Geen zoekvolume? Zo maak je weer chocola van de Google Keyword Planner
Veel SEO’ers klagen dat ze niet meer bij de echte zoekvolumedata kunnen van de Google Keyword Planner. In dit artikel leer je wat het probleem is en hoe je zonder te adverteren toch weer inzicht krijgt in de zoekvolumes. Plus nog extra bonustips als toetje. Eet ze!
Het was hét Google communitybericht van afgelopen zomer: Google knijpt de zoekwoordvolumes af in de keyword planner tool voor kleinere adverteerders. Er werden alleen nog maar ‘werkelijke’ zoekvolumes getoond aan grotere adverteerders.
Advertisers with lower monthly spend may see a limited data view in the Keyword Planner. For example, you may see values such as 0, 1-100, 100-1K, 1K-10K, 10K-100K, 100K-1M, 1M+ in the average monthly searches column. In addition, other advertisers may trigger the limited data view by reaching a limit on the number of searches for search volume data. – Google
Stel je voor dat je geen grote adverteerder bent in Google AdWords en je ziet geen zoekvolumes meer? Je moet een zoekwoordrapport maken voor de richting van je contentmarketing, maar je ziet geen data. Je gokt maar wat en een jaar later wordt je team erg boos op je, omdat je totaal de plank hebt misgeslagen. 30.000 euro down the drain en ontslag dreigt.
Gelukkig zijn er oplossingen, ook zonder groots te gaan adverteren.
De update van Google Keyword Planner
Voor deze ‘update’ van de keywordplanner (of moeten we downgrade zeggen?) speelden allerlei andere zaken al veel langer. Rus Jones deed al eens onderzoek op MOZ en legt in deze post uit wat hem opvalt.
- De planner geeft zoekvolumes weer in afgeronde aantallen in zogenaamde buckets. Twee zoekwoorden kunnen hetzelfde zoekvolume hebben in de tool, maar in werkelijkheid wel een kwart miljoen in volume van elkaar afwijken.
- De gerelateerde zoekwoordlijst is niet altijd volledig of slaat de plank volledig mis. Anders gezegd: er missen woorden of de wel getoonde woorden slaan nergens op.
Om even je geheugen op te frissen of als je dit voor het eerst tegenkomt, nog even de achtergrond van de veranderingen zoals die eind vorige zomer door Google live werden gezet.
Wat is er veranderd in de keyword tool?
Je kan de AdWords keyword tool nog steeds zelf benaderen via deze url. Je hebt alleen een AdWords-account nodig en je hoeft niet per se te adverteren om de tool te gebruiken. Maar als je niet adverteert heb je er veel minder aan door de volgende problemen:
- De zoekvolumes worden niet meer getoond; je ziet alleen nog maar een schatting van het verkeer, bijvoorbeeld tussen de 0 en 1000, of tussen de 1000 en 10.000 bezoekers.
- Veel meervouds- en enkelvoudszoekwoorden hebben helemaal geen zoekvolume meer. Je zal het niet geloven, maar dit is al een verbetering ten opzichte van de eerste uitrol, zie verderop in deze post.
- Google verandert op eigen houtje je seed keyword. Voorheen kreeg je altijd twee lijsten terug: de lijst met invoer (de seed keywords) en de lijst met suggesties. Google verandert nu op eigen houtje die eerste lijst. Chocola wordt chocolade. Linkbuilding tool wordt ‘Link building tool’. Dat laatste is niet eens goed Nederlands
- Woorden die je wel in Google suggest terugkrijgt als varianten komen niet altijd terug in de Adwords tool.
Nog elke dag stromen er verontwaardigde berichten binnen op de thread advertisercommunity waarin mensen zich afvragen wat dan de ondergrens is voordat de ‘echte’ zoekvolumes weer zichtbaar worden:
So I don’t get it. I started an ad campaign and i STILL get vague results for the keyword planner. What the hell do i have to do to see specific statistics in the keyword planner? please tell me! – Golf F.
Does anyone know what is the monthly spend required for us to be able to see full information on Keywords Planner, e.g. average monthly search volume? – Navi B
Op die laatste vraag geeft Google geen antwoord. Bij een hogere ‘advertise spend’ per maand zien wij bij klanten wel de zoekvolumes ‘aan gaan’. Maar wat nu precies de ondergrens is blijft onduidelijk, en daar geeft Google ook geen antwoord op.
Hebben al die ongeduldige mensen in het forum nu echt gelijk dat ze helemaal niks meer aan de tool hebben? Nee, gelukkig niet: lees maar door.
Om precies te snappen wat je moet doen, eerst een overzicht van het probleem
Probleem 1: de zoekvolumes worden als ‘bereikwaarden’ getoond
Wat is nu precies het probleem? Als niet-adverteerder maar ook als kleinere adverteerder kom je onderstaande boodschap tegen in de keywordplanner.
Op deze pagina zie je bereikwaarden voor zoekvolumes. Als je een uitgebreidere weergave wil, stel je een campagne in en voer je deze uit.
Je ziet ook de ‘bereikswaarden’ in het screenshot staan. ‘Chocolade’ heeft een zoekvolume ergens tussen de 10 en honderdduizend per maand. Dat kan dus 1001 zijn of 100.000. Nogal een verschil!
Een ander voorbeeld:
- marktplaats: 1 mln tot 10 mln. Dit zoekwoord heeft dus een zoekvolume van tussen de 1 en 10 miljoen
- speurders: 100k- 1 mln Dit zoekwoord zit tussen de 100.000 en 1 miljoen
Het kan dus zijn dat ‘marktplaats’ een zoekvolume heeft dat maar 100 hoger ligt dan ‘speurders’. ‘marktplaats’ heeft bijvoorbeeld een zoekvolume van 1.000.001 en ‘speurders’ 999.901. Tja.
Ook mét een betaalde campagne kun je deze bereikswaarden trouwens tegenkomen. En de Adwords keywordplanner API geeft ook niet meer alles klakkeloos door. Zo rapporteren gebruikers van diverse SEO-tools dat de zoekwoordvolumes niet meer goed werken.
Maar ook zonder tools is er een methode om wel ‘een soort van’ de zoekvolumes te zien: met behulp van ‘vertoningen’ kom je een heel eind. Zie de bonus tip 1# onderaan dit artikel.
Probleem 2: veel meervouds- en enkelvoudszoekwoorden hebben helemaal geen zoekvolume meer
Tussen juni en augustus 2016 werden meer- en enkelvoudsvormen zelfs gedoubleerd. Je ziet deze overgangsperiode mooi terug in de x-ray’s van zoekwoorden in onze tool. Links de x-ray van het zoekwoord ‘SEO tools’ en rechts het woord ‘SEO tool’ (enkelvoud):
Voor de ‘update’ (groen) hadden deze 2 woorden de volgende zoekvolumes:
- seo tools= 590 zoekvolume maandgemiddelde
- seo tool = 260 zoekvolume maandgemiddelde
- De som is 850
Tijdens de overgangsperiode (blauw) tussen juni en augustus:
- seo tools= 880 zoekvolume maandgemiddelde
- seo tool = 880 zoekvolume maandgemiddelde
- De som is 1760! Hier klopt natuurlijk geen bal van!
In deze tussenperiode verscheen er een artikel op Twinkle van Jochem Warnaar en Jeroen Deuze die dit fenomeen haarfijn uitlegde.
Na de overgangsperiode (paars) september tot heden:
- seo tools= 880 zoekvolume maandgemiddelde
- seo tool = ‘no-data’ zoekvolume maandgemiddelde
- De som is 880.
Daarom is de huidige update anno 2017 in ieder geval te verkiezen boven de ‘tussenfase’ manier, want in deze periode werden de zoekvolumes opgeblazen door optelling. Maar als je nu blind vaart op de AdWords tool, weet je helemaal niet meer dat ‘SEO tool’ ook een belangrijk woord is.
In Google search console zie je -gelukkig- ook nog steeds verkeer op beide varianten binnenkomen. Onder een screenshot van het verkeer op beide woorden voor onze site SEO Effect.
En beide zoekwoordvarianten hebben ook hun eigen organic SERP:
Voor AdWords kun je er nog mee leven dat beide worden samengenomen, maar voor organic search zeker niet. En ook zal de zoekintentie achter een enkel- en meervoudsvorm vaak verschillen.
Iemand de ‘iphone hoesjes’ zoekt, kan een andere intentie hebben dan iemand die ‘iphone hoesje’ zoekt.
Probleem 3: Google verandert op eigen houtje je seed keyword
Zie weer het ‘chocola’ voorbeeld. Google maakt van dit seed keyword ‘chocola’ in de keyword tool ‘chocolade’. Gewoon uit zichzelf. Een soort autosuggest of spelcorrectie in de tool.
Ik heb dit nu al voor tientallen zoekwoorden gezien. Zelfs met fouten. Zo maakt Google van ‘linkbuilding’ het Amerikaanse ‘link building’ terwijl dat incorrect Nederlands is. Kan een bugje zijn natuurlijk, maar altijd blijven opletten dus.
Waarom doet Google dit?
Google vertelt dat de reden is dat teveel niet-adverteerders gebruik maken van de keywordtool en de API. Daardoor kunnen ze de werking van de tool niet garanderen. Maar er is denk ik meer aan de hand. Doordat Google voor adverteerders het aantal woorden indikt, komt er meer concurrentie op minder woorden. Als je immers puur op de suggesties en gesuggereerde woorden afgaat, ga je niet apart adverteren op de meer- of enkelvoudsvorm. Ook ga je alleen de suggesties die AdWords aandraagt gebruiken in je campagnes. De niet-aangedragen suggesties ga je niet meer gebruiiken.
AdWords-strategie
Je wordt zo gedwongen de AdWords-strategie ‘exact match-modifier‘ te volgen die veel bureaus uitvoeren:
Adverteer op [chocolade kopen] en op +chocolade +kopen. Je biedt voor de exacte vorm €0,20 meer. Via het zoekbakje ‘werkelijk gezochte woorden’ kom je er dan achter welke zoekvarianten er nog meer gebruikt worden. Deze worden immers getriggerd door de +-variant.
Door de tijd heen vul je deze extra woorden nu aan als targetingwoord (of sluit je ze juist uit) en verfijn je je campagne.
Meer omzet voor Google
Deze exact modifier strategie is op zich wel een goede, maar je snapt dat niet iedereen dit doet en dat de concurrentie op de woorden die Google wel voorstelt hoger wordt. Het veilingmodel garandeert zo een hogere omzet voor Google.
Bonustips om meer uit de keyword planner te halen
Maar zoals we beloofden, is er toch een manier om meer inzicht te krijgen.
1. Hoe krijg ik toch enigszins inzicht in de verschillen tussen zoekwoorden?
Start met je basis seed keyword en laat Google de lijst met suggesties genereren. Je ziet nu de bereikswaarde weergaves. Bedenk dat ook alle woorden waarvan Google vindt dat ze teveel op elkaar lijken ontbreken en dat zelfs je seed keyword veranderd kan zijn! Denk aan: kerstkaart/kerstkaarten, tool/tools en ook chocola/chocolade uit de vorige voorbeelden.
Ga nu als volgt te werk:
- Voeg woorden toe aan ‘Uw plan’.
- Kies Planning beoordelen
- Geef een hoog bod op: bijvoorbeeld €20,-
- Zet alle woorden op zoektype ‘Exacte zoekwoorden’
- Zet rechtsboven de ‘Prognose ontvangen op basis van ‘Maand’ (en stel eventueel de voorspelingsrange in)
- Voeg extra zoekwoorden toe zoals enkel- of meervoudsvormen en je gewijzigde seed keyword die ontbreken in de eerste lijst. (Tip: vergeet niet te kiezen voor de huidige advertentiegroep).
Nu kun je dus nog extra woorden toevoegen, bijvoorbeeld het woord ‘chocola’ omdat dat in eerste instantie geen zoekvolume opleverde.
Vergeet niet steeds extra woorden als Exact in te stellen.
Et voilà: je hebt de ‘vertoningen terug’ die het dichtst bij maandzoekvolumes komen. En je hebt ook je eigen enkel- of juist meervoudsvorm weer terug.
Je hebt nu ook voor woorden die Google niet in eerste instantie laat zien, het ‘aantal vertoningen’ per maand terug. Omdat je een erg hoog bod hebt ingesteld en geen dagbudget, zijn dat geen limitaties en zal het ‘aantal vertoningen’ ongeveer overeenkomen met het ‘zoekvolume’.
En onthoud dat Google ook de seed keywords veranderd kan hebben. Ook deze moet je dus nog handmatig toevoegen aan deze lijst.
2. Gebruik Google autosuggest woorden en voer ze in als seed keyword in de Adwords-tool
Bij het schrijven van dit artikel wilde ik ook onderzoeken of de door Google automatische gesuggereerde woorden tijdens zoeken wel of niet in de Adwords keyword planner terugkomen.
Het antwoord: soms wel en soms niet.
Het lijkt erop dat autosuggesties op een zoekquery, bestaande uit één woord wel altijd terugkomen in de keyword planner. Echter, queries met twee of meer woorden komen slechts gedeeltelijk terug.
Deze woorden op basis van ‘kerstkaarten’ komen meestal wél terug in de Adwords keyword tool.
Deze woorden op basis van een twee of meervoudige query bijvoorbeeld ‘kerstkaarten maken’ komen meestal niet meer terug in de keyword tool als suggestie. Dit blijkt het algemene patroon te zijn dat ik tegenkom.
Maar gelukkig is er wel een oplossing. De gesuggereerde woorden kun je wel in de keyword tool invoeren en dan komen er altijd één van deze twee metrics terug:
- Of zoekvolumes (Adwords aan het adverteren account)
- Of vertoningen (AdWords niet aan het adverteren account)
Bij alle tests die ik draaide werkte dit. Laat het me weten als je een ‘niet-waar’ tegenkomt.
Met Ubersuggest of het keyword.io kun je trouwens erg gemakkelijk dit soort suggestielijsten aanmaken, exporteren en importen in de AdWords keyword tool.
3. Gebruik zoekwoorden uit Google Search Console
Zoekwoorden die wel in Google Search Console apart worden getoond met hun eigen metrics zijn ook vaak verdwenen in de Adwords keyword planner.
Je kunt op basis van vertoningen en kliks toch inzicht krijgen in deze woorden. Je zult voor deze woorden nooit meer de zoekvolumes kunnen achterhalen.
SEO tools die een search console acces hebben zoals SEO Effect, Moz of Raven kunnen je helpen deze data direct in je zoekwoordlijsten op te laten nemen. De klik en vertoning volumes worden dan omgerekend naar zoekvolumes.
Als je dit handmatig doet, zorg dan wel dat je in Search console de juiste instellingen aan hebt staan:
- Vertoningen
- Juiste land
- Zoektype
- Een datumrange van een hele maand
Volg de 4 stappen om de klikken en vertoningen te krijgen zoals in dit screenshot. Zet de datum op 1 maand om de vergelijking met zoekvolumes te kunnen maken. En vergeet zeker niet het land op NL te zetten!
Tot zover Heb je vragen? Uitzonderingen of andere quirks in de Google tool gevonden? Meld je hieronder in het commentaar.
Heb je wat aan dit artikel en of deze bonus tips? Zou je dit artikel dan willen delen? Dank!
Afbeelding header met dank aan 123RF