De toegang tot informatie kost bakken met geld

0

Deze week verscheen er op Gizmodo een artikel: “The Subscription War: You’re Bleeding to Death” over de kosten van informatie. In het artikel stond het gadgetblog stil bij het aantal abonnementen dat een persoon gemiddeld afsluit om in zijn informatiebehoeften te voorzien. En onder deze informatiebehoeften vallen zaken als abonnementen voor internet, telefonie, televisie, x-box etc.

Nicholas Carr reageerde hierop in het artikel “Information wants to be free my ass“. Ook hij trok de conclusie dat informatie helemaal niet gratis is, maar juist een berg geld kost.

Vandaag heb ik mijn eigen huishouden eens onder de loep genomen, om te kijken wat ik zo gemiddeld per maand uitgeef. Het lijstje is – bij benadering – als volgt:

  • krant Brabants Dagblad, 25 euro per maand
  • mobiele telefoon Sogeti, 25 euro per maand
  • mobiele telefoon Jaggle.nl, 25 euro per maand
  • prive mobiele telefoon vriendin, 45 euro per maand
  • Internet plus Bellen, 60 euro per maand
  • Digitale Televisie, 25 euro per maand
  • Tijdschriften en boeken, 100 euro per maand
  • Vodofone dongle, 10 euro per maand
  • Bioscoop, 5 euro per maand
  • Cd’s en Dvd’s, 10 euro per maand
  • Vimeo account, 5 dollar per maand

In totaal zo’n 330 euro per maand. Dat kost het mijn gezin dus om voortdurend verbonden te zijn met het netwerk. Om allerlei informatie tot ons te nemen. Inmiddels heb ik een aantal maatregelen genomen. Internet, Bellen en Digitale Televisie vallen binnenkort onder een totaalpakket, hetgeen mij 55 euro per maand gaat kosten. Toch al weer een besparing van 30 euro. Ik besef ook dat ik geen normale lezer van tijdschriften en boeken ben, voor mijn werk als senior analist lees ik veel boeken, en prive verslind ik er ook nogal wat.

kindlehandEerder deze week heb ik dan ook een Amazon Kindle aangeschaft. Digitale boeken zijn goedkoper en ze nemen minder ruimte in. Dit gaat mij dus ook helpen om de kosten te drukken. Maar veel zal het uiteindelijk niet schelen. Een paar abonnementen heb je gewoon nodig, zoals die van internet, telefoon en televisie.

In mijn calculatie heb ik overigens geen rekening gehouden met de diverse hardware die mij ondersteunt.

Bovenstaande calculatie heeft mij echter wel doen schrikken. Toch iedere maand zo’n dikke 300 euro die van mijn bankrekening wordt afgeschreven. Eigenlijk nooit bij stilgestaan hoe snel en hoe klakkeloos dit wordt uitgegeven. Heb ik het allemaal wel nodig? Natuurlijk is niet elke uitgave honderd procent gerelateerd aan informatie, zoals bijvoorbeeld bioscoopbezoek en dvd’s, maar toch. En in een aantal uitgaven ondersteunt mijn werkgever mij, maar het is een indicatie die te denken geeft. En dan ben ik geen gamer, hoeveel geld spenderen gamers maandelijks aan hun hobby?

Ik ben nieuwsgierig. Hoe ziet jouw lijstje eruit? Hoeveel geld spendeer jij maandelijks aan jouw informatiebehoeften?