Social media

WhatsApp Business: 4 verwachte ontwikkelingen

0

WhatsApp Business is onlangs aangekondigd, met verschillende aanpassingen voor de zakelijke markt. En dat is geen overbodige luxe. Omdat de populaire app op dit moment vooral voor persoonlijk gebruik is bedoeld, is het voor bedrijven vaak lastig om via WhatsApp ondersteuning te bieden. De aankondiging biedt nieuwe kansen en mogelijkheden op het gebied van marketing. Welke ik verwacht? Dat lees je in dit artikel!

Wat is WhatsApp Business?

Met de komst van WhatsApp Business worden er nieuwe functies voor bedrijven beschikbaar gemaakt. Een selecte groep gebruikers heeft toegang tot de bètaversie. Verschillende functies zijn door een uitgelekte versie al bekend.

1. Ondersteuning vaste nummers

WhatsApp Business gaat ondersteuning bieden voor vaste nummers. Daarnaast krijgt het een eigen app, zodat je het naast je persoonlijke WhatsApp-omgeving kunt gebruiken. En dat is wel zo prettig, want dan houd je privé en zakelijk gescheiden

2. Zakelijk profiel

Als zakelijke gebruiker krijg je andere profielopties. Je kunt bijvoorbeeld een beschrijving van je bedrijf en een link naar de website toevoegen. Daarnaast geef je aan in wat voor categorie je bedrijf valt. De ingevoerde informatie wordt daarna door WhatsApp geverifieerd.

3. Statistieken

In WhatsApp Business krijg je inzage in statistieken over hoe de app gebruikt wordt, onder andere hoeveel berichten er zijn verzonden, bezorgd en gelezen. Deze statistieken worden naar verwachting uitgebreid met informatie over de reactiesnelheid en het reactiepercentage.

4. Automatische melding bij afwezigheid

WhatsApp Business biedt je als bedrijf de mogelijkheid om een automatisch bericht in te stellen bij afwezigheid. Je kunt vaste momenten van de dag inplannen, maar ook een tijdelijke afwezigheid instellen. Daarnaast kun je eventueel een automatisch bericht instellen, dat bij afwezigheid wordt verstuurd zodra mensen contact met je proberen op te nemen.

Lees ook: KLM eerste airline met officieël zakelijk WhatsApp-account

WhatsApp grootste speler in social media

WhatsApp blijft het grootst in socialmedia-land. Begin 2016 was WhatsApp met 9,8 miljoen gebruikers (waarvan 7,0 miljoen dagelijks) het grootste, meest gebruikte socialmedia-platform onder de Nederlanders. En dit is ook in 2017 het geval (bron: Newcom). WhatsApp is in totaal aantal gebruikers gegroeid naar maar liefst 10,9 miljoen. Ook het aantal dagelijkse gebruikers is met 11% gestegen naar 7,8 miljoen.

Toen Facebook drie jaar geleden WhatsApp voor 22 miljard dollar kocht, geloofden ze dat er veel omzetpotentieel in het platform zat. Maar WhatsApp bleef nog 100% gratis om te gebruiken voor zijn wereldwijd 1 miljard gebruikers.

Hoog tijd om cash cow WhatsApp te gaan melken

Toch zijn er veel verschillende redenen te bedenken waarom WhatsApp niet kan blijven zoals het nu is. Facebook heeft besloten dat de potentiële cash cow WhatsApp al te lang in het weiland heeft lopen grazen en het hoog tijd wordt om te beginnen met melken. 😉

Voor marketeers goed nieuws, want dat brengt ons de mogelijkheid om met maximaal een miljard potentiële klanten te communiceren via een platform dat ze kennen én veel gebruiken. Maar wat gaat WhatsApp Business ons bieden? Op dit moment is er nog maar weinig bekend. Hoog tijd om te bespreken welke features ik verwacht!

1. Chatbots op WhatsApp

Facebook Messenger stelt bedrijven al in staat chatbots in te zetten voor allerlei handige functies – van het aannemen van bestellingen, het helpen met recepten zoeken tot ze wijzen op interessante nieuwe blogs. Het is een logische stap dat WhatsApp soortgelijke functies gaat krijgen, waarbij WhatsApp-gebruikers ook met een chatbot van een merk in gesprek gaan.

Facebook implementeert langzaam steeds meer van deze interactieve ervaringen in Messenger, ook wel M Suggestions genoemd. Ik durf te wedden dat WhatsApp snel gaat volgen!

2. Gesponsorde berichten aan gebruikers

Merken willen natuurlijk graag de kans hebben om chats met potentiële consumenten op WhatsApp te starten. Verschillende merken vangen deze optie nu al af door gebruikers te vragen het nummer van het bedrijf toe te voegen en een gesprek te starten (opt-in geven). Vervolgens wordt sporadisch een appje gestuurd met bijvoorbeeld een leuke aanbieding. Ook vanuit Adwise delen we onze kennis met aangemelde klanten via een speciaal kenniskanaal op WhatsApp.

Je moet goed bij jezelf te rade gaan of je dit als bedrijf wil gaan inzetten. Past het bij je merk? Denk ook goed na over de manier waarop je communiceert. Het moet vooral niet te pushy zijn en echt toegevoegde waarde hebben.

Met WhatsApp Business verwacht ik dat het straks de kant van gesponsorde berichten opgaat. Dit is al snel te vergelijken met koude acquisitie en het kan een groot deel van de gebruikers irriteren. Eén voordeel: gebruikers kunnen straks een merk of bedrijf op WhatsApp Business blokkeren.

3. Bye bye Twitter, hallo WhatsApp-klantenservice

Bedrijven gebruiken Twitter om informatie te verspreiden en klantenservice te bieden. En dan concludeer je al snel dat de kans aanwezig is dat WhatsApp Business in beide opzichten een waardige concurrent van Twitter kan worden. Hun mogelijke redmiddel? Bij het indienen van een openbare vraag bereik je met retweets en likes een groter publiek. Je kunt je voorstellen dat de klantenservice meer druk voelt om snel te antwoorden als jij in de openbaarheid een vraag stelt. Maar, de laatste cijfers zijn al niet positief: het gebruik van Twitter stagneert. Dit zou zo maar eens de genadeslag kunnen zijn…

Wat betreft het gebruik van een klantenservice is Twitter momenteel hét platform. Als je met je bank of energieleverancier heen en weer kan tweeten, lijkt het al snel veel menselijker en behulpzamer. Maar een chat over WhatsApp – een platform waarop je ook erg verbonden bent met vrienden en familie – kan nóg meer casual en toegankelijker aanvoelen.

Stel dat je verbonden bent met het plaatselijke café op WhatsApp. Hoe handig zou het zijn als je via WhatsApp foto’s van het dagmenu van het café doorgestuurd krijgt. Je stuurt ze direct een appje met je bestelling en kunt vervolgens gelijk aanschuiven. Ideaal! Of stel je voor dat je met een klantenservice van een bank via WhatsApp praat. Zo’n ‘gezellig’ gesprek brengt de klanten dichter bij het merk en merken dichter bij de klanten. Als je dit afweegt tegenover Twitter, kan het goed mogelijk zijn dat ze kopje onder zullen gaan.

4. User generated content

Een kanaal als WhatsApp is dé plek om bijvoorbeeld als nieuwsplatform snel user generated beeldmateriaal te verzamelen. Zelf denk ik al snel aan het lokale 112Twente, waar ook foto’s van getuigen van een ongeval worden doorgestuurd naar de redactie. Deze worden dan gebruikt in artikelen en tweets van 112Twente. Volgers worden actief aangemoedigd om content te sturen: “Heeft u nieuws, tips of beelden? Mail naar [email protected] of tip ons via onze apps!”

Hoeveel handiger en sneller zou het zijn als je voortaan via WhatsApp contact kunt hebben? De ideale oplossing om user generated content te verzamelen.

Win-win met WhatsApp Business

Van het maken van unboxing video’s, het uitproberen van recepten tot het geven van reviews. Het informele karakter van WhatsApp kan mensen aanmoedigen om op die manier de interactie met merken op te zoeken alsof ze vrienden van elkaar zijn. Heeft het bedrijf je een appje met een lekker recept toegestuurd? Dan stuur je toch net wat sneller een foto van het resultaat terug. En dat is een win-winsituatie! User generated content is een waardevolle toevoeging en de consument voelt zich op zijn beurt verbonden met jou en je merk.

Wordt online marketing hiermee nog persoonlijker? Of wordt het ons niet in dank afgenomen als we té dichtbij komen? Ik ben benieuwd naar jouw mening!