Meer sales & ROI? Activeer je klantdata op social media [3 quick tips]
We hebben tegenwoordig het geluk veel klantdata tot onze beschikking te hebben. Veel van deze data wordt intern gebruikt om inzicht te krijgen in ontwikkelingen en trends. Maar wist je al dat er ook een grote potentie is in het activeren van deze data op social media, om hiermee je sales en ROI te vergroten? Steeds meer afdelingen binnen een organisatie communiceren extern via social media, en tegelijkertijd wordt social media ook nog steeds vaak als een silo gezien. In dit artikel geef ik je 3 praktische tips hoe je klantdata ook kunt activeren op social media.
Het gaat hierbij om de pure data-bestanden die je vergaart, zoals bijvoorbeeld e-mail en CRM-bestanden. Je kunt het gebruik ook nog verder uitsplitsen richting publishing– of listening data. Maar met dit artikel hoop ik je te inspireren met de verschillende mogelijkheden die social media je bieden en waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.
Tip 1: Gebruik al bestaande klant data zoals lijsten van e-mail, CRM, event en de website
Vraag je af welke data jij tot je beschikking hebt. Er wordt al een lange tijd gepraat over big data. Nu gaat het er juist om de data kleiner en actionable te maken. Dat kun je als volgt doen: sociale netwerken (zoals Facebook, Instagram en Twitter) bieden de mogelijkheid lijsten te uploaden. Je kunt vervolgens gericht aan deze doelgroep specifieke content aanbieden. Start bijvoorbeeld met 1 lijst: 1 doelgroep uit je e-maildatabase die je na een e-mailcampagne opvolgt met een post op social media, die aansluit bij de content van de e-mail. Zo kun je denken aan het publiek dat je e-mail heeft geopend of juist helemaal niet. Heb je hiermee je bereik of engagement weten te verhogen? Ga dan verder met het optimaliseren van de campagne en breid deze uit door meerdere verschillende lijsten te gebruiken.
Met advertenties maak je op deze manier een custom audience aan. Zeker nu het organische bereik van social media laag is, bieden deze opties je vele mogelijkheden om alleen jouw specifieke doelgroep te bereiken. Door op een slimme manier om te gaan met deze contactmomenten op social media, kun je de aandachtsmomenten van jouw boodschap gemakkelijk verhogen of het bereik van je doelgroep vergroten.
Voorbeeld: retail
Laten we kijken naar een voorbeeld van een Scandinavisch meubelmerk. Deze retailer verkoopt veel producten via de webshop en heeft als doelstelling meer sales te genereren vanuit social media. Wanneer een webbezoeker de productpagina van dit bed (zie foto) bezocht, kreeg de bezoeker vervolgens een productadvertentie hiervan te zien op Facebook met een teaser voor een korting. Zodra hierop werd geklikt, kregen ze een korting van 25% aangeboden op het desbetreffende product.
Onderstaande afbeelding visualiseert het model van deze relatief simpele opzet waarbij gebruik is gemaakt van een custom audience op Facebook. Deze specifieke productpromotie leverde dit meubelmerk een ROI x 100 op, hogere engagement en een lagere werkdruk voor de medewerkers.
Soortgelijke custom audiences kun je ook maken op basis van e-maillijsten, CRM-data of bijvoorbeeld event data. Creëer daarbij altijd de juiste content die past bij het gewenste gedrag van je publiek. Als je niet werkt in de retail of e-business, kun je ook denken aan een event-registratie, het boeken van meetings of het laten invullen van surveys.
Tip 2: Kwalificeer de data
Het loont zich gegarandeerd om je te verdiepen in de beschikbare data. Is deze nog steeds up-to-date? Kloppen de verschillende doelgroepen? Hoe hebben ze in het verleden gereageerd op je content? Hoe kwalitatiever de data zijn, des te beter worden de profiel-matches op social media gemaakt. Door je klantdata met naam, telefoon en e-mailadres te uploaden, kun je gemakkelijk custom audiences aanmaken. Een volledige match is vaak niet realistisch, maar je kunt al snel rekenen op 40% – 50% bereik.
Een bijkomend resultaat is dat jij de verschillende doelgroepen steeds beter leert kennen. Dit stelt je in staat de communicatie hierop beter af te stemmen. De mogelijkheden van social media maken hierin echt het verschil. Het tijdperk waarin random producten aan massale groepen worden gecommuniceerd, is hierdoor echt afgelopen. En uiteraard wil je alleen betalen voor de doelgroep die ook daadwerkelijk interesse heeft in jouw merk of product. Als je veel aandacht hebt besteed aan de creatie van een campagne, waarom zou je dan niet proberen deze op een intelligente manier binnen al je kanalen in te zetten?
Tip 3: Automatiseer de werkzaamheden
Ben je aan de slag gegaan met een eerste custom audience en nu van plan er meerdere te maken? Je kunt je voorstellen dat je al snel in een wirwar van verschillende lijsten verzeild raakt, die allemaal geüpdatet moeten zodat de content relevant blijft.
Er zijn vele systemen beschikbaar die je werk steeds makkelijker maken. In onderstaand overzicht herken je wellicht meerdere systemen die je dagelijks gebruikt voor e-mailmarketing, marketing automation, CRM en analytics.
Soms kan de hoeveelheid en verdeeldheid van verantwoordelijkheden binnen de organisatie het ook complex maken om het juiste overzicht te krijgen voor jezelf en het team. Denk er daarom over na hoe je de verschillende business-systemen met elkaar kunt integreren, zodat er meer geautomatiseerd gewerkt kan worden. Door bijvoorbeeld je socialmedia- en marketingautomation-tools te integreren, kun je bijvoorbeeld de beschikking krijgen tot realtime lijsten. Dit maakt ze een stuk minder foutgevoelig en het proces vele malen minder arbeidsintensief. Vooral als je veel differentieert, met veel verschillende lijsten werkt en hier de communicatie op afstemt, zul je hier veel profijt van hebben. Nu klinkt dit iets simpeler gezegd dan gedaan, maar door je erin te verdiepen, is de eerste stap al gezet.
Blijf vragen
Voor al deze tips geldt uiteraard ook: blijf je afvragen waarom je bepaalde acties onderneemt en welke opvolging je hierop kunt laten aansluiten. Maak de resultaten zichtbaar in dashboards die jouw vooropgestelde kpi’s weergeven. Deel deze niet alleen met je collega’s, maar bedenk ook hoe je op basis van deze mooie grafieken je werk kunt verbeteren en verder ontwikkelen.