Innovatie

Maak je business toekomstbestendig: 5 pijlers voor digitale innovatie

0

Internet of things, artificial intelligence, mixed reality… Stuk voor stuk maken ze de smartphone overbodig. Hoe gaan we om met de struggle van alle nieuwe technieken? En hoe kunnen we hier een voorsprong in nemen en er geld aan verdienen? Inmiddels, na één of twee mediabubbels, is digitaal nummer 1 geworden. Nummer 1 voor mediaconsumptie, vrijetijdsconsumptie, voor werk… En dit is nog maar het begin.

Het is bovendien moeilijk te geloven, maar we zitten middenin de overgang naar de ‘Post Mobile Age’. Als je nu nog aan mobile first moet gaan beginnen (”We hebben een app nodig”), ben je te laat. Harde woorden, maar die manier van denken is op dit punt in de tijd helemaal verkeerd. Maar wat moet je dan wel? Het werd allemaal vorige week verteld tijdens het congres ‘Digitale Marketing Innovatie’, dat georganiseerd werd door IAB Nederland. Ik deel je graag vijf tips van Jeroen Lemaire, zodat jij ook zaken kunt doen in de Post Mobile Age.

iab-congres-big-data

Tip 1. Play where the puck is going to be

Niet de smartphone, maar het ecosysteem rondom de smartphone is the next wave, en we gaan zelfs naar een tijdperk waarin de smartphone niet meer bestaat. Internet of Things, AI en Mixed Reality zullen tot nieuwe oplossingen leiden die de smartphone totaal overbodig maken.

Vanaf 1.000 jaar v.C. was het vervoeren van specerijen dé business. Dit viel in de 18e eeuw plotseling uit elkaar. Eerste tik: John Gorrie vond uit hoe je ijs uit koude gebieden kon vervoeren, en hij experimenteerde met het kunstmatig namaken van ijs. Iedereen in de specerijenindustrie dacht dat hun business was: het verkopen van kruiden. Maar hun business was eigenlijk: voedsel-conservatie, omdat kruiden bijdragen aan de houdbaarheid van eten. Gorrie’s uitvinding van de koeling heeft de specerijenhandel drastisch doen inkrimpen. Maar ook Gorrie’s business werd weer afgebroken door de volgende uitvinding: zelf ijs creëren. Die business werd weer kapotgemaakt door de komst van ijskasten, waardoor ijs helemaal niet meer nodig was. En zo wordt alles altijd vervangen door de volgende innovatie…

Stel jezelf de vraag: wat komt er na de koelkast? Op een dag gaan we ophouden koelkasten te hebben, maar wat hebben we dan wel? Moeten we denken aan eten synthetisch kweken, of een bezorgservice dat eten binnen één minuut naar je toebrengt, waardoor je geen eten meer in huis hoeft te bewaren? Zo houdt de smartphone ook ooit op te bestaan.

En zo wordt alles altijd vervangen door de volgende innovatie…

Tip 2. Besef hoe snel onze ‘nieuwe’ technologie oud wordt

Het is letterlijk ‘adapt or die!’ 52 procent van de Fortune 500-bedrijven uit het jaar 2000 bestaan niet meer. Begin je brainstorm niet meer door vanuit de smartphones te kijken als startpunt… Kijk naar opkomende technologieën die veel belangrijker gaan worden. Het verdient aanbeveling te snappen wat de gebruiker nodig heeft, en wat de nieuwe technologieën worden. De smartphone zou dat nog vaak zijn, maar hoe lang nog?

Veel ‘nieuwe’ dingen zijn al niet meer zoals ze waren. Zo is de ‘self contained app‘ dood. Wil je de nieuwe snapchat maken? Kleine kans dat dat nog gaat lukken. Je moet het uit elkaar trekken, en brengen naar waar de consument al is. Bijvoorbeeld een ondersteunende app voor Facebook, of ga brainstormen in de richting van beacons. Die vertellen je letterlijk waar je consument is. Locatie gaat een grote rol spelen als we het over nieuwe technologie hebben, dat ga ik in de volgende paragraaf bespreken.

Tip 3. In locatie zit veel waardevolle data (beacons!)

Beacons? Dat heeft van alles te maken met locatie. In locatie zit veel waardevolle data. Wanneer zijn de mensen waar geweest (Uber)? Bij Brussels Airport zijn beacons geplaatst: bleutooth-chips die een app wakker kunnen maken en een locatie kunnen bepalen. Het doel van Brussels Airport is mensen te ‘ontzorgen’. Mensen op luchthavens zitten zoveel mogelijk stil, en letten op hun spullen om er maar zeker van te zijn dat er niks fout kan gaan.

De beacons ontzorgen deze mensen door bijvoorbeeld steeds een informatief berichtje te sturen als ze voorbij het inchecken zijn of als ze bij de security zijn, met alle instructies die ze nodig hebben. Lucratieve bijvangst: per vijf minuten rondshoppen op de luchthaven, geven mensen daar 35 cent uit. Dus de luchthaven wil mensen ook ontzorgen, zodat ze meer tijd over hebben voor shoppen.

Brussels airport

Beacons bij Brussels Airport

Een heel logische toepassing van beacons zijn mobiele vouchers die mensen ontvangen als ze langs een bepaalde winkel lopen. Dit werkt trouwens alleen als mensen aan het wachten zijn, zoals op luchthavens. De context is er, de beleving. Er wordt in de context van een luchthaven iets waardevols gegeven door dit aan te bieden. Tijdens het wachten hebben mensen in deze context ook daadwerkelijk de tijd om de benodigde app te installeren, en om bluetooth en de locatiefunctie aan te zetten. Dus hoewel ze in contexten als luchthavens goed werken, geldt dat vaak (nog) net niet voor bijvoorbeeld reguliere winkels in de winkelstraten, waar mensen er niet de tijd voor hebben.

Tip 4. Alles moet sneller en automatisch, en ‘machine learning’ zal daarin voorzien

machine learning jumbo

De Jumbo boodschappen-app.

Denk vooruit, en denk ook verder dan beacons. De toekomst is dat je probleem al opgelost is zonder dat je een app moet openen, vervolgens je vraag moet intypen en je antwoord moet opzoeken of afwachten. Machine learning is een voorbeeld van hoe we in de nabije toekomst zaken gaan doen. Een vrij realistisch voorbeeld is een boodschappen-app die je automatisch een bericht geeft dat het tijd is voor boodschappen, met alvast je boodschappenlijst waarin alles staat wat je waarschijnlijk gaat kopen. En vervolgens wordt het automatisch aan je huis geleverd. Elementen van deze trend zien we al terug in de diensten van Albert Heijn en Jumbo.

Tip 5. Breng innovatie in de praktijk binnen jouw organisatie

Tot slot vind je hier drie stappen om innovatie in de praktijk te brengen en zaken te doen op het gebied van digital:

  1. Bepaal doelen en meet ze achteraf. Stel de doelen op voorhand, dus zeg van tevoren wat je gaat bereiken: 1,5 miljoen extra omzet op de Brusselse luchthaven betekent dat je iedere bezoeker enkel vijf minuten extra op de luchthaven moet houden, aangezien ze gemiddeld 35 cent per vijf minuten uitgeven. Bepaal van te voren wat de ROI is en werk daar naartoe.
  2. De volgende stap is uitvoering. Nadat je beslist hebt om iets te gaan maken, zoals beacons… Doe het ook! Begin volgens de lean startup filosofie: begin snel, krijg feedback van de consument, stel bij.
  3. ”Laat het team het maar doen.” Hanteer speed & simplicity: agile. Op basis van data vooruitgaan in teams. Stel een multidisciplinair team samen van slimme mensen die zich fulltime daarop kunnen richten.

Ook belangrijk: hoe krijg ik digital erdoorheen geduwd bij mijn organisatie?

Iedereen zegt maar: ”Data, data, data.” Maar hoe doen we dat nou? Hoe krijgen we het erdoorheen geduwd? En de manager zegt maar: ”Nee, het gaat om sales.” Wij weten beter en we gaan het wél laten werken. Hoe dan wel?

  • Begin super simpel. Installeer Snapchat, of doe mee met een Ice Bucket Challenge. Daarmee ben je ook ‘gewoon’ digital bezig.
  • Zoek een partner: een influencer intern. Zij krijgen hele dagen om hun plannen op te stellen en te presenteren.
  • Maak een eerste testcase, met resultaat, want dan worden mensen geïnteresseerd.
  • Maak het snackable: voer geen diepe gesprekken over business en innovatie. Zodra we in de auto naar huis stappen, pakken we de smartphone en zeggen we: ”Haha, die kat.” Maak het simpel, entertainable, zodat iemand het gaat delen. Dan heb je het pas goed gedaan.
  • Stop being corporate: niet alles overal laten keuren, maar gewoon posten dat Facebookbericht!
  • Start vanuit een inzicht: niet zomaar waarvan je denkt dat het een goed idee is. Baseer je innovatie op iets waarvan je weet dat het de doelgroep interesseert. Een voorbeeld van Dyson. Wat bleek? Mensen wilden graag zien wat voor stof ze hadden opgezogen: ze wilden hun verrichte werk zien. Vanuit dat inzicht innoveerde Dyson de stofzuiger naar een doorzichtige variant.
  • Test & leer. Dan weet je steeds precies wat je anders moet doen.

Dus. Waar staat jouw organisatie op dit moment met digitale innovatie?

Ga kijken waar je digitale innovatie in jouw organisatie kunt toepassen, zodat je de dienst uit gaat maken op het gebied van digitale marketinginnovatie. Denk vooruit, wees voorbereid op de toekomst en experimenteer met innovaties.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.