5 manieren om te verdienen aan content met blockchain
De blockchain-technologie wordt steeds vaker toegepast buiten de fintech-industrie. Zo zijn er tools en platformen verschenen die van toegevoegde waarde zijn voor content creators. Of het successen boekt, zal de komende jaren uitwijzen. Wat voor nu vooral van belang is, is de vraag wat die toepassingen dan precies zijn. Bieden ze uitkomst voor marketeers, communicatieprofessionals, journalisten en contentmakers?
Voor de leek: blockchain is ontwikkeld om een grootboek decentraal te ontsluiten. Om die reden is het een essentieel onderdeel in de techniek achter de meeste cryptocurrencies zoals bitcoin. Daarnaast levert blockchain voordeel bij vraagstukken over eigenaarschap en transparantie. Op dat gebied zetten niet alleen IBM, BMW en Albert Heijn volop in op blockchain, maar leggen ook veel nieuwe startups er de focus op. Eigenaarschap en transparantie zijn van belang als het aankomt op het maken, delen en bewaken van content. Daarom in dit artikel 5 blockchain-toepassingen die een toegevoegde waarde kunnen hebben voor content creators.
Eigenaarschap en transparantie zijn van belang als het aankomt op het maken, delen en bewaken van content.
1. Tippin.me: De lezer bepaalt wat wordt betaald
Met Tippin.me kunnen gebruikers digitale fooien geven. Dat werkt eigenlijk heel simpel, probeer het gerust zelf. Gebruik is gratis en je kunt direct getipt worden. Tippin.me is een extensie voor Chrome. Eenmaal geïnstalleerd koppel je het aan je Twitter-account.
Bij elke tweet die je plaatst verschijnt nu een bliksem-icoon. Lezers kunnen hierop klikken en een fooi naar je overmaken, net zoveel als zij vinden dat je getweette artikel waard is. Dit gaat in de vorm van cryptocurrencies. De lezer maakt bitcoin over naar jouw account. Tippin.me bewaart de bitcoin totdat je zelf beslist of je deze wil laten uitbetalen. Is het eenmaal zover? Dan maak je je coins over naar een wisselkantoor en krijg je er euro’s voor terug.
Niet alleen ik ben overtuigd, ook Twitterbaas Jack Dorsey is groot fan en steunt deze extensie.
2. Steemit: Verdienen aan likes en aan voting
Steemit noemt zichzelf een socialmedia-platform waarop je beloond wordt voor het delen en beoordelen van content. Qua gebruik heeft het wel wat weg van Medium. Bij Steemit wordt alles op de blockchain vastgelegd en heb je geen maandabonnement maar wordt er gewerkt met tokens. Elke post en elke comment wordt voor eeuwig vastgelegd op de blockchain. Steemit kun je zien als een schil die deze data toegankelijk en bruikbaar weergeeft. Dus niet alles wat op de blockchain wordt vastgelegd, wordt ook daadwerkelijk in de interface van Steemit weergegeven. Als je een comment hebt aangepast bijvoorbeeld, is dit dus alleen aangepast in de weergave van Steemit en niet op de blockchain.
Voor elke like krijgt een auteur crypto van Steemit. Daarnaast krijgen lezers ook crypto als zij een van de eersten zijn die stemmen op een artikel. Dit stimuleert om verder te zoeken op de site en om echt unieke content tot je te nemen.
3. DTube: Steemit voor videocontent
De naam, look en feel van DTube lijkt in alles op YouTube. DTube is een videoplatform gebaseerd en gebouwd op het blockchain-protocol van Steemit (zie hierboven). Gebruikers en makers krijgen crypto voor votes. Het doel van het platform is om advertentievrij te zijn en te blijven. Op dit moment heeft DTube 1,5 miljoen gebruikers en is het bedrijf – tegen alle decentralisatieprincipes in – zelf in control. Voorbeeld: heeft een video na zeven dagen nog geen votes? Dan wordt de video verwijderd.
Het team achter DTube geeft zelf coins uit via de Steemit-blockchain. Ze verdienen dus met (de afgifte en het bezit van) hun eigen coins. Met name als de app een succes wordt, zal de achterliggende coin meer waard worden en de organisatie dus meer verdienen. Je kunt hun verdienmodel in dat opzicht dan ook vergelijken met een aandeel.
4. Po.et: Marktplaats voor unieke content
Het platform van Po.et is nog volop in ontwikkeling. Het uiteindelijke doel is om auteursrecht van allerlei media vast te leggen op een blockchain. Daarvoor werken ze hun technologie van Proof of Existence uit. Dit is een eenvoudige techniek waarbij data wordt vastgelegd op een beveiligde blockchain, een bestaansbewijs. Deze data is niets meer dan een verwijzing naar een stukje informatie en kan niet aangepast worden. Ook bevat de transactie een verifieerbare tijdstempel om de publicatiedatum vast te leggen.
Po.et richt zich op allerlei vormen van content, zoals geschreven teksten, afbeeldingen, video’s en geluidsfragmenten. Daarnaast kan de content automatisch gefilterd worden op basis van jouw kwaliteitseisen. Het einddoel is om al deze content te verhandelen op een soort online marktplaats. Zodoende hebben zowel uitgevers als gebruikers de garantie dat de kwaliteit hoog is, en de content uniek.
5. Civil: onafhankelijke journalistiek op de blockchain
Civil timmert al wat langer aan de weg, maar na een mislukte financieringsronde in 2018 hebben ze het roer omgegooid. Het platform richt zich nu op de publicatie van onafhankelijke journalistiek en community building. Daar hebben ze een tweetal tools voor ontwikkeld:
- Civil Registry: hier kan elke media-outlet of journalist zich aanmelden om te kunnen publiceren op Civil.
- Civil Publisher: journalisten plaatsen hun artikelen via deze app. Alle voordelen van blockchain zijn ook hier van toepassing. Eigenaarschap over geplaatste content wordt publiekelijk vastgelegd.
Civil accepteert nieuws vanuit de hele wereld, in alle talen. Wil een journalist of organisatie lid worden van Civil, dan moet voldaan worden aan de Civil Constitution. De Constitution is een set richtlijnen bepaald door de gebruikers van Civil en het bedrijf zelf.
Uit bovenstaande casussen blijkt dat blockchain de potentie heeft om plagiaat van teksten, afbeeldingen, video’s en geluidsfragmenten te voorkomen. Er is dan geen discussie meer mogelijk over wie bepaalde content heeft gecreëerd en wanneer dat is gebeurd.
Dat dit nog maar het begin is, is iets wat vaststaat. Maar waar het naartoe gaat – en of blockchain daar een rol in zal blijven spelen – is nog een compleet raadsel. Wij houden de ontwikkelingen in ieder geval voor je in de gaten.