Online marketing

Deze 10 vragen moet je stellen bij de keuze voor een digitaal bureau

0

De kogel is door de kerk: je gaat in zee met een bureau dat jouw online bestaan (nieuw) leven gaat inblazen. Maar hoe selecteer je de partner die het beste bij je bedrijf, de bedrijfscultuur en de doelstellingen past? Je gaat niet over een nacht ijs als je een digital agency kiest. Hieronder vind je 10 vragen die je moet stellen voordat je kiest.

1.  Speelt het bureau voldoende in op jouw business en doelstellingen?

Een bureau dat jouw exacte behoeften en doelstellingen begrijpt en deze ook ten volle integreert in de aanpak is goud waard. Analyseer bijvoorbeeld of het bereid is om dezelfde parameters en KPI’s te hanteren als jullie intern doen.
Kijk ook naar de doelstellingen die het digital agency zelf voorstelt. Zijn deze realistisch en haalbaar vanuit het standpunt van jullie business?

2.     Hoe transparant is het over de aanpak en gegevensuitwisseling?

Als klant wil je resultaten, maar een glasheldere communicatie met je partner is ook heel belangrijk. Vraag dus hoe het bureau campagnes, data en beslissingen deelt. Is er een gemeenschappelijk platform? Hoe verlopen de briefings? Hoe worden de budgetten verdeeld over de acties?

3.     Wat zijn de specialisaties?

Sommige bureaus hebben een stokpaardje, een specialiteit die ze graag en vaak aanraden aan hun klanten. Denk maar aan SEO, paid advertising, content marketing of social media. In de voorgelegde cases kun je vaak al een rode draad ontdekken van de accenten die het bureau legt.

4.     Doet het bureau zelf aan online marketing en hoe?

Kijk ook naar hoe het de eigen online marketing uitvoert. Let op met een bureau dat luid verkondigt dat de klant moet adverteren op Google maar zelf nog nooit een eurocent in Google Adwords heeft gestoken. Een digital agency dat zelf aan online marketing doet, houdt bovendien de vinger aan de pols op het vlak van nieuwe online marketingtechnieken en -ontwikkelingen.

5.     Delen ze hun kennis met de klant?

Behoed je voor bureaus die te hard hun best doen om onmisbaar te worden, ze zullen op lange termijn geen extra toegevoegde waarde voor je bedrijf creëren. Je merkt snel of ze bereid zijn om kennis te delen. Geven ze workshops? Delen ze tips over online toepassingen? Leggen ze uit hoe de verworven resultaten tot stand kwamen? Een bureau dat resultaten neerzet, is een goede partner. Eentje die ook nog eens zijn kennis deelt met de klant, is een nog betere partner.

6.     Hoe zien de website en de sociale media eruit?

Van een website en de social mediaprofielen kun je vaak al afleiden welke de waarden en de stijl van het bureau zijn. Bekijk zeker de volgende rubrieken (als die bestaan):
– Cases: in welke sectoren was/is actief? Hoe waren de aanpak en de resultaten?
– Diensten: is er een essentiële dienst die je al dan niet terugvindt?
– Klantenreviews: wat zeggen anderen over het bureau? (zie reviewpagina op Facebook)

7.     Wat is de omvang?

Een groot digital agency gaat niet noodzakelijk grootse resultaten boeken. Het succes van een samenwerking hangt af van de chemie tussen de klant en bureau, eerder dan het aantal verdiepingen en departementen.
Een groter bureau heeft vaak veel diensten in eigen huis en beschikt dus over een brede expertise. Bij een kleiner bureau heb je een persoonlijke band met de teamleden en kan je dus rekenen op een persoonlijke service.

8.     Hoeveel ervaring heeft het bureau met klanten uit jouw sector?

Wie jarenlang de online communicatie verzorgt voor uitsluitend grote IT-bedrijven zal een serieuze draai moeten maken wil het de lokale schoenenwinkel online in de markt zetten. De taal, het vakjargon, de hiërarchie, het doelpubliek… iedere sector heeft zo zijn eigen gebruiken. Hebben ze reeds ervaring met klanten uit jouw sector, dan is dat zeker een pluspunt.

9.     Investeert het voldoende in zichzelf?

Kijk ook naar wat het bureau doet om zichzelf in de kijker te zetten. Hebben ze een blog? Delen ze content via de eigen kanalen? Doen ze mee aan wedstrijden? Hebben ze al prijzen of awards gewonnen? Is het lid van digitale netwerken zoals Google Partner?

10.  Wat zijn de tarieven?

Last but not least… hoe goedkoop of hoe duur zijn ze? Maar vooral: wat zijn de mogelijke prijsformules? Werk je liever in regie, met een vaste projectprijs of met een vast aantal uren?