Innovatie

Video Hans Rosling: “The world is becoming flat”

0

hosling2Op 17 september vond in Rotterdam de Emerce eDay 2009 plaats. Samen met ilse media TV kijken we terug op dit event. In deze eerste aflevering is Joris van Heukelom in gesprek met Hans Rosling, hoogleraar internationale gezondheid aan het Karolinska Institutet in Stockholm.

Rosling is medeoprichter van Médecins Sans Frontières (Artsen zonder Grenzen) in Zweden. Samen met zijn zoon en schoondochter heeft hij de Gapminder Foundation opgericht. Gapminder helpt mensen hun wereldbeeld op feiten te baseren, door internationale cijfers om te zetten in bewegende, interactieve, begrijpelijke en fraaie grafische voorstellingen.

Het eerste wapenfeit op dit gebied was de ontwikkeling van het programma Trendalyzer, dat in 2007 door Google werd aangekocht. Aan de hand van animaties van mondiale trends geeft Hans Rosling lezingen over economische, maatschappelijke en ecologische veranderingen in heden en verleden. Ook produceert hij themavideo’s met deze techniek. Zijn bekroonde lezingen over mondiale trends worden wel eens ‘geestig maar bloedserieus’ genoemd en veel van zijn kijkers en luisteraars komen tot de ontdekking dat hun wereldbeeld enkele tientallen jaren achterloopt.

Deze Emerce eDay video is een productie van ilse media. Zie ook de andere artikelen over eDay.