Inspiratie, Verdieping

Over Web 2.0 en Life 2.0

0

[[image:life20.jpg::right:0]]Vandaag een column over mezelf. Over het recente verleden, over het heden en over de nabije toekomst. Over wat het nieuwe web allemaal teweeg heeft gebracht. En over de dingen die er toe doen. Bespiegelingen van een blogger.

Drie jaar geleden keek ik nog elke avond naar het RTL Nieuws en het Acht uur Journaal. Af en toe een goeie film op tv en Barend & Van Dorp half elf was verplichte kost. Ik las trouw elke dag de krant, soms zelfs twee en werkte heel gedisciplineerd mijn dagelijkse post en de e-mail weg. MSN-en was niet mijn ding en ook die eerste mobiele telefoon was niet echt aan mij besteed. Always on was voor techneuten en kopen via internet daar had ik niets mee.

Twee jaar geleden ontstond er creatieve onrust; ik zocht een uitlaatklep en klankbord voor mijn ideeën. Planet Internet bracht breedband bij me thuis, Google verleidde me tot Blogger en voordat ik het wist was Frankwatching geboren. Een blog die al snel uitgroeide tot een soort persoonlijke innovatie-ervaring, “een combinatie van Consumer Unmet needs (niet vervulde klantwensen), Enabling Solutions (in het bijzonder technologie) en Market Opportunities (kansen in de markt).”

In het afgelopen jaar is mijn leven vervolgens volledig op zijn kop gezet. Inderdaad, mijn mediagedrag veranderde drastisch en lijkt in de verste verte niet meer op wat het was. Maar ook op een ander level werden, zowel zakelijk als privé, de bakens soms ingrijpend verzet. Ik ben dichter bij mezelf gekomen, heb mezelf beter leren kennen, weet beter wat ik wil en niet meer wil. Het is vaak hard werken geweest, maar ik ben er sterker uitgekomen. Ik zit meer dan ooit aan het stuur van mijn eigen leven.

In deze dagen realiseer ik me meer dan ooit dat ik via internet niet alleen ongelooflijk veel mensen heb leren kennen, maar dat ik met sommige ervan ook een heel persoonlijk en intens contact heb gekregen. Dat is erg waardevol en mijn leven is er een stuk rijker van geworden. Je zou kunnen zeggen dat het nieuwe virtuele netwerk geleid heeft tot een nieuw sociaal netwerk. Misschien is dat wel Web 2.0. Of eigenlijk Life 2.0. Hoe dan ook, het doet goed en het voelt goed.

In het komende jaar gaat er, dat weet ik zeker, nog heel wat meer veranderen. Ik zeg wel eens gekscherend dat ik echt niet weet waar ik over een jaar mee bezig zal zijn en met wie ik daarover contact zal hebben. Een ding weet ik wel zeker: dat zullen mensen en onderwerpen zijn waarin ik geloof en waarmee ik wat heb. In de afgelopen weken en dagen is in een aantal contacten en gesprekken de basis gelegd voor nieuwe stappen en nieuwe initiatieven. Ik heb er zin in en zie er naar uit!