Innovatie

Google Maps verhoogt prijzen: de alternatieven in kaart

0

Google kondigt aan het verdienmodel van Google Maps te veranderen en er een pay-as-you-go-model van te maken. Hiermee worden de prijzen soms met wel 1400% verhoogd. Wat betekent dat voor zowel de developer als de gebruiker en zijn er goede alternatieven beschikbaar?

Met name developers die applicaties bouwen bovenop de mapping layer van Google, worden door de verandering financieel hard geraakt. Hierdoor is er op fora ophef ontstaan en kijken ze naar alternatieven. Misschien heb jij ditzelfde probleem. Daarom presenteer ik een blik op 2 goede alternatieven: HERE en Mapbox.

Locatiegebonden technologie

De investeringen in innovatie rondom locatiegebonden technologie is continu in beweging. Meerdere prognoses laten zien dat het een miljardenindustrie zal worden.

Waar kaartendata vroeger alleen werd ingezet voor navigatie, wordt het nu in steeds meer branches en producten gebruikt. Denk maar aan:

  • Mobility on demand, waarbij jouw bestelling wordt gevolgd met locatievoorzieningen
  • Telematics, het in kaart brengen van rijgedrag door camera’s om bijvoorbeeld risicoprofielen op te stellen voor de verzekering
  • Geocoding, waarmee je locaties op de hele wereld weergeeft

Blijven innoveren

TomTom is een voorbeeld van een bedrijf dat continu op zoek is naar de perfecte mix tussen hun core product (het leveren van een hoogwaardige kaart) en wat ze kunnen aanbieden als bijkomende services (value added service – ook wel VAS), om zich te onderscheiden van haar rivalen. TomTom heeft er onlangs voor gekozen om zich te focussen op hun core products en de divisie telematics af te stoten.

Een nieuwe trend

Een trend binnen de kaartenindustrie is dat veel kaartenmakers de kaart meer als een commodity aanbieden en zich focussen op alle VAS. Dit zijn alle bijkomende services die het product biedt, zoals navigatie en extra datamogelijkheden.

Steeds vaker bieden kaartenmakers een open approach aan waarbij de focus meer ligt op de database, location intelligence, analytics en developer-tools. De open approach legt nadruk op volledig maatwerk van het aanbod van tools die bovenop de map layer worden gebouwd. In feite worden kaarten nu een soort onderlaag waarop developers met diverse bouwstenen producten kunnen bouwen.

De nieuwe trend: Open Approach in Mapping Services

De nieuwe trend: Open Approach in Mapping Services. Bron: Counterpoint Research

Google

Met het grootste bereik is Google Maps nog steeds populair en veel in gebruik. Er wordt geschat dat 1 miljard mensen elke dag Google Maps gebruiken. Het platform levert sinds 2005 een Maps API waarmee developers op maat gemaakte oplossingen kunnen ontwerpen voor ondernemers.

Nu is er dus een commerciëler gedreven prijspakket voor de Google Maps API. Die API wordt gebruikt om calls te maken die naar de Google-server worden verstuurd om dingen gedaan te krijgen (zoals bijvoorbeeld een gebruiker die een route opvraagt). Je zult vast al hebben gemerkt dat bij veel websites de store locator niet werkt. Je krijgt dan meldingen als: “do you own this website?” of “for development purposes only”.

Wat is er veranderd?

Google had eerst een freemium- en een premium-plan waar je zo’n 25.000 gratis calls per dag mee kon maken. Nu kun je als developer tot 28.000 gratis calls per maand maken. Daarna begin je met betalen. Google zegt dat het een pay-as-you-go-model heeft ontwikkeld die met de gebruiker meegroeit en dat de API-prijzen zijn opgedeeld in 3 pakketten.

Concreet betekent dit dat Google je een krediet ter waarde van $200 geeft dat je mag spenderen, daarna betaal je per 1.000 extra calls. En dat laatste is met name waar veel developers over vallen, want Google heeft zich niet ingehouden met de verhogingen. In sommige gevallen zijn prijzen met 1400% verhoogd.

De pakketten, die voorheen werden verdeeld onder 18 prijspakketten, worden nu aangeboden in slechts 3 pakketten: Maps, Routing en Places. Alle voordelen van het nieuwe model op een rij:

  • Je krijgt 24/7 support doordeweeks en de maximale response-tijd is een uur
  • Google schaalt mee met jouw bedrijf
  • Het wordt helemaal geïntegreerd met bestaande code, developers hoeven niets te doen

Alternatieven

Ik bespreek een aantal alternatieven en zal 3 aanbieders meenemen in een vergelijking waarin ik probeer een overzicht te maken van alle verschillen.

Apple

Apple, de andere gigant op het gebied van kaarten, is opvallend stil geweest de laatste tijd. Ze hebben onlangs veel mensen aangenomen binnen het mapping-team, maar echte updates bleven uit. Wat wel rondging, is dat Apple aan een eigen kaart werkt (ze gebruiken momenteel TomTom-data). Op Apple’s WWDC2018 kondigde het bedrijf aan ‘Mapkit’ te zullen introduceren, een geheel eigen ontworpen kaarten-layer die Apple zeer binnenkort commercieel beschikbaar wil maken.

TomTom

Het Nederlandse TomTom heeft een aantal lastige jaren achter de rug, waarin ze moeilijke beslissingen hebben genomen. Door een enorme terugval in het aantal verkochte consumentenproducten – zoals navigatiesystemen en wearables – heeft het bedrijf zich moeten focussen op hun core products. TomTom richt zich nu meer op het digital software- en services-segment, waarbij ze voornamelijk Koreaanse automakers hebben aangesloten.

Daarnaast hebben ze een API-integratie gerealiseerd met het Azure IoT-platform van Microsoft. Daarmee heeft TomTom het kaartenplatform direct weten te verbinden aan miljoenen Microsoft-developers.

HERE

HERE Maps is een Duitse kaartenbouwer die erg wordt geprezen om de datakwaliteit van de kaarten. In een onderzoek van Ovum (2018) wordt gesteld dat HERE de enige echte concurrent van Google is. HERE is volgens het onderzoek zo goed, omdat ze veel soorten databronnen combineren om de kaart zo volledig mogelijk te maken. Dit doen ze bijvoorbeeld met de  toevoeging van drones, socialmedia-data en AI. Dit komt samen in de ‘Reality Index’.

HERE werkt de kaartendata bijna dagelijks bij. Het platform is erg geliefd onder developers, HERE heeft een geheel eigen community opgericht en heeft een softwarepakket in de cloud, waarin developers elke kaart afkomstig van een willekeurig beschikbare databron kunnen aanpassen. Dit is het ‘Open Location Platform’.

HERE heeft als antwoord op de plotselinge prijsverhoging van Google de eigen prijzen verlaagd en zowel het freemium- als pro-pakket uitgebreid. Hierdoor is HERE in 1 klap veel interessanter geworden.

Mapbox

Een andere interessante kaartenaanbieder is Mapbox. Volgens het rapport van Ovum is Mapbox een aanstormende rivaal voor zowel Google, Apple als HERE. Ze hebben hun focus duidelijk op de developer gericht en is daarom onder deze community ook razendpopulair. Ook bieden ze een augmented reality-functie aan.

MapBox heeft een open source-kaartenplatform en biedt volledig aan te passen kaarten, maar liefst 1,2 miljoen developers gebruiken en updaten deze kaart elke dag. Mapbox wordt vaak geprezen om hun lagere prijsklasse en de mate waarin developers de kaart kunnen aanpassen. Dit is iets waar Google bijvoorbeeld in achterblijft. Ook is het mogelijk om met de layers van Mapbox een geheel eigen kaart te maken. Mapbo heeft net als HERE een mooi netwerk aan bedrijven die de kaart dagelijks gebruiken. Denk aan bedrijven als CNN, IBM, Mastercard, Mapquest, SnapChat en National Geographic.

De vergelijking: de verschillen in kaart

De toepasbaarheid van kaarten in development zal de meeste lezers aanspreken. Daarom vergelijk ik alleen Google, HERE en Mapbox, omdat deze daar vaak voor worden gebruikt.

Methode

Ik maak de vergelijking in 2 delen. Zo gebruik ik 5 variabelen die iets over de prestaties van de verschillende kaarten zeggen én ik analyseer de prijzen. Ik kijk wat het kost als ik 1 miljoen calls zou maken op de API. Voor de prijzen hanteer ik de website van de kaartenmakers.

Dit zijn alle variabelen:

  • Aantal gratis views (prijzen websites)
  • Prijs per extra 1.000 calls (prijzen websites)
  • De compleetheid van de kaart (Ovum)
  • Het bereik (Ovum)
  • Developer-opties (categorie ‘developer offering’ – Counterpoint Research)
  • Value Added Services (categorieën: ‘maps’+ ‘navigation’ +‘services’ – Counterpoint Research)
Verschillen in aanbod van services

Verschillen in aanbod van services

Resultaten

 Google MapsHEREMapbox
Kaart Compleetheid8,59,676,61
Bereik9,894,4
Voor developers787
VAS7,684,6
Totaal32,934,5720,61

En stel dat we 1 miljoen calls maken, dan worden de kosten:

 Google MapsHEREMapbox
Gratis API Calls28.000250.00050.000
Prijs na gratis pakket$5-7 per 1000 extra API calls$1 per 1000 extra API calls0,50$ per 1000 extra API calls
Kosten per 1 miljoen calls$5832$750$475

Analyse

Is Google nog steeds de beste keus ondanks de prijsverhogingen? In het onderzoek zie je dat dat misschien niet meer zo is. Ga je uit van de prestaties van de kaart, dan is HERE de nummer 1, met een score van 34,57 waar Google tot 32,9 komt en Mapbox achter blijft met 20,61.

Qua bereik is Google nog steeds onbetwist, gezien het aantal gebruikers dat ze kennen. Ze zijn dan ook nog steeds het meest populair onder developers en gebruikers. Dit met name omdat veel websites en applicaties al vooraf ingesteld zijn op het gebruik van Google Maps. Mapbox blijft in deze gevallen iets achter, maar scoort weer erg goed op prijsgebied. Nu is prijs niet altijd de beste graadmeter voor succes, maar voor bedrijven die veel calls maken en niet zozeer de hoogste kwaliteit eisen van een kaart of added services, is Mapbox een zeer interessante speler. HERE is op dit punt toch nog wel iets duurder, gezien de $750 die je dan uitgeeft aan 1 miljoen calls, tegenover $475 van Mapbox. Google blijft op prijsgebied erg achter en is ook mede daarom voor kleinere partijen die wel veel calls maken, minder interessant.

Verschillende smaken

Is er een alternatief voor de API van Google? Ja, en wel in diverse smaken. Ligt de voorkeur bij goede kaartendata met veel functies en een developer-vriendelijke interface? Gebruik dan HERE. Moet je kosten besparen en is de datakwaliteit van minder belang, en wil je vol gaan voor customization? Kies dan Mapbox.

Wat zijn jouw ervaringen met verschillende kaartenmakers? Laat het hieronder weten.