Online marketing

4 marketinglessen van Dwayne ‘The Rock’ Johnson

0

Hij is één van de best betaalde acteurs ter wereld, werd verkozen tot Sexiest Man Alive in 2016 en er lijkt geen eind te komen aan zijn box office-succes. Ik heb het natuurlijk over Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Met meer dan 110 miljoen socialmedia-volgers is hij een superster van formaat. Wie goed oplet, merkt dat marketing in zijn bloed zit. Hoe doet hij het, en wat kun jij hiervan leren in je dagelijkse werk? Dat lees je in dit artikel.

The Rock: een marketing-voorbeeld

If you smeeeeeeelalalalou, what The Rock is cooking!” Deze legendarische quote was voor worstelfans hét recept voor puur entertainment. Je kunt je afvragen wat deze krachtpatser uit Hawaï eigenlijk kookt. Dat hij succesvol is, mag duidelijk zijn.

Johnson weet als geen ander hoe hij zichzelf, zijn films en de merken om hem heen moet promoten om ze tot een succes te maken. Ondanks zijn miljoenen volgers laat hij zien dat niets vanzelf komt. Je moet dagelijks hard werken om jezelf te onderscheiden.

Dwayne’s marketinglessen

Ik bewonder The Rock niet alleen omdat hij succesvol is, maar vooral door de positieve wijze waarop hij in het leven staat, met zijn fans omgaat en geen genoegen neemt met half werk. De afgelopen twee decennia volgde ik hem en zijn recept tot succes. Ik probeerde het beetje bij beetje te ontrafelen. De lessen die ik daaruit trok in mijn rol als marketingdirecteur, deel ik graag. Zo kun jij je marketingstrategie ook verbeteren.

1. Bouw een sterk merk (en durf het aan te passen)

Een merk bouwen kost veel tijd. Vertrouwen en herkenbaarheid zijn twee cruciale aspecten die veel inspanning vragen. Johnson pakte deze twee elementen als geen ander beet om een krachtig merk op te bouwen. De afgelopen 22 jaar was hij continu bezig met komen tot het merk dat hij nu is, en de benodigde herkenbaarheid creëert. Na het verslijten van een paar – alleen nog voor fans bekende –  artiestennamen, doopte het WWF-publiek hem in 1997 om tot The Rock: een merknaam die hij tot op de dag van vandaag volop gebruikt.

Project Rock

Bron: Adweek.

Als we verder kijken, valt het op dat Johnson bij de start van zijn filmcarrière een gewaagde stap zette. Beetje bij beetje transformeerde hij The Rock tot het merk Dwayne Johnson. Pas na een aantal jaar besloot hij geheel over te stappen op zijn eigenlijke naam. ‘The Rock’ werd van de filmposters geschrapt. Dit was een bepalend moment in zijn carrière. Hij koos namelijk voor een ander imago. Hij sloot zijn tijdperk in de ring meer en meer af, en liet het grote publiek kennismaken met een charismatische man.

Bavaria’s merkstrategie

Wat betreft het bedrijfsleven, is Bavaria een vergelijkbaar voorbeeld. Net als Johnson, is Bavaria zijn merkstrategie continu aan het vernieuwen. In 2016 haalde de Brabantse bierbrouwer zelfs de pers met haar nieuwe – meer internationaal gefocuste – strategie. Diehard Bavaria-drinkers moesten naar eigen zeggen even slikken toen ‘Zo. Nu eerst een Bavaria.’ veranderde in ‘Welcome to the family.’.

Bavaria maakte hiermee een stap van rebel naar familiemerk. Nu, bijna twee jaar later, lijkt de stap succesvol te zijn. Bavaria wijzigde in juni 2018 zijn bedrijfsnaam zelfs naar Swinkels Family Brewers. “De consument merkt niets van deze naamswijziging”, aldus directievoorzitter Jan-Renier Swinkels. “Het merk Bavaria blijft gewoon bestaan. Net als tientallen andere verschillende biermerken. Maar nu kunnen we onze filosofie internationaal beter overbrengen. Laten zien dat we één bedrijf zijn.”

Coolblue’s one domain strategy

Een sterk merk bouwen en aan durven passen, is dus niet alleen iets voor filmsterren. Denk bijvoorbeeld aan Coolblue. Al in 2016 ging het over naar een one domain strategy. En begin dit jaar nam het definitief afscheid van alle 325 individuele webshops. De naam is tegenwoordig niet meer weg te denken in het Nederlandse marketinglandschap. Dit bewijst des te meer dat het ook voor bedrijven cruciaal is om hun merk te blijven doorontwikkelen. Zo blijven ze aansluiten bij een brede doelgroep.

2. Luister naar je fans

Hoevaak luister jij eigenlijk naar je fans? Voer je weleens een klanttevredenheidsonderzoek uit? Heb je net als Amazon en Coolblue een (bijna obsessieve) focus op het blij maken van klanten?

Marketing-goeroe Jos Burgers schreef de bestseller ‘Eén fan per dag’. Zijn pleidooi is simpel: fans hebben is leuk! Het zorgt namelijk voor veel mond-tot-mondreclame en is daardoor goed voor de business. Neem een voorbeeld aan Chocomel dat met haar marketingcampagnes op een slimme manier duizenden mensen bereikt. Zo haalde de 1 april-grap in 2017 de landelijke pers en weten ze met letters op de pakken hele volksstammen te enthousiasmeren om leuke foto’s te delen.

1 april Chocomel

Fans maken is precies waar Johnson volop mee bezig is. Al lijkt hij dagelijks niet één, maar honderden tot duizenden fans te creëren. Volg hem op Instagram en je ziet hoe hij na een uitputtende dag op de filmset nog stopt voor een foto met fans. Maar het gaat nog veel verder. In zijn filmkeuzes – zoals een vervolg op Jumanji en een spinoff van Fast & Furious – luistert hij nauw naar zijn fans. Hij dreigde zelfs uit de film Rampage te stappen toen de producers, tegen de wens van fans in, aap George wilden laten sterven in de film.

Soms maken branches waarvan je het niet verwacht uitzonderlijke connecties met klanten. En zo creëren ze fans. Google eens ‘Hospital grants patient’s dying wish for a glass of wine and a cigarette’. Je ziet dan hoe een Deens ziekenhuis wereldwijd de pers haalt met de menselijke aanpak richting een patiënt. Dat ziekenhuis staat nu bovenaan mijn lijst voor de eerstvolgende behandeling! Kortom, fans maken is gewoon leuk. Maar voordat je fans hebt, moet je eerst iets doen om dat aan te wakkeren.

3. Be likable

Charisma, humor, toegankelijkheid, authenticiteit en een flinke dosis zelfspot zijn vijf elementen die je continu terugziet als je Dwayne Johnson volgt. Zijn toegankelijkheid richting fans en de authenticiteit waarmee hij zijn verhaal vertelt, maken hem erg likable. Maar ook met zijn zelfspot, iets wat maar weinig bedrijven en personen écht durven, weet hij veel mensen voor zich te winnen.

Zo is er een foto van een jonge Dwayne met een heuptasje, coltrui en een foute ketting. Door deze foto te delen en zichzelf een beetje belachelijk te maken, startte hij een ware hype van mensen die dit gingen imiteren. Het ging zelfs zover dat hij het heuptasje in zijn film Central Intelligence terug liet komen bij zijn personage.

Fanny pack hype Dwayne 'The Rock' Johnson

Tony’s Chocolonely is een voorbeeld van een bedrijf dat bovengenoemde elementen perfect toepast binnen de marketingstrategie. Zo speelde Tony’s recent mooi in op het nieuws dat synthetische haren in de chocoladerepen terecht waren gekomen. Op social media stond een post van een grappige illustratie waarmee een serieus onderwerp luchtig en menselijk werd gemaakt.

haren in Tony's Chocolonely

Tony’s Chocolonely beschikt duidelijk over een flinke dosis zelfspot.

Johnson doet veel met een knipoog, en met als doel om zoveel mogelijk mensen te bereiken op een leuke manier. Maar let op. Als je de juiste mensen wil bereiken, is het essentieel dat je bepaalt wat je wil vertellen. Dit kan een valkuil zijn.

4. Heb een verhaal

Een zoekopdracht naar storytelling levert op Frankwatching al snel 348 hits op. De afgelopen jaren is het onderwerp booming in marketingland. Maar hoeveel bedrijven zijn in staat echt een goed verhaal uit het hart te vertellen?

Bamigo

Dat een verhaal mensen enthousiasmeert, bewijst Jeroen Adriaans. Hij richtte Bamigo op, een populair bamboe-onderkleding-merk. Het is geen normaal onderbroekenmerk. Een vriend van Jeroen had een medische aandoening (overmatige transpiratie). Dit was Jeroens vertrekpunt.

Iemand willen helpen was dan ook de basis voor zijn zoektocht naar kwalitatieve bamboe-kleding. Onder het motto ‘Keep Cool’ helpt Bamigo nu honderdduizenden mannen zonder zweetvlekken voor de dag te komen. Recent hoorde ik Jeroen’s verhaal uit eerste hand. Hoewel ik zelf nooit onderkleding van Bamigo droeg, inspireerde het verhaal me. Het resultaat: mijn eerste bestelling is een feit.

Johnson’s storytelling

Ook The Rock heeft zo’n verhaal. Hij trok het zelfs door naar zijn bedrijven. Zijn droom was namelijk kapot. Een blessure bleek het einde bij de Canadian Football League. Ook zijn gedroomde NFL-carrière ging niet door. Met slechts zeven dollar in zijn portemonnee woonde hij weer bij zijn ouders. Verslagen en blut zat hij twee weken thuis op de bank. Hoe nu verder? Zijn antwoord: “Sometimes you’re going to get your ass kicked. You’ve got to get up and have faith. Years later we look back and realize, it’s the best thing that never happened.

Vanuit het dieptepunt in zijn leven werkte Johnson aan het verhaal dat hij ‘The Hardest Working Man on Earth’ is. Om dit kracht bij te zetten, kun je nu wekelijks zien hoe hij diep in de nacht aan het trainen is, of bezig is zijn zoveelste film van het jaar te promoten. Deze basishouding is het verhaal achter alles wat Johnson vandaag de dag doet.

The Rock workout Instagram

Dwayne etaleert zijn achtergrond volop in zijn zakelijke leven. Zijn productiebedrijf ‘Seven Bucks Company’ vernoemde hij niet voor niets naar zijn financiële dieptepunt. Dit is een geweldig voorbeeld van storytelling naar het volgende niveau trekken.

Sometimes you’re going to get your ass kicked. You’ve got to get up and have faith. Years later we look back and realize, it’s the best thing that never happened.

Je eigen marketingrecept

Er is natuurlijk maar één iemand die zich The Rock mag noemen. Hij was in staat een hele eigen smaak en aanpak te creëren. Maar dat kun jij ook! Ga er goed voor zitten en denk na over jouw eigen (marketing)recept voor succes. En laat je daarbij vooral inspireren door anderen. Of dat nu een filmster is of een mooi bedrijf.

Ik ben benieuwd of jij nog tips hebt. Die kunnen gebaseerd zijn op het recept van deze Hollywoodster, of wellicht op een ander persoon of bedrijf dat jou inspireert. Ik kijk uit naar je reactie!