Online marketing

Reportage DEN (3): over Pampers en erfgoed

0

[[image:pampersdetail.jpg::right:1]]John Thackara was op de openingsdag van de Digitaal Erfgoed Conferentie de tweede keynote spreker. De voormalig directeur van het Nederlandse Vormgevingsinstituut in Amsterdam organiseert al sinds 1993 de conferentie Doors of Perception en adviseert tegenwoordig musea, bedrijven en instellingen. Vanaf de eerste minuut wist hij zijn publiek met zijn verhaal New paradigm, new tools, new models te boeien.

[[image:pampers.jpg::right:1]]Hij begon met een verhaal over een brainstormsessie over sustainability die hij recent bij Procter & Gamble in Cincinnati, Ohio meemaakte. Onderwerp van gesprek: Pampers, de wegwerpluier die al vanaf 1964 symbool staat voor een continu proces van verbetering en innovatie. Hoewel het soms anders lijkt vindt technologische innovatie echt niet altijd in het digitale domein plaats. De wegwerpluier met zijn absorptievermogen, de elasticiteit ervan, de pasvorm, de tape die blijft plakken, de compacte verpakking en ga zo maar door. Maar ook nog steeds nieuwe vraagstukken voor een concern als P&G dat maatschappelijk verantwoord bezig probeert te zijn. Nu al wordt 4% van de afvalberg veroorzaakt door deze luiers. Maar met de ambitie van P&G om via landen als Cina en India ook die andere 3/5 van de wereldmarkt te veroveren, lijkt er een nog groter milieuprobleem te onstaan. De uitdaging: hoe kunnen we op wereldniveau voorkomen dat de wegwerpluier een nog groter milieuprobleem gaat vormen?

De brainstormsessie leidde tot een echt out-of-the-box denken. In India blijken kinderen al na 6 tot 8 maanden zindelijk te zijn. In de VS zijn kinderen pas op een leeftijd van 3 tot 4 jaar zindelijk. Het westen kan dus leren van andere culturen. Maar ook van het eigen erfgoed. Wat leert de antropologie ons, hoe werden kinderen in vroegere tijden in onze eigen samenleving zindelijk gemaakt. Wat voor kennis is er uit onze archieven te halen? "The heritage as a resource for social innovation".

[[image:thackara.jpg::right:1]]Maar ook "Innovation seems co-created with creative communities". Er is een groeiende interesse voor allerlei daily life questions. Thackara spreekt in dit verband over new ideas of wellbeing, nieuwe ideeën over je persoonlijke welzijn. Volkstuintjes die overal in de wereld verschijnen. Of die voordeur van een Brusselse flat waarachter 15 woningen en 5 eenmansbedrijfjes schuilgaan. "Wellbeing = people centered + how we lived before + new tools and possibilities". Hij ziet voedsel en gezondheid als belangrijke drivers voor innovaties. 80% van de zorg voor chronische ziekten gebeurt buiten het ziekenhuis en de doktor om, dus thuis of in andere communities, hij spreekt in dit verband over het hidden healthcare system.

In het tweede deel van zijn verhaal gaat hij in op de New Tools. Zijn overtuiging is dat ons erfgoed veel kennis bevat met potentie voor nieuwe dingen, nieuwe inspiratie biedt. En daarnaast kunnen bijvoorbeeld de principes van grote logistieke vervoersconcepten ook toegepast worden voor voedselhulp. Het gaat naar zijn idee altijd over zaken als:

  • local …
  • allocate resources … more
  • compare … rank … guarantee
  • exchange … share

Daarna geeft Thackara een paar sprekende voorbeelden:

  • Google Base: Een grote revolutie op het vlak van retailing en distributie van producten (zie De Koopman over de relatie met eBay) en het delen van kennis. Het hele leven wordt toegankelijk via een grote database. Ook het voorbeeld van de plattegrond spreekt erg aan: als je weet waar iets is (bijvoorbeeld vlak in de buurt bij de buurman) dan hoef je dingen misschien niet eens meer aan te schaffen.[[image:googlebase.jpg::center:1]]
  • NEMs, Slivers of Time Working: NEMs staat voor National Electronic Markets en is een Engels initiatief dat later dit jaar gelanceerd gaat worden. Als je als individu ergens handig in bent en tijd beschikbaar hebt, is het moeilijk om die kennis te delen met anderen. Via NEMs kun je je per uur verhuren en kan je reputatie beoordeeld worden. Wie weet dingen en wie wil dingen weten kunnen via NEMs gemakkelijk bij elkaar worden gebracht.
  • BBC Backstage: Maak wat jij wil en gebruik daarbij BBC content. Een radicale stap van de BBC waarbij ze besloten hebben om meer en meer van hun archief beschikbaar te maken voor een groter publiek. Ze schijnen voor 600.000 jaar uitzendbaar materiaal te hebben liggen en het meeste daarvan zou nooit meer gebruikt worden als het aan de programmamakers lag. Maar bij BBC Backstage is de uitnodiging aan het publiek: play with it, use our stuff to build your stuff with it. Dat heeft al tot allerlei interessante dingen geleid:[[image:junction.jpg::center:1]]
  • Wifi.google.com: Google’s reactie op de openbare inschrijving in San Francisco voor aanbieders van WiFi. Google’s bod: "Wij betalen, het kost de stad niets". Hun verdienmodel zit in de advertenties en click throughs. Een erg verrassende ontwikkeling die al met al slechts een paar weken tijd in beslag heeft genomen, maar de lokale infrastructuur volledig op zijn kop gaat zetten.
  • Door tijdsgebrek komt Thackara jammer genoeg niet meer toe aan het derde deel van zijn verhaal, new models. Hij stuurt de aanwezigen naar de lunch met de boodschap dat als wij het niet zelf gaan doen, anderen het gaan doen.

    Meer achtergronden: