Loopbaan

Zo blijven ambassadeurs waardevol voor hun netwerk

0

Als je je medewerkers wil inzetten als ambassadeurs voor jouw organisatie, gaat het niet alleen om de eerste (digitale) indruk die ze in hun netwerk achterlaten. Het gaat vooral ook om de indrukken die daarop volgen. De uitspraak ‘je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk’ hoor je nog geregeld. Maar wat leer je je medewerkers om blijvend van waarde te zijn voor hun netwerk?

Natuurlijk wil je graag dat je medewerkers hun LinkedIn-profiel goed op orde hebben. Tegenwoordig kijken immers partners, klanten en prospects eerst even op je LinkedIn-profiel voordat ze zaken met je doen. Niet vreemd dat er regelmatig workshops worden aangeboden om je profiel goed op orde te hebben. Een duidelijke profielfoto, een goede tekst en een inspirerend verhaal over je organisatie mogen we ondertussen wel als hygiëne-factor zien.

Een online ambassadeur gaat voorbij de eerste indruk en laat voortdurend een goede indruk achter. Ik noem het de ‘opvolgende indruk’. Dit doet een ambassadeur met het verspreiden van relevante en waardevolle content.

Foto van een aantal personen die aan het leren is over de opvolgende indruk.

Als organisatie kun je je medewerkers helpen met deze opvolgende indruk. Leer ze in ieder geval het volgende:

1. Praat slechts 20% over je eigen merk en producten

Een ambassadeur is geloofwaardiger als zij niet alleen over het eigen bedrijf praat. Stel, iemand werkt bij Tesla en gaat vervolgens bij Porsche werken. Dan is het ongeloofwaardig als de content voorheen alléén maar over Tesla ging en nu ineens over een compleet ander automerk.

Leer de ambassadeur dat het niet gaat om het product, maar om kennis en verdieping. Een goede regel is: deel 20 procent over je eigen bedrijf en deel 80 procent algemene kennis. In het voorbeeld hierboven gaat het dus liever vaker over elektrisch rijden en zelfrijdende auto’s dan over het merk. Dat de expertise komt van iemand die voor Porsche of Tesla werkt, kan de lezer er heus wel bij bedenken.

2. Kijk door een thematische bril

Help de ambassadeur met het kiezen van een thema. Dit kan een thema zijn dat door je organisatie is bepaald (bijvoorbeeld duurzaam beleggen bij een bank) of een thema dat een ambassadeur aan het hart gaat (bijvoorbeeld de waterkwaliteit van een waterschap). Als je eenmaal een thema hebt gekozen en door deze themabril de wereld inkijkt, dan zul je zien dat je hierover meer interessante content tegenkomt. Net zoals je op de snelweg plotseling oog hebt voor een bepaald type auto als je er zelf ook in rijdt.

3. Content cureren

Het employee advocacy platform PostBeyond deed niet zo lang geleden een onderzoek. Ze keken naar 125.000 stukjes content van meer dan 70.000 medewerkers van 120 verschillende bedrijven. Wat bleek? Socialmediaposts waar de content gepersonaliseerd is, dus bijvoorbeeld door de toevoeging van een eigen inzicht, mening, hashtags of belangrijke keywords, deden het beter.

Niet gepersonaliseerde posts scoorden een engagement van 4.8. Gepersonaliseerde posts scoorden een 7.9. Dit is dus 64 procent meer engagement. Dit betekent dat de ontvangende partij, dus de mensen in het netwerk van de ambassadeur, de content zo goed vonden dat ze de moeite hebben gedaan om deze te liken, delen of er commentaar op te geven. Motiveer ambassadeurs daarom vooral hoe ze waarde aan hun content kunnen toevoegen. Deze inspanningen voor de ambassadeur kunnen best meevallen.

Afbeelding van iemand die meer inhoud wil toevoegen aan zijn persoonlijke post.

Persoonlijke noot

Het is mooi als medewerkers hun eerste indruk op LinkedIn in orde hebben. Het is nog beter als ze aan de slag gaan als ambassadeur voor hun organisatie door een goede opvolgende indruk achter te laten. Niet als een kopie van het corporate-account, maar als een kennisdeler die meerwaarde biedt door het delen van goede content met een persoonlijke noot.

Als je je medewerkers aan de slag wil zetten als online ambassadeur, geef ze dan in ieder geval deze drie punten mee. Er is maar één kans om een goede eerste indruk achter te laten. Benut daarom ook zeker de vervolgkansen.