Gespot

VolgdeVerkiezingen: Welke politicus twittert?

0

Ook politici ontdekken de weg naar sociale netwerken. Een gesprek met Reinout de Vries over VolgdeVerkiezingen.

Wat doet de site?

“VolgdeVerkiezingen laat per Nederlandse gemeente zien welke politici twitteren of bloggen en actief zijn op andere sociale netwerken. Daarnaast wordt het gemeentelijke politieke nieuws per gemeente van nieuwssites geplaatst. Kiezers kunnen dus in één oogopslag zien waar de campagne over gaat, en welke discussies er spelen.”

Waarom deze site?

“Sociale netwerken zijn belangrijker gebleken in verkiezingscampagnes. Deze invloeden waren met name zichtbaar bij de campagne van Barack Obama, maar ook bij de afgelopen verkiezingen voor het Europees Parlement in Nederland. Sociale netwerken worden in Nederland nog door een relatief kleine groep gebruikt, en dankzij deze site worden de berichten voor een grotere groep beschikbaar.”

Hoe werkt de site?

“VolgdeVerkiezingen haalt zijn kracht uit de eenvoud. Op de homepage is het mogelijk om een gemeente te kiezen en dan is in één oogopslag zichtbaar wat er in die gemeente op sociale netwerken gebeurt en wat het laatste nieuws is. Ben je politicus en wil je ook zichtbaar zijn op de site, dan kan je je aanmelden via de site. Op de homepage wordt regelmatig nieuws en trendberichten over de gemeenteraadsverkiezingen geplaatst.”

 

Wat zijn de facts?

“De site is inmiddels bijna twee weken gelanceerd. De bezoekersaantallen liggen rond de 400 bezoekers per dag, met uitschieters richting de duizend. Daarnaast blijkt dat de site een toegevoegde waarde heeft, doordat werkelijk zichtbaar is dat sociale media en nieuwsmedia op elkaar reageren. Dit was bijvoorbeeld te zien rond de burgemeesterscrisis in Tilburg en rond de collegecrisis in Nijmegen. Het was ook te zien dat er rond deze crises veel meer dan normaal werd getwitterd en geblogd. Op de site staat een top-10 van meest actieve politici en gemeenten en Nijmegen schoot rond de crisis gelijk de top-10 in.”

Wie maakt de site?

VolgdeVerkiezingen wordt gemaakt door Politiek Online, een communicatieadviesbureau dat veel de overheid werkt. Politiek Online is gespecialiseerd in dialogen en beleidscommunicatie, en ziet de kracht van online sociale netwerken. Met deze site wil Politiek Online ook zelf de kennis over sociale netwerken en de overheid vergroten.”