How to

Streaming: TV meets the web (1)

0

[[image:studio.jpg::left:1]]Afgelopen dinsdag week was ik te gast bij het Cross Media Café over Streaming Media. In plaats van de verwachte 60 waren het maar liefst 380 mensen die zich inschreven voor deze bijeenkomst van Immovator en Syntens. En dat publiek kwam niet voor niks naar Studio 24 op het Hilversumse Mediapark. Het was een bruisende bijeenkomst die deed denken aan de succesvolle TV meets the web bijeenkomsten van enkele jaren geleden. Vandaag deel 1 van mijn reportage met daarin antwoord op de vraag ‘Wat is streaming?’.

In het onderdeel ‘Wat is streaming?" van de bijeenkomst kwamen de belangrijkste technologische ontwikkelingen, de kosten en de beperkingen op tafel. Stef van der Ziel van Jet-Stream mocht openen en gaf een prima eerste beeld (pdf) van de ontwikkeling van het streaming verkeer. Een opvallende opening met een – in taartvorm – de democratisering van internet in beeld gebracht.

[[image:democratisering.jpg::center:0]]

Vooral opvallend natuurlijk de gigantische verschuiving van Media & Telecom naar Uitgevers en Prosumers. Ook het verhaal over de aspecten die samen de waarde bepalen van een kanaal, in dit geval tv en internet bij jongeren:

  • mate van gebruik (web 3 uur. tv 1 uur)
  • kijktijd (tv 15 minuten, webtv 5 minuten, webradio 15 minuten)
  • waarde (voor jongeren is het web belangrijker dan voor ouderen)
  • dekking (geograpische verspreiding, met breedband dat sterk opkomt)

In de afluitende sheet wordt de conclusie getrokken dat al zo’n 20 tot 25% van het dataverkeer bestaat uit streaming en dat streaming in 2009 meer dan de helft zal uitmaken. Op de vraag van dagvoorzitter Monique van Dusseldorp naar het aantal concurrent users dat in Nederland van streaming gebruikt maakt, komt het antwoord dat dat er niet meer dan 20.000 tot 30.000 zijn.

Tweede spreker is Maarten Gubbens, Commercieel Manager Nieuwe Media bij het NOB, en hij spreekt over de Geschiedenis en toekomst van streaming in Nederland (pdf). Via Snelnet (1998 – 2000) en Firstmile TV (2003 – 2005) komt hij op Firstmover TV (2005 – 2008). In de eerste fase stond breedband centraal, in de tweede fase compresssie en in de derde fase zal het gaan over standaarden en de productiekosten van HD-content (die zo laag mogelijk moeten zijn).

[[image:watis.jpg::center:1]]

Bij de overgang naar het verhaal van de volgende spreker, vertelt Monique van Dusseldorp dat ze recent met Peter Kentie (marketingmanager van PSV) sprak over de streaming video die PSV aanbiedt. PSV (dat streaming beelden van de trainingen levert) heeft 60.000 live streams plus 50.000 downloads per maand. Om de vraag enigszins in te dammen, zijn de IP-adressen uit Azië geblokkeerd. Zonder deze maatregel zouden de kosten meer dan 1.500 euro per maand hebben bedragen.

De volgende spreker is Patrick Wildschut van DutchView die spreekt over het StreamGate platform (pdf). Via dit platform wordt het overgrote deel van de streaming van de omroep aangeboden. Het eerste ‘event’ (zoals dat dan in vaktermen heet) was de oorlog in Irak in 2003. Streamgate doet live kanalen voor de Publieke Omroep, maar ook commerciële uitzendingen als Tiësto in Concert (2004) en Sensation (2005). Op dit moment loopt Big Brother 5. Het grootste succes tot nu toe: Radio 555 (actiezender tijdens de Tsunami ramp), toen er 267.000 terrabite aan verkeer was en een piek van 44.000 gebruikers die een request deden. De gemiddelde kijktijd voor Radio 555 online was een uur.

Als vierde en laatste spreker in dit blok treedt Johan Pouwelse van de Universiteit Delft op. Hij houdt een bevlogen verhaal over Peer to Peer Streaming (pdf). Kijk naar PPlive.com (english) en je weet waarover het gaat. PPlive.com is shareware voor online TV-programma’s en maakt gebruik van de Peer to Peer (kort: P2P) techniek, zoals vanaf 2001 ook al succesvol toegepast bij bijvoorbeeld KaZaa. In feite wordt iedereen die online is een soort broadcaster zonder de kosten van traditionele streaming. Hoe meer gebruikers online zijn, hoe sneller de downloads gaan. Zoek je illegale uitzendingen van bijvoorbeeld voetbal, "kijk dan vooral hier". P2P bezet op dit moment al 2/3 van de internet backbone en het gaat hier – voor alle duidelijkheid – dus veelal om illegale uitwisseling van audio en video.

[[image:p2p.jpg::center:1]]

Via programma’s als BitTorent lekten films als Lord of the Ring III en The Matrix Revolutions meteen uit. De praktijk van een universiteit: geen dure streaming kanalen, maar gewoon twee pc’s van tweeduizend euro die de hele zaak draaiend houden. "IP TV is iets van de vorige generatie," aldus Pouwelse. Zoek in Google op ‘measurement bittorrent‘ en je vindt de resultaten van twee jaar onderzoek in de vorm van onder meer Real-time Video Delivery using Peer-to-Peer Bartering Networks and Multiple Description Coding (pdf) en The BitTorrent P2P file-sharing system. Daarbij is onder meer gekeken naar Suprnova.org en Piratebay.org en zijn aspecten als downloadsnelheid, beschikbaarheid, integriteit en flashcrowds (piekbelasting) onderzocht (zie ook deze video).

Voor Pouwelse ziet de evolutiecurve er als volgt uit:

  • tot 1990: V1.0 Floppy & tape
  • 1990’s: V2.0 ftp & webservers
  • 1999: V3.0 Napster
  • 2001: V4.0 Gnutella/KaZaa
  • 2003: V5.0 BitTorrent
  • 2005 V6.0 PPLive

[[image:johan.jpg::left:1]]In het Nederlandse P2P project I-Share werken zo’n 40 mensen van TU Delft, VU Utwente, TU/e en Philips samen aan een vrijwel kostenloze infrastructuur voor het distribueren en archiveren van 100.000 narrowcast kanalen. Als het gaat om mogelijke toepassingen kun je denken aan zaken als videoblogs, P2P-MTV, Chat-TV, City-TV, Iraq-TV en Omroep.nl.

Veelzeggend is dat de BBC op dit moment al bezig is met het toepassen van BitTorrent technologie voor het verspreiden van haar content (BBC iMP). IPTV en HD TV is daarmee binnenkort technologie van de vorige generatie, zo voorspelt Pouwelse. Hij maakt daarbij een onderscheid tussen:

  • TV program sharing: "P2P file sharing, virtual PByte hard disk, x jaarTV archief , BBC iMP"
  • Real-time TV streaming: "P2P MDC video streaming, 1 webcam à 10 euro per maand met 1 miljoen kijkers, 100.000 narrowcast kanalen, Skype/PPlive"

"PPlive werkt nog niet maar al wel in onze hoofden. Maar hier vindt straks de online verbroedering plaats en trekken de fans van Ajax en Feyenoord samen op," aldus Pouwelse. Het is duidelijk dat het hier om controversiële technologie en dat menigeen hier wakker van zou kunnen liggen. Vanuit het panel maakt Stef van der Ziel van JetStream de kanttekening dat er bij P2P drie drempels te overwinnen zijn:

  • goede kosten/effectiviteit verhouding (dat zal gaan lukken)
  • een goede beheersbaarheid, het ‘in control’ zijn (hier spelen rechtenkwesties, tenzij je – zoals in het geval van de BBC – volledig eigenaar van de content bent)
  • quality of service (de afhankelijkheid in ketens en het niet gegarandeerd zijn van een hoog serviceniveau)

Bij dat laatste punt is natuurlijk maar de vraag in hoeverre die vele internetgebruikers wakker liggen van een gratis service die het af en toe niet doet. Zeker als je je realiseert dat via (het Zweedse) Piratebay.org elke film binnen 24 uur voor of na de release te downloaden is.

Dit is deel 1 uit een reportage over de Streaming Media bijeenkomst van het Cross Media Café. Deel 2 en deel 3 zullen in de komende dagen verschijnen.

[[tt:P2P]], [[tt:media]], [[tt:events]], [[tt:videoblogging]], [[tt:video]], [[tt:streaming]], [[tt:webcasting]], [[tt:video on demand]]