Zakelijk flirten online: 5 do’s voor ondernemers
Online & zakelijk flirten; schuurt die combinatie niet? Is zakelijk flirten niet iets wat je live doet? Niet alleen: het kan ook online. En dat is de moeite waard. Als ondernemer verhoog je daarmee je gunfactor. In dit artikel lees je vijf concrete do’s over hoe ook jij online zakelijk kunt flirten.
Zakelijk flirten
Flirten. Als er in Boer Zoekt Vrouw naar gevraagd wordt, schuifelen de boeren verlegen met hun voeten heen en weer. Gelukkig mogen we van dichtbij meekijken bij de dates. We zien spannende blikken één op één uitgewisseld, gewoon, op klaarlichte dag. Hoort dat er ook bij als je zakelijk flirt en dan ook nog online?
Nee, spannend oogcontact hoort er bij zakelijk flirten niet bij en online lukt het oogcontact natuurlijk niet. Zie zakelijk flirten online als charmeren. Je zet het in om een band op te bouwen met de ander en je eigen gunfactor te verhogen. Het maakt dat je je zaken makkelijker voor elkaar krijgt. Of dat nu gaat om het meekrijgen van je klant met jouw voorgestelde oplossing, of het gegund krijgen van je offerte. Er zijn veel manieren waarop je online zakelijk kunt flirten. Ik noem vijf concrete do’s.
1. Aandacht voor de ander
Flirten noemen we ook wel de ander het hof maken. Dat zegt het al: de ander is heel belangrijk, ook bij zakelijk flirten. Hoe geef je die aandacht online?
Bijvoorbeeld op je website; daar vertel je welke producten en diensten je levert. Als je het net wat anders formuleert dan gebruikelijk, kun je met dezelfde onderwerpen de focus verleggen naar de ander. Dat doe je door je formuleringen concreet op je websitebezoeker te richten.
BCD travel laat een mooi voorbeeld zien (ze hebben overigens net een nieuw design, deze staat niet meer live). Test jezelf: in welke formuleringen zie je die aandacht voor de websitebezoeker terug?
Die aandacht voor de ander zie je in de formuleringen:
Navigatie
Eerst de gangbare term, dan de BCD travel-formulering:
- Contact <-> Zo bereikt u ons
- Diensten <-> Hoe kunt u …
- Nieuws <-> Wij informeren u
Artikeltitel
Hoe weersbestendig reis jij?
Op de rest van de pagina
Wij zijn er voor u | Heeft u vragen of wilt u eens kennismaken? Bel of mail ons gerust
Zakenreiziger | Onze service en tools helpen u van elke zakenreis een succes te maken
Travel manager | Op deze manier vergroten wij de effectiviteit van uw reisprogramma
Boeker | Bepaal welke boekingsmethode het beste past bij uw organisatie
2. Maak verbinding
Je websitebezoeker vult een formulier in op je site en jij stuurt een offerte. Je hebt elkaar nog niet gezien en gesproken. Hoe maak je in zo’n situatie in je mail al verbinding? Hoe zorg je dat je gemeenschappelijke grond onder de voeten krijgt?
Door overeenkomsten te zoeken en te benoemen (zie het boek klein GROOT (aff.) van experts op het gebied van invloed, waaronder Cialdini). Hoe bijzonderder, hoe beter. We voelen ons meer verbonden met mensen met wie we zaken gemeenschappelijk hebben. Die verbondenheid komt je gunfactor ten goede.
Hoe doe je dat in de praktijk? Hoe snel je overeenkomsten spot tussen bijvoorbeeld een website die je bekijkt en jezelf, is een creatieve vaardigheid die je kunt trainen. Hoe vaker je het doet, hoe handiger je er in wordt. Bekijk de offerteaanvraag, het LinkedIn-profiel van de aanvrager en natuurlijk de aanvraag zelf en vraag je af wat de overeenkomsten zijn tussen jou en je aanvrager. Verwoord die overeenkomsten vervolgens expliciet in je mail of offerte.
Twee voorbeelden uit mijn eigen praktijk:
“Leuk, je traint zelf ook!”
“De deelnemers zijn zelfstandig ondernemers schrijf je. Tot die groep behoor ik zelf ook en dat maakt dat ik er ook heel graag voor spreek.”
Kortom: ga actief op zoek naar, liefst bijzondere, overeenkomsten. Denk aan websites en LinkedIn-profielen. Benoem in bijvoorbeeld een mail expliciet die overeenkomsten.
3. Complimenteren: top dat je…
En je vult een mooi compliment in. Werkt dat? Ja!
Uit onderzoek blijkt dat zelfs slijmen werkt. Overal zitten grenzen aan: te vaak complimenteren of aan iedereen hetzelfde compliment geven, werkt niet. Als je het nu gewoon houdt bij complimenten die je echt meent en even nadenkt over je timing, is je succes gegarandeerd.
Bij online communicatie zou je bijvoorbeeld een complimentje kunnen maken in je mail. Stel dat iemand een offerte bij je aanvraagt en je kent die persoon niet, dan kun je in het begin van je mail een compliment geven.
Als ik het zo omschrijf voel je al aankomen dat complimenteren lastiger is dan het lijkt. Een complimentje naar iemand toe met wie je heel intensief samenwerkt en een goede band hebt, is veel makkelijker te formuleren dan een complimentje in schriftelijke communicatie en dan ook nog aan iemand die je niet kent.
Hoe geef je een compliment aan iemand die je niet kent?
Waar kun je aan denken? Hoe beter je elkaar kent, hoe persoonlijker een compliment kan zijn. Bij een offerteaanvrager die je nog niet hebt ontmoet, kun je een compliment vinden in iets positiefs wat je opvalt in de communicatie. “Fijn dat je bij de optieaanvraag ook gelijk aangeeft dat je denkt me in 14 dagen uitsluitsel te kunnen geven.”
Een website is ook een belangrijke bron: bij iemand die je niet kent is een compliment over de organisatie waar iemand werkt of de website een goed idee. Als acquisitie benaderde ik sprekersbureau PRAAT. Natuurlijk bekeek ik eerst goed hun website en maakte in mijn mail het volgende compliment: “Verfrissende, heldere, cleane site: die valt op! En je taal voegt zich uitstekend in die uitstraling PRAAT en PRAAT OP MAAT…”
Hou het persoonlijk en gebruik emotie
Kortom; doe moeite, zoek een compliment en formuleer het expliciet. Zakelijk flirten heeft niet alleen te maken met de ander, maar ook met jou. Ook jijzelf of je bedrijf zal aantrekkelijk moeten zijn, wil je flirt effect hebben. Hoe doe je dat, zakelijk online aantrekkelijk zijn? Oftewel: hoe verhoog je je gunfactor? In ieder geval niet door het bij zakelijke, droge communicatie te houden. Het gaat juist om het persoonlijke. Het hangt natuurlijk van je bedrijf en site af, maar waar mogelijk: laat iets van jezelf zien. Hou het niet bij een opsomming van feiten. Denk wel aan bijvoorbeeld humor en in het algemeen: emotie in je communicatie. Bij verleiden hoort ook het aantrekkelijk presenteren van jezelf en je bedrijf.
4. Verleid met je eerste indruk online
Flirten gaat over aandacht voor de ander, maar ook over hoe je jezelf presenteert. Het belang van de eerste indruk bij je eigen presentatie onderschatten gelukkig maar weinig mensen. Vaak wordt die eerste indruk online gemaakt. Een profielfoto op LinkedIn, een foto onder een mail of een foto op je website: het zou kunnen dat potentiële klanten die foto als eerste zien, en je dan live ontmoeten.
Wat zien mensen dan? Een paar puntjes om op te letten als je je online foto’s nog eens onder de loep neemt:
- Draag je zakelijke kleding of juist niet? Maak een bewuste keuze.
- Glimlach je? Een glimlach maakt je toegankelijk en aantrekkelijk: doen dus.
- Oogt je foto professioneel? Is de belichting bijvoorbeeld mooi?
- Hoe ziet de achtergrond eruit? Sta je in de tuin (ja, dat zie je nog vaak), achter het roer van een zeiljacht in een mooi zeiljack met fluorescerende gele capuchon die echt niemand flatteert? Laat mensen niet al te ingewikkelde verbanden uitvogelen: zorg dat je achtergrond en kleding representatief is voor jou in je professionele doen. Rommel wekt al snel de indruk dat je zaken niet onder controle hebt.
Klinkt dit allemaal heel logisch? Snuffel maar eens rond op LinkedIn. Veel foto’s voldoen niet aan dit rijtje.
5. Voeg emotie toe aan je communicatie
Feitelijke opsommingen zijn niet het meest aantrekkelijk. Kun je humor of de mens achter de dienst of het product in je online communicatie laten zien? Een voor de hand liggende optie is vloggen: daar zie je gelijk een mens van vlees en bloed iets vertellen. Ook reviews van klanten kunnen heel goed emotie toevoegen.
Humor
Humor is iets wat veel kan brengen, maar ook risicovol is. Ik gaf eens een workshop Zakelijk flirten voor een grote groep startende ondernemers en we hadden het over het financieringsgesprek bij de bank. Waar begin je als ondernemer over tijdens zo’n spannende meeting, waar veel van af hangt?
“Om het ijs te breken, maakte ik een grapje over de kleding. Zo: allemaal naar dezelfde winkel geweest? Alle bankvertegenwoordigers hadden namelijk een grijs pak aan; zelf had ik me veel hipper gekleed.”
Mijn tenen kromden zich in mijn schoenen. En er volgde een kleine, pijnlijke stilte. Ik zag het aan de gezichten om me heen. Hoe kun je het verzinnen? En hoe kun je dan ook nog nadien in een workshop denken dat je hiermee een mooi voorbeeld kunt geven? Ook achteraf heeft deze ondernemer dus niet het gevoel gehad dat dit niet handig was. Het is wel mijn conclusie: een onsympathieke maar ook vooral onhandige opening.
Verschillen benadrukt
Deze opening legt namelijk de nadruk op verschillen tussen de ondernemer en de bankmedewerkers. Dat is niet handig als je je gunfactor wilt beïnvloeden. Het kan ook nog uitgelegd worden als: jullie zijn allemaal saaie muizen – jullie zien er allemaal hetzelfde uit – ik daarentegen ben een flitsende, creatieve, originele ondernemer. Ook deze mogelijke conclusie zal de gesprekspartners niet blij hebben gemaakt. Zojuist kwam het bij Aandacht voor de ander al ter sprake: benadruk juist wat je gemeenschappelijk hebt. Dat geeft al snel het gevoel dat je op één lijn zit met de ander en dat maakt samenwerking en onderhandelen makkelijker.
Dit was een offline voorbeeld van hoe het niet moet. Mooi voorbeeld van hoe het wel kan, dat ik helaas niet kan laten zien, omdat de video niet openbaar is, is de bedankvideo van Conrad die ik eens kreeg. Na in hun webwinkel besteld te hebben, kreeg ik bij mijn orderbevestiging een videobericht. Je ziet iemand achter een bureau zitten, de deur gaat open en een gezellig hoempapa-orkest loopt binnen. Alle Conrad-medewerkers willen je bedanken voor je bestelling! Persoonlijk werd ik er erg blij van.
Het gaat bij dit soort zaken wel om de nuance. Zoekend op YouTube kwam ik veel van dit soort bedankvideo’s tegen: de meerderheid zegt even heel kort “dank je wel” en gaat dan nog heel lang reclame maken over bijvoorbeeld bijzondere verzendopties. Tja, zo’n video laat dan een heel ander gevoel achter.
Meer zakelijk flirten
Tot slot Coolblue als praktijkcase. Van een hip ingericht kantoor dat vanaf je eigen luie kantoorstoel online is te bekijken tot hun sitenaam op Google (Coolblue – alles voor een glimlach): de emotie spat er af.
In hun communicatie vind je originele, soms zelfbedachte woorden als ‘de mondhoekmanager’ of de ‘droombaangenerator‘ een zoekveld waarmee je in hun vacatures kunt grasduinen. Of lees eens een vacaturebeschrijving met de orginele items ‘Hoe je dag eruit kan zien’ en ‘Wij bieden: geld’. Wat ik zo razend knap en inspirerend vind, is hoe consequent Coolblue haar bedrijfsidentiteit en service met emotie on- en offline overtuigend neerzet.
Voor die consequente communicatiestrategie is veel vereist. Denk aan deze 5 do’s van online zakelijk flirten om je strategie te kickstarten!
Afbeelding header met dank aan 123RF