iPhone-game van de week: Blades of Fury

0

Hoewel games voor de iPhone nog maar relatief kort bestaan, zijn ze inmiddels razend populair. Continu verschijnen er nieuwe games in de App Store, maar welke zijn nou echt de moeite waard? In een serie artikelen bespreek ik hier elke zaterdag op Frankwatching een aantal opvallende games. Met deze week in de hoofdrol Blades of Fury, waarmee je lekker casual kan klappen.

Wat is het?

Picture-3Blades of Fury is een vechtgame van Gameloft in de klassieke zin van het woord: veel vechten, lekkere combo’s en volop dynamiek. Het spel biedt twee manieren van besturing. Je kunt kiezen voor moves door slepende bewegingen op het scherm te maken, maar je kunt ook virtuele knoppen instellen die je slechts hoeft aan te tikken.

Tijdens gevechten kun je luisteren naar de hak-en-kreungeluiden die een game in dit genre kenmerken, maar luister je liever naar rustgevende composities van Mozart uit je eigen afspeellijsten tijdens het afslachten van tegenstanders, dan kan dat ook. De gevechten zijn kort en je kunt de lengte naar eigen wens aanpassen.

Zo leent Blades zich uitstekend voor een snel potje knokken in een schoolpauze of het openbaar vervoer, en wie wil dat nou niet? Heb je een vriend die de game ook speelt, dan kun je via Bluetooth of Wi-Fi rake klappen uitwisselen.

Wat valt op?

Picture-4De hoofdpersonen van Blades of Fury worden met veel detail getoond en er wordt op een uitstekende manier gebruikgemaakt van 3D in de beelden. Zo heeft de game prachtige draaiende achtergronden met gemene monsters of gebrandschilderde ramen in kleurcombinaties waar een groep Tokkies op de kermis bleek tegen afsteekt. Zodra ik m’n iPhone weglegde, kon ik me haast niet voorstellen dat ik op zo’n klein schermpje had zitten spelen, zo goed was de beleving.

Verder valt het op dat de besturing goed werkt. Ik heb inmiddels vele games in handen gehad met knoppen op het scherm en vaak viel dat spel tegen, omdat de besturing niet direct genoeg was (ja Mr. Driller, ik kijk naar jou!). Daar is bij deze game geen sprake van.

Je moet wel even opletten dat je timing oké is, want met simpel ‘ButtonBashen’ ga je het niet redden. Weet je echter op tijd te verdedigen en zet je aanvallen netjes in, dan begin je te hopen dat dit spel een voorbeeld gaat worden voor andere ontwikkelaars.

Is het wat?

Blades of Fury heeft een aantal minpunten, zo is de game op ‘Normal’ wel erg eenvoudig en wist ik veel duels te winnen terwijl ik tegelijkertijd een voetbalwedstrijd op tv keek. Aan de andere kant is Hard fors lastiger en moet je flink ervaring opdoen voordat je hier een serie gevechten winnend weet af te sluiten. Verder mist de game de diepgang van een goed verhaal of strategisch nadenken, maar wie zegt dat dat nodig is bij een lekkere vechtgame? Deze minpuntjes doen uiteindelijk geen afbreuk aan het fijne gevoel dat de game oproept.

Prijs: €5,49

Dit artikel is eveneens op Bashers verschenen.