Het web kan zoveel leuker!
Het web is eigenlijk maar suf en vervelend, zeker als interactief medium. Hoewel met zoekvelden en hyperlinks er een haast oneindige hoeveelheid informatie beschikbaar is en je zelf op veel manieren informatie kunt toevoegen, is het web maar zelden écht interactief.
Interactie tussen mensen onderling is spannend en onvoorspelbaar. Je merkt dit zelf al als je met iemand praat. De één vertelt iets en de ander reageert hierop. Er volgt een dialoog en hoe dat gaat verlopen is nog onbekend. Ieder mens interpreteert dingen vanuit zijn eigen intelligentie en referentiekader, maar websites ontbreekt het meestal hieraan. Hierdoor is webinteractie erg saai en voorspelbaar. Google bijvoorbeeld op “auto” en je krijgt duizenden hits waar je niks mee kan. Een mens zou echter doorvragen, en terugkomen met wel nuttige informatie.
Maar niet alleen het zoeken op internet is saai, bijna alle interactie met websites is vervelend en suf. Neem bijvoorbeeld het aanmaken van een advertentie op Marktplaats, een vervelend klusje dat als werk aanvoelt. Of het boeken van een vliegticket, iets wat al snel enkele uren in beslag neemt, zeker als je iets meer eisen stelt.
Een leuker web
Met de hedendaagse techniek en kennis van usability en interactie kan het internet wel interessant en entertaining gemaakt worden. Een algoritme kan bijvoorbeeld een hele vraag interpreteren in plaats van op keywords te zoeken. Iets wat al gebeurt op de sites van de KLM en ABN AMRO.
Een site kan je ook helpen met relevante suggesties. Zo geeft Last.FM je leuke muziek en Hyves suggereert andere hyvers die je waarschijnlijk kent. Dit lijkt verder te gaan dan de boeken die Amazon voorstelt omdat het veel persoonlijker gepresenteerd wordt.
Maar ook kleine interactieve processen kunnen leuker gemaakt worden, zo heeft het voedingscentrum een BMI-calculator
waar je met schijfjes en een draaischijf gelijk inzicht krijgt in je BMI. Een veel leuker proces dan het invullen van een HTML-formulier met je lengte en gewicht.
Game design
Veel kan geleerd worden uit de game design wereld. Games moeten vooral entertaining zijn en daar is de interactie met de speler dan ook op gericht. De belangrijkste elementen hierbij zijn visual input en direct feedback, vaak gekoppeld aan een artificiële intelligentie. Hierdoor kan input van de speler geïnterpreteerd en verwerkt worden waarna deze op een waardevolle en interessante manier teruggekoppeld wordt.
Door AJAX technieken en geavanceerde algoritmes zou zoiets ook goed mogelijk zijn op websites. Waardoor deze dus ook een stuk leuker worden!
Entertaining Interaction
Door het implementeren van entertaining interaction patronen kunnen sites leuker en toegankelijker gemaakt worden. Waardevollere en leukere interactie is natuurlijk fijn voor de bezoeker, maar ook voor de site-eigenaar. Want hoe toegankelijker een webshop, hoe meer omzet er gemaakt wordt. En hoe duidelijker een informatiesite, hoe vaker een bezoeker terugkomt.
Aan opdrachtgevers en webbouwers nu dus de taak om een mix te vinden tussen game design, usability en artificiële intelligentie. Dan pas wordt het internet pas echt leuk en interactief!