Laat je inspireren door Elon Musk: 5 waanzinnige succesprincipes
Elon Musk, voor degenen die hem niet kennen (no worries, ik wist ook niet precies wat hij deed), is de man achter Tesla, PayPal en SpaceX. Hij wordt ook wel ‘de ultieme wavemaker‘ genoemd. Dat klinkt heel wat hè? Dat moet vast iemand zijn van wie je veel kunt leren? En ja, dat kun je zeker van hem. Het is een ontzettende nerd, maar hij is ook waanzinnig inspirerend.
Schrijvers Hans van der Loo & Patrick Davidson weten in een klein boekje (van maar 100 pagina’s) een groot verhaal neer te zetten. Met het lezen van dit boekje, heb je niet alleen een beeld van Elon Musk, maar word je ook geïnspireerd met 5 succesprincipes. In dit artikel leg ik je graag uit welke 5 succesprincipes dit zijn, zodat jij deze ook kunt toepassen in kleinere projecten (zonder dat je meteen naar Mars wil ‘vliegen’, maar daarover later meer). Eerst nog even over Elon Musk. Wat maakt deze man zo bijzonder?
De facts op een rij over Elon Musk
- Hij is Canadees-Amerikaans en is geboren in Zuid-Afrika. Hij gaat echt zijn jongensdromen achterna: hij wil snelle auto’s en raketten. En achter deze dromen zit een grote visie.
- Hij is uitvinder, ondernemer, investeerder én wereldverbeteraar.
- Volgt zijn hart en doet wat hij echt wil.
- Loopt door zijn bizarre verbeeldingskracht voor op de rest.
- Eigenaar van onder andere SpaceX en Tesla. Mede-oprichter en bestuursvoorzitter van Solar City. Daarnaast investeerde hij in satellietbedrijf Surrey Satellite Technology, een vraag- antwoordsite (Mahalo.com), online betalingssysteem (Stripe), in kunstmatige intelligentie (Vicarious) en een bedrijf op het gebied van neuro-wetenschappelijk onderzoek (NeuroVigil).
Als Musk 17 is, verlaat hij Zuid-Afrika om naar Canada en de VS te gaan. Na zijn studie, verdient hij als startend ondernemer geld in Silicon Valley (lees: vele miljoenen). Als hij 9 jaar oud is, jast hij er in 6 maanden al een studieboek voor de old-school computer doorheen. Musk wil de financiële wereld wakkerschudden en zet PayPal op, dat uiteindelijk wordt overgenomen door eBay.
Vervolgens start hij met nieuwe organisaties: elektrische auto’s (Tesla) en een bedrijf dat zonnepanelen maakt (Solar City). Ook pakt hij zijn ruimteplannen op (SpaceX). Nadat de vierde raketlancering is geslaagd, sluit hij een miljoenendeal af met NASA. Je leest het al, hij doet ontzettend veel. Is het geluk dat zijn bedrijven zo goed lopen? Volgens de auteurs niet: ”Geluk dwing je niet af.”
Om dit allemaal voor elkaar te krijgen, moet je wel een meesterbrein zijn. En de meeste meesterbreinen zijn denkers, dromers en doeners in één. Net als Elon Musk. Hij is een combinatie van een nerd, visionair en een ondernemer. Zo iemand heb ik nog nooit ontmoet, jij wel?
Hij maakt golven. 5 succesprincipes
Denk groots. Durf. Zet door. Wees een wavemaker. Presteer het ondenkbare. Nu vind ik persoonlijk dat niet iedereen per se het ondenkbare hoeft te presteren. Het zou wat zijn zeg: dat iedereen die iets ondenkbaars wil maken, dat ook daadwerkelijk lukt. Maar goed, ook met Musks principes kun je kleiner denken en verschillende projecten of campagnes tot een goed einde brengen. Welke 5 principes zijn er?
1. Bied hoop in bange dagen
Bied hoop in bange dagen wordt in het boekje als eerste succesprincipe benoemd. Wat wordt hiermee bedoeld? Volgens filosoof Spinoza is hoop: ‘’De vreugde die je ervaart door de verwachting dat de toekomst positief zal uitvallen.’’ De reden dat dit als eerste succesprincipe wordt benoemd, is dat Musk wordt gezien als een hoop-bieder. Rond Silicon Valley heb je de zogeheten ‘techno-utopisten’. In hun ogen is technologie hét antwoord op alle menselijke en maatschappelijke problemen. Een van hun leden? Yes, Elon Musk. Hij heeft twee sterke eigenschappen: hij heeft doorzettingsvermogen en legt de lat hoog.
Hoe kun je dit nou zelf toepassen? Het boekje geeft een paar handige tips.
- Hoop begint bij het serieus nemen van je eigen idee.
- Bedenk eens: wat is voor jou een belangrijk idee dat door niemand anders in je omgeving wordt gedeeld? Waarom word je er zo enthousiast van? Ga je er voor de volle 100% voor?
- Durf risico te nemen, maar weet welke risico’s je loopt.
Het boek belicht ook de keerzijde van Musk’s overtuigende hoop. Hij kan namelijk in zijn enthousiasme en overtuiging overdrijven. Het boek noemt als voorbeeld een voorval met een van zijn (ex-)werknemers die een gebeurtenis miste vanwege de geboorte van zijn kind. Musks reactie per mail:
Dat is geen excuus. Ik ben verschrikkelijk teleurgesteld. Je moet weten waar je prioriteiten liggen. Wij veranderen de wereld, wij veranderen de geschiedenis en je committeert je daaraan, of je doet niet mee.
Musk zelf ontkent dit voorval, maar meerdere partijen geven aan dat hij soms een harde en negatieve aanpak gebruikt. Mooi citaat uit het boek: ”Het doel heiligt alle middelen. Wie hoop wil bieden, moet mensen soms tot wanhoop drijven.”
2. Neem waanzinnig goed waar
Waanzinnig goede waarnemers zijn alert en nieuwsgierig. Maar wanneer ben je nou zo’n waanzinnig goede waarnemer? Je moet op verschillende manieren naar de werkelijkheid kunnen kijken. Als je met verschillende perspectieven ergens naar kijkt, vermijd je vooringenomen standpunten. Persoonlijk vind ik dat makkelijker gezegd dan gedaan. Als je ergens erg enthousiast over bent, dan is het lastig om dat op verschillende manieren te bekijken. Wel denk ik dat het waanzinnig goed is om goed waar te nemen. Schakel daarom hulp in van collega’s om te vragen wat zij ergens van vinden.
Leuk aan dit hoofdstuk vind ik dat er iets meer de diepte in wordt gegaan. De schrijvers vertellen namelijk meer over de werking van het brein. Dat zou bestaan uit twee systemen:
1. Flitsbrein
Ons flitsbrein is een systeem dat supersnel werkt en ons steeds voorziet van informatie en standpunten. Dit hielp long long time ago goed bij bijvoorbeeld de dreiging van roofdieren. Hier zit ook een nadeel aan. Psycholoog Daniel Kahneman heeft namelijk een simpel testje gedaan. Een knuppel en een bal kosten samen 1 euro en 10 cent. De knuppel is 1 euro duurder dan de bal. Hoe duur is de bal? Waarschijnlijk is ook jouw eerste gedachte: de bal kost 10 cent. Maar als je hier even logisch over nadenkt kan dat niet. Dan blijkt de bal 5 cent… en de knuppel 1,05, anders kom je op 1,20 uit. Hé, en daar komen we bij systeem 2.
2 . Het langzamere en logische denkende systeem
Nadat je de som fout hebt ‘ingevuld’ (ookal was dat maar een enkele seconde), ga je nadenken met dit tweede brein. Eigenlijk heel logisch allemaal toch? Waarom denken we dan toch zoveel na met ons flitsbrein?
Elon Musk doet dat niet. Die maakt vooral gebruik van zijn tweede breinsysteem. Eenzelfde voorbeeld is met paarden. Als je vroeger had gevraagd wat mensen wensten qua sneller vervoer, zou als antwoord ‘snellere paarden’ komen. Mensen dachten gewoonweg niet aan auto’s, omdat dit geen optie was.
Volgens Musk zelf: ‘’neem niets voor lief, stel zoveel mogelijk kritische vragen en probeer op logische en systematische wijze te komen tot waarheden waarop je nieuwe inzichten kunt baseren. Probeer je niet te laten leiden door je flitsbrein.”
Tesla
Nog een leuk voorbeeld: Tesla. Musk gebruikt het principe ‘waanzinnig goed waarnemen’. Hij wisselt gedachten uit met verschillende uitvinders van elektrische auto’s. Uiteindelijk gaat hij in zee met twee partners die een bedrijfje hebben voor elektrische luxeauto’s: Tesla Motors.
Het leek alsof er geen plek was voor nieuwkomers binnen de automarkt. Maar Musk ziet dat de markt wel degelijk interesse heeft in elektrische auto’s. Om die tot een succes te maken, moet je wel compromisloos innoveren. ‘’Niet, zoals de bestaande automerken doen, innoveren, omdat regelgevers je daartoe aanzetten, maar omdat je het echt wilt.’’
3. Mik op Mars
Oké, mik op Mars: denk groot dus. Volgens de schrijvers bestaat ons leven vaak uit ‘trivale do’s’. Daar hebben ze een punt. Technologie zorgt ervoor dat we heel makkelijk met elkaar kunnen communiceren, informatie kunnen delen en alles kunnen opzoeken wat we maar willen, maar daardoor wordt het ook steeds lastiger om te bedenken wat we nou écht belangrijk vinden. Door de hoeveelheid aan berichten en communicatie ontstaat een ruis, waardoor het lastig is om signalen op te pikken die belangrijk zijn. We hebben een ‘versnipperde’ aandacht. Dat klinkt gelukkig wel iets positiever dan een aandachtsspanne die lager ligt dan een vis (die hoor je namelijk vaak). 😉
Maar goed, door deze druk kijken we alleen nog maar naar wat er nu gebeurt, in plaats van dat we ons richten op grotere en meestal ook verderwegliggende doelen. Hoe gaan we dit uit de weg? Focus je op één doel. Hierdoor word je weer scherp. Hierdoor staan alle neuzen binnen de organisatie weer dezelfde kant op: je wil namelijk één doel nastreven.
Het boek geeft nog een mooi voorbeeld. Wil je iets 10 procent beter maken of 10x beter? Als je iets 10 procent beter wil maken, ga je uit van het bestaande. En dan ga je denken in beperkingen. Met de gedachte van ’10x beter’ heeft Google een geheimzinnig innovatiecentrum opgericht: Google X.
‘’Met succes: Google X bedenkt momenteel zelfrijdende auto’s, manieren om kanker te bestrijden en wifi-ballonnen die door de stratosfeer moeten weven. Die plannen mislukken overigens ook weleens, zoals blijkt uit het fiasco met de eerste versie van Google Glass.’’
4. Speel om te winnen
Wat volgens de auteurs typisch past bij het karakter van Musk, is dat hij nooit opgeeft. Hij ziet zijn werk ook als een spel. Hij kiest een doel waarin hij echt gelooft en laat zijn medewerkers daar ook in geloven. In het boek staat een quote over een medewerker: hij maakte dagen van twaalf uur, waarna hij tien uur sliep en meteen weer terugkeerde naar de fabriek. ”Ik was doodmoe en geestelijk van slag, maar al snel vond ik het heerlijk en raakte ik totaal verslaafd.” Wellicht een beetje Amerikaans…?
Wel staat er nog een tip in het boek: ‘’Laat je niet misleiden door het verhaal dat je net als Musk in staat moet zijn om te multi-tasken. Want dat doet Musk niet. Wat hij wel doet: steeds een bepaalde taak in zijn hoofd afronden en dan meteen doorgaan naar de volgende taak. Dat is iets heel anders: serieel single-tasken.
5. Breng mensen in beweging
‘’Hij weet dat je overtuigingen niet in je eentje maakt, maar dat je daar altijd anderen bij nodig hebt.’’ Hij is nogal een nerd, maar kan dus toch andere mensen in beweging brengen. Hoe doet hij dat toch, ondanks dat sociale normen redelijk lastig voor hem zijn? Hij verkeert zich regelmatig in politieke en bestuurlijke kringen om zijn bedrijfsplannen te promoten en via social media vertelt hij over nieuwe producten. Daarnaast is hij ook grappig. Ik houd wel van de droge humor, zoals in deze Instagram-post:
Bij Musk hoef je niet aan een tempootje lager te denken… Dan kun je namelijk een heel lange vakantie nemen. Terugkomen hoeft niet. Waarom is hij ondanks zijn slavendrijverij (als ik het even zo mag noemen), toch een goede leider? Hij geeft anderen verantwoordelijkheid. Hij heeft oog voor talent, geeft ruimte om dingen te bedenken en naar eigen idee uit te voeren. Daarnaast is hij recht voor zijn raap en zegt wat hij vindt.
Volgens de schrijvers is de werkcultuur bij Musks bedrijven eentje van weinig woorden. Eentje waarin je snel, snel, snel moet doén. Musk blijft je voortdurend opjagen tot nog betere prestaties. En bij een probleem wordt er net zo lang gewerkt, totdat het is opgelost. Hij staat midden tussen zijn voornamelijk mannelijke medewerkers in.
Ga die dingen doen waar je al tijden van droomt
Wat kun je nou met deze principes, die vrij lastig lijken na te streven voor ‘normale’ mensen? Volgens de schrijvers: ”Besef dat iedereen van ons het verschil kan maken in de dingen die we doen.”
Het gaat er niet om dat je de tweede Elon Musk wordt, liever niet zelfs.
Het gaat er niet om dat je de tweede Elon Musk wordt, liever niet ook, daar is er al één van. Maar na het lezen van dit boekje heb je een goed beeld van Elon Musk, die ondanks dat hij een ‘nerd’ is, met een wat ongewone persoonlijkheid, je inspireert om de dingen te doen waar je van droomt. Zet dat eigen bedrijf op! Ga voor die nieuwe baan! Of stel je idee eens voor bij je werkgever. Wie niet waagt, wie niet wint! En ja, het blijft eng. Gewoon doen!
Over het boek:
Titel: Musk Mania – De 5 waanzinnige succesprincipes van Elon Musk
Auteur: Hans van der Loo & Patrick Davidson
Uitgever: Vakmedianet
Jaar: 2016
Nummer: ISBN 9789462761230
Mediatype: Boek, 100 bladzijdes
Prijs: € 11,95
Bestellen: via Managementboek (aff.)
Afbeeldingen met dank aan 123RF.