Het geheim van LEGO: de koppeling van de virtuele & reële wereld
Het is een waarheid als een koe: analoog en digitaal versterken elkaar. Nu ga ik snel door de bocht en de kritische Frankwatchinglezer zal nu beginnen met de zin ‘Ja maar….’ en voorbeelden geven dat het niet zo is. Laat ik het dan nuanceren; in heel veel gevallen is de combinatie analoog en digitaal een heel waardevolle. Een van die sectoren waar je dit duidelijk ziet, is in de game-industrie waar spellen met een tastbare component en een digitale component binnen enkele jaren een miljarden omzet hebben gegenereerd.
Dit is geen artikel over games, maar over het zoeken en vinden (in de vorm van de case van LEGO Dimensions) van de versterking die analoog en digitaal kunnen bieden.
Hoe werkt het?
Het concept is simpel. Er is een game die gespeeld wordt op console of tablet (Skylanders) en die wordt gecombineerd met een echt tastbaar figuurtje die op een portaal of toypad wordt gezet. Zoals je kunt zien hieronder. De figuurtjes hebben een chip in de basis ingebouwd waardoor het toypad kan zien welk figuur is geplaatst en vervolgens in het spel omschakelen naar dat figuur met bijbehorende krachten.
Fysieke figuurtjes
Het geniale is van al deze concepten dat je alleen maar met een ander figuur kunt spelen als je die fysiek koopt en op het toypad zet. De figuurtjes zijn relatief goedkoop (tussen de 10 en 25 euro, afhankelijk van het spel en hoeveel je er koopt) en zo ontstaat voor kinderen een aantrekkelijk spel. Met hun zakgeld kunnen ze er dan figuurtjes bijkopen, die ze niet alleen online, maar ook fysiek in handen krijgen. De chips die worden gebruikt voor veel van dit soort spellen zijn vaak ook van Nederlandse makelij en komen uit de regio Eindhoven.
Een heel innovatief idee in een industrie die aan elkaar hangt van sequels, jaarlijkse versies (Spel XYZ 201X) en vasthouden aan datgene wat goed verkoopt.
Een nieuwe markt
De markt is eigenlijk ontwikkeld door Activision die een aantal jaar geleden met Skylanders op de markt kwam. Het was een onverwachtte move, de combinatie van virtueel (de game) en de figuurtjes die je vast kunt pakken. Maar dat pakte goed uit voor Activision. In 2013 was Skylanders goed voor 1 miljard dollar omzet, in 2014 was dat 2 miljard dollar en dit jaar zijn er 250 miljoen skylander figuren verkocht en is de omzet gestegen tot meer dan 3 miljard (cumulatief).
Geen wonder dat andere game-ontwikkelaars ook deze trend zien en met eigen producten komen. Zoals je kunt zien in de foto hierboven: hele stellingen bij speelgoedwinkels zijn er aan gewijd.
Activision was met Skylanders de eerste op de markt, Disney volgde met infinity en LEGO heeft eind 2015 LEGO Dimensions geintroduceerd. Het voordeel van Disney en LEGO/Warner Bros (die de LEGO games uitgeeft): een stal vol bekende figuren. Donald Duck, maar ook Mr. Incredible voor Disney en Marvel Superhero’s, Scooby Doo en the Simpsons voor LEGO. Skylanders mist dat, maar maakt het weer goed met een inventievere gameplay: door middel van Swapables kun je nieuwe combinaties maken met de boven- en onderkant van poppetjes.
LEGO Dimensions
Zoals gezegd, LEGO Dimensions was, of is de laatste die op de markt is gekomen. Het concept is grotendeels hetzelfde als bij de anderen, maar wel met de bekende LEGO game-aanpak. Grote werelden vol puzzels die moeten worden opgelost. Voordeel is wel dat de poppetjes van LEGO zijn en dat er dus ook op en met de poppetjes kan worden gespeeld en gebouwd.
Het is deze combinatie van reëel en virtueel die een extra dimensie heeft. Zo kan het toypad onderdeel worden van een groter LEGO-bouwwerk en bijbehorende kinderfantasie. Net zoals bij Disney, zie je werelden bij elkaar komen zoals Simpsons en Batman, Ninjago en Portal’s GLaDOS.
Of het een succes is, is moeilijk hard te maken. Volgens Warner Bros is LEGO Dimensions nu de best verkopende lijn in het Toys-to-Life-segment bij de speelgoedwinkels.
Bedreigingen
Aan de andere kant is er de ontwikkeling die deze week in de New York Times werd besproken: er worden steeds minder games verkocht via de traditionele retail, dat wil zeggen op een DVD.
Steeds meer games worden digitaal verspreid (gedownload) en zijn dan ook verbonden aan jou als koper. Voor de Skylanders en dergelijke natuurlijk minder, omdat hier een echte fysieke component aanwezig is die je nodig hebt om te spelen.
Het hangt af van de licentie
Is dat een bedreiging? Dat hangt er vanaf wie je bent. Voor speelgoedzaken als Bart Smit, Bol.com en dergelijke is dit nog steeds een belangrijk segment. Het verkopen hiervan is vrijwel niet mogelijk op dit moment, tenzij je ze met console en gamertag (waaronder de spellen zijn aangeschaft) verkoopt.
Als consument word je er dus ook niet wijzer van: je kunt de games niet verkopen. Sterker nog, je bent er niet eens eigenaar van, maar hebt volgens mij een licentie om het te mogen spelen. Dit is trouwens een onderwerp waar je een heel extra artikel over kunt schrijven. Ik ben geen specialist dus ik blijf hier vanaf.
Geen tweedehands markt
De game industrie is er wel blij mee. Ten eerste omdat er dus geen tweedehands markt is in digitale games en ten tweede dat er mogelijk wel nog steeds een illegale markt in games (hoewel dit de laatste jaren volgens mij minder is geworden) maar die door de fysieke component van de spellen ook weer onmogelijk is, zonder het fysiek namaken van de poppetjes (inclusief chip).
Innovatie
Het mooie aan LEGO Dimensions is de combinatie van twee werelden die eerder nog elkaar hadden uitgesloten. Fysiek en virtueel waren elkaars vijanden. Nu weten we dat er een versterkende factor in kan zitten. Mits je dit op de juiste manier doet en gebruik maakt van elkaars sterkte en de combinaties die je samen kunt maken. Kijk maar naar Jumbo die een aantal spellen zoals Stratego online heeft uitgebracht, of ganzenbord op de iPad.
De kanalen koppelen
Natuurlijk verschuiven sommige zaken naar een digitale component. Bankieren zal, voor het grootste deel, voor de consument een digitale aangelegenheid worden. Om geld over te maken is een app of site voor de gemiddelde consument vele malen handiger en sneller. Maar ook daar is het de kunst om toch te zien waar de versterking ligt bij het koppelen van twee kanalen. Net als bij LEGO Dimensions, een zeer geslaagde innovatie op het gebied van gaming.
Afbeelding intro met dank aan Fotolia