Hoe Apple Car de tunnelvisie in de auto-industrie zal doorbreken
Industrieblindheid: een zelfgecreëerde tunnelvisie over bepaalde producten, services en categorieën. Het concept auto zoals we dat heden ten dagen kennen is 130 jaar geleden vormgegeven door Karl Benz. Dit concept is de afgelopen 130 jaar steeds geherdefinieerd, maar de basis is gelijk gebleven: een machine met 4 wielen, aandrijving en een stuur, dat personen en/of goederen kan vervoeren. Afstappen van deze tunnelvisie biedt de auto-industrie veel kansen.
Het fundamentele concept van een auto bepaalt ook de manier waarop autobedrijven met elkaar concurreren. Vandaag de dag gebeurt dat op het gebied van design, luxe, kosten en veiligheid. En alle autobedrijven houden zich in de concurrentiestrijd netjes aan de ‘regels’. Sommige focussen op luxe, terwijl andere zich op betaalbaarheid of design richten. Deze regels creëren voorspelbaarheid en dat is goed, maar kan in tijden van grote veranderingen tot grote problemen leiden. Want als deze regels statische wetten worden, en nooit worden onderworpen aan kritische discussies, dan kan het voor bedrijven zelfs fataal worden.
Start-ups komen met nieuwe waardeproposities
Tunnelvisie wordt namelijk een groot probleem voor gevestigde bedrijven wanneer start-ups in de hoogste versnelling de regels omgooien. En ze met nieuwe waardeproposities op een totaal andere manier beginnen te concurreren. Want terwijl de gevestigde orde blijft concurreren op volgens hen relevante regels, zijn start-ups op zoek naar totaal nieuwe problemen en oplossingen, die een nieuwe set van regels rondom een industrie met zich meebrengen.
Focus op problemen die urgenter zijn
En zo zijn er vandaag de dag in de auto-industrie nieuwkomers, die juist niet voorspelbaar concurreren op bovenstaande regels. Ze verleggen de focus naar problemen die interessanter en urgenter zijn, zoals het voorkomen van de jaarlijks duizenden dodelijke verkeersongelukken door autonomie, het fileprobleem, het last-mile- probleem, het parkeerprobleem, vervuiling, de kosten van autobezit, enzovoorts.
Door tunnelvisie wordt het verschil tussen échte klantproblemen en innovaties in de industrie steeds groter. Bestaande oplossingen worden incrementeel verbeterd, terwijl de problemen en de verwachtingen van de klant totaal veranderen. Ook buiten de auto-industrie zijn veel bedrijven hard bezig met innovatie, maar doen dit met oogkleppen op. Als deze bedrijven niet afstappen van deze tunnelvisie, zullen ze uiteindelijk volkomen irrelevant worden en verdwijnen.
Het herzien van de categorie ‘auto’
En zo moeten we op dit moment de hele categorie ‘auto’ herzien. Want wanneer we de huidige ‘regels’ en het bekende concept van een auto toepassen op de Apple Car, dan is het een fantastische auto met een mooi design, elektrische motor, autonoom, VR-dashboard enzovoorts. Maar dat is denken met een tunnelvisie: innovaties doen op het product ‘auto’ zoals we dat vandaag de dag kennen.
Nieuwkomers, waaronder ook Apple, denken veel verder dan het concept auto. Want waar het ze écht om gaat is het oplossen van nieuwe problemen. En denken in bestaande frameworks geeft niet automatisch de beste oplossing. Het beste voorbeeld daarvan vandaag de dag is Uber, een platform dat de échte problemen op een innovatieve manier aan het oplossen is. Voor mensen die in de stad wonen is Uber de meest eenvoudige, frictievrije en goedkope manier van transport.
Tijd om de auto-industrie te herdefiniëren
Om voor dit soort nieuwkomers een antwoord te hebben, is het voor autobedrijven tijd om het huidige concept van een auto (dat nog steeds gebaseerd is op een idee van 130 jaar geleden) naast zich neer te leggen en de auto vanaf 0 opnieuw te definiëren.
Uber is geen service die concurreert met de taxi-industrie. Het is een service die de hele auto-industrie transformeert. De auto-industrie staat op het punt om drastisch te veranderen van individuele auto’s naar mobility-as-a-service. Misschien is het tijd om de auto-industrie te herdefiniëren als ‘persoonlijk transport’-industrie.
Het wordt een industrie waar platforms zoals Uber en Lyft wellicht belangrijker zijn dan de assets (auto’s) die gelinkt zijn aan het platform. Daarnaast zal de focus liggen op ‘ecosysteem’, en dat zal er in de toekomst totaal anders uitzien. Onafhankelijk van hoe het er uiteindelijk uit komt te zien, zal het een toekomst zijn waar de nieuwe regels zullen gaan over eenvoud, gemak en de beleving van de klant.
Het definiëren van het transport van de toekomst
Dát Apple verder kijkt dan alleen de traditionele auto werd duidelijk toen vorige maand bekend werd dat ze een miljard dollar heeft geïnvesteerd in de Chinese variant van Uber: Didi-Chuxing. Volkswagen deed overigens twee weken geleden hetzelfde door 300 miljoen dollar te investeren in Gett, een van oorsprong Israëlisch persoonlijk transportplatform, dat vooral actief is in Europa en ambitieuze uitbreidingsplannen heeft.
De nieuwe auto-industrie biedt vele kansen. Niet alleen voor bestaande autobedrijven, maar vooral ook voor bedrijven die af kunnen stappen van tunnelvisie en de fundamentele eigenschappen van het persoonlijk transport van de toekomst durven te definiëren. Deze industrie heeft nooit meer behoefte gehad aan mensen met nieuwe ideeën!
Afbeeldingen met dank aan 123RF.