Verdieping

Hoe Dance4Life met social franchising haar impact vergroot

0

Business models for good zijn businessmodellen voor bedrijven die impact willen maken. Met behulp van een van deze modellen lever je een bijdrage aan de oplossing van een maatschappelijk probleem in de kern van jouw bedrijfsvoering. Dit tweede deel van de reeks “business models for good” gaat over het businessmodel social franchising en omschrijft de weg die Dance4Life heeft afgelegd om dit model succesvol te kunnen implementeren. 

Dance4Life werkt wereldwijd aan het grootste en snelst stijgende gezondheidsrisico voor jongeren: onveilige seks. Dit doen ze door een internationaal lesprogramma, ontwikkeld voor en door jongeren. Jael van der Heijden (Executive Director of Dance4Life) deelt waarom het zo belangrijk is om jongeren in hun kracht te zetten en legt uit hoe social franchising Dance4Life helpt om te groeien.

Tijdens de Internationale Aids Conferentie in juli 2018, vertelde Jael het verhaal van de 16-jarige Olivia uit de buitenwijk van Nairobi. “Olivia droomt ervan om een schoonheidssalon te beginnen. Maar ze stopte met school toen ze zwanger werd en zit nu thuis met haar familie en haar 1-jarige zoontje.

Een jongere als Olivia denkt niet aan het voorkomen van HIV of zwanger worden. Ze denkt eerder aan hoe ze aan sponsoren kan komen die haar droom werkelijkheid kunnen maken. Deze sponsoren zijn oudere mannen waar ze seks mee heeft en waar ze vervolgens een mobiel of geld van krijgt.

We kunnen pas structurele verandering voor Olivia bewerkstelligen als we meer tijd met haar spenderen om haar echt te begrijpen. Pas dan kunnen we haar helpen om haar eigen ambities en uitdagingen te analyseren en bewuster keuzes te maken.”

Jael: “In 2016 hebben we pas op de plaats gemaakt om ons werkt te analyseren. We kwamen erachter dat we in de kern geld doorsluizen en dat er minder nagedacht wordt over hoe we Olivia beter kunnen begrijpen. Onze lokale partner ontving geld en deed wat wij vroegen. Er werd niet meer kritisch gekeken naar wat centraal stond. Dus vroegen we onszelf: hoe kunnen we meer impact maken en welke methode is meest effectief?”

In hun kracht zetten in plaats van onderwijzen

Als je jongeren wil onderwijzen over seksualiteit en taboes wil bespreken, dan is een doorsnee klaslokaal niet de meest geschikte plek. Dance4Life heeft een programma ontwikkeld waar jongeren worden getraind om hun leeftijdsgenoten in hun kracht te zetten.

Dit werkt alleen in combinatie met de beschikbaarheid van bijvoorbeeld condooms en ziekenhuizen. Dance4Life werkt met verschillende partijen samen, zoals bijvoorbeeld de Gates Foundation, die schaalbaarheid en een duurzame toekomst mogelijk maken.

Waarom social franchising?

Jael: “Social franchising is een manier om op te schalen. Het is niet helemaal nieuw, want internationaal wordt het al lang gebruikt, bijvoorbeeld voor het opschalen van lokale privéklinieken en financial literacy. Het wordt echter nog niet ingezet om sociale impactproblemen op te lossen.

Social franchising wordt nog niet breed gebruikt, maar is wel opkomend. Veel NGO’s (non-governmental organisations) zijn op zoek naar andere modellen. Welke rol heb je als lokale NGO? En welke rol kun je nog meer pakken dan alleen doorsluizen van geld? Hoe kun je garanderen dat er zo effectief mogelijk wordt opgeschaald?

We hadden al een aantal partners die zelf financiering ophaalden en daar was de relatie veel gelijkwaardiger. Deze partners vroegen ons om bepaalde expertise op het gebied van youth engagement, zodat ze hun impact op jongeren konden vergroten. Dit was veel effectiever. En dit was waar we naar op zoek waren.”

Hoe werkt het?

Jael: “In de regio’s waar we graag actief willen zijn, is een agent actief op zoek naar partners op basis van een profiel van franchisees. Deze agent zoekt ook naar investeerders en donateurs. De agenten zijn in dienst van Dance4Life en zijn verantwoordelijk voor het creëren van vraag.

Als een franchisenemer geïnteresseerd is in het Dance4Life-programma kunnen wij hen helpen om fondsen te werven. Als het geld eenmaal binnen is, kunnen ze starten met het programma. Sommigen hebben zelf al kapitaal en kunnen dan gelijk aan de slag.

De belangrijkste reden dat een franchisenemer met ons in zee gaat, is omdat we met een bewezen methode werken die innovatief en baanbrekend is. We werken samen met jongeren en tegelijkertijd maken we het programma aantrekkelijk voor jongeren. Een andere belangrijke reden is dat franchisenemers compleet eigenaarschap hebben en ze worden onderdeel van een wereldwijd netwerk.

De franchisenemer betaalt een start-upfee aan Dance4Life en krijgt vervolgens drie workshops over hoe het programma werkt. Het Dance4Life-programma kan helemaal worden aangepast aan de behoefte van de franchisee. Als het programma is geïmplementeerd, betaalt de franchisenemer jaarlijks een bedrag om het programma uit te voeren en de kennis en expertise van Dance4Life te gebruiken.”

Accepteer cookies

1. Fondsen

Zijn deze bedragen kostendekkend?

Jael: “De start-upfee dekt de kosten van de drie workshops. De jaarlijkse bijdrage dekt ongeveer 20% van de totale kosten. Voor de overige 80% zoeken wij investeerders die geloven in onze methode en ons werk. We hebben een Friends4Life-netwerk, ons exclusieve zakelijk netwerk en een investering van de Nationale Postcode Loterij.

Deze fondsen gebruiken we om de franchisenemers te ondersteunen, de trainingsacademy op te zetten en continu te innoveren en onderzoek te doen. We hebben een helder bedrijfsplan hoe we onze plannen gaan financieren, maar we zijn altijd op zoek naar partners die ons op specifieke gebieden kunnen ondersteunen en investeerders die op zoek zijn naar vernieuwing.”

2. Problemen

Welke problemen ben je tegengekomen bij het implementeren van het social franchising-model?

Jael: “We zijn in 2017 begonnen. De grootste uitdaging was de omschakeling van het huidige netwerk. Met name de partners die nog financiering krijgen van Dance4Life. We willen al deze partnerships in 2020 omgezet hebben, want twee stromen tegelijk leiden, kost heel veel tijd. Uiteindelijk hebben we een jaar vertraging opgelopen.

Vooruitkijkend willen we het aantal franchisenemers laten groeien van 14 naar 60 in 2030. Maar we zijn er nog niet. We hadden voor dit jaar al een schaalambitie die we niet gaan bereiken. Het systeem is echter niet veranderd. We behalen niet de verwachte lineaire groei, maar beginnen vlak.”

3. Advies

Wat is je advies voor andere NGO’s of sociale ondernemers die social franchising willen gebruiken om op te schalen?

Jael: “Geloof allereerst in je product of concept. En kijk heel goed naar wat je wil opschalen en wat de minimum eisen daarbij zijn. Neem de tijd om dat doel te ontwikkelen. Wij hebben support gekregen van een organisatie die daarin gespecialiseerd is. Zij hebben toolkits beschikbaar en hebben ons met workshops ondersteund.

Je moet echt een heldere strategie hebben en een duidelijk aanbod ontwikkelen. Hoe ziet je partnerprofiel er uit? Wat bied je precies aan? Het kost veel tijd om al deze stappen goed uit te werken. Wij zijn er een jaar mee bezig geweest.

Daarna moet je de tools en manuals uitschrijven, daar zijn we ook een jaar mee bezig geweest. Toen het klaar was, hebben we in 5 landen getest en op basis van deze resultaten zijn we nu klaar voor een wereldwijde uitrol. In totaal zijn we hier 2,5 jaar mee bezig geweest.”

Het motto van social franchising is “recruit hard, train well and manage easy.”

De kracht van social franchising

Het motto van social franchising is recruit hard, train well and manage easy. Dance4Life investeert nu veel meer tijd in het vinden van de perfecte partners en dat werpt echt zijn vruchten af. Zodra ze een partner hebben gevonden die aan alle criteria voldoet, maken ze meteen een grote sprong voorwaarts. Social franchising stelt Dance4Life in staat om hun impact echt op te schalen.

Business models for good

Dit was het tweede artikel in de reeks business models for good waarin Dance4Life laat zien dat samenwerken met de doelgroep en de juiste partners de sleutel is tot succesvolle groei.

In het eerste artikel liet TOMS zien hoe zij net als Dance4Life hun businessmodel innoveren, door goed te luisteren naar de behoeften van hun klanten.

Het laatste artikel in deze reeks gaat over Peerby, een multi sided platform. Joris Toonders voorspelde begin dit jaar dat de invloed van platformen de komende jaren alleen maar zal toenemen. Een multi sided platform is bij uitstek een geschikt businessmodel voor sociale ondernemers waar community building centraal staat.

Foto header: dance4life.