3D-printen, het nieuwste onderdeel van je marketingmix?
3D-printen is hot. De techniek waarbij een digitaal object omgezet wordt naar een tastbaar object wint steeds meer populariteit, ook onder ‘de gewone consument’. De prijs wordt steeds lager en de kwaliteit juist beter. Ook is het niet meer nodig om de digitale bestanden zelf te tekenen: je kunt ze gewoon downloaden van de zogeheten ‘3D-print communities’. Maar kun je 3D-printen ook succesvol inzetten als (online) marketingcommunicatie-instrument?
3D-printen: wat is het en hoe werkt het?
Simpel gezegd zet een 3D-printer een digitale bouwtekening om tot een tastbaar object, laag voor laag. Er zijn veel soorten technieken en materialen te gebruiken. Veelal wordt een soort plastic gebruikt, maar er wordt nu zelfs al met chocola, steen, hout, goud en keramiek geprint.
Vandaag de dag
Maar is dat interessant voor de ‘gewone consument’, die weinig tot geen kennis heeft van 3D-printen en nog geen idee heeft wat de mogelijkheden zijn? Want waar wordt dat 3D-printen dan in hemelsnaam voor gebruikt? Elbér Ayoub, purchasing manager bij Ultimaker: “3D-printen is de afgelopen jaren trending geworden. In de architectuur worden bijvoorbeeld eerst prototypen van huizen gemaakt voordat er tot bouw overgegaan wordt. Maar neem ook geneeskunde: artsen moeten eerst oefenen op een 3D-geprinte aorta voordat ze met een echte mogen werken.
“Ook aan bijvoorbeeld het ‘made in space’ project van de NASA hebben wij als Ultimaker bijgedragen. Bij dat project is een 3D-printer de ruimte in gegaan om in de toekomst apparatuur te kunnen printen. Als er kleine onderdelen nodig zijn, worden wij benaderd.”
Van telefoonhoesjes tot complete schedels
In 2014 verving specialisten van het UMC Utrecht de totale schedel van een patiënt. Deze schedel was met behulp van de 3D-printer exact op maat gemaakt. Verder experimenteert beauty- en cosmeticamerk L’Oreal al met zelf-gekweekte huid (geprint door de 3D-printer), om op deze manier dierproeven te vermijden. Daarnaast wordt 3D-printen thuis vooral gebruikt om allerlei kleine huishoudelijke voorwerpen te printen, zoals telefoonhoesjes of kleine onderdelen voor je fiets.
Grofweg kunnen we concluderen dat de 3D-printer ‘alles wat je maar kun bedenken’ kan printen. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt al je creativiteit erin kwijt.
Maar als marketingcommunicatie-instrument?
We worden als consument overspoeld door marketingcommunicatie, tot vervelends toe. Gelukkig zijn we goed geworden in het filteren van niet-relevante boodschappen. Met contentmarketing luisteren organisaties naar de wensen en behoeften van de consument. Aanhoudende verkoopboodschappen maken plaats voor interessante, speciaal op de consument afgestemde verhalen.
Verras & wees origineel
Maar onderscheid je je van je concurrenten als je alleen zo’n marketingcommunicatie-instrument inzet? Nee! Zaak is dan ook om als organisatie origineel uit de verf te komen. Op deze manier word je onthouden door de consument. En hoe leuk is het dan om te experimenteren en te verrassen met iets uit de 3D-printer? Ayoub beaamt dat: “Het is vooral ‘hot’, interessant en origineel. En daardoor trekt het mensen aan.”
Logo’s & flessenopeners
“Denk aan een architect die een voorbeeldprint aan de klant geeft, of een merk dat het logo uitprint en uitdeelt op een open dag. Simpel, maar mensen vinden het onwijs interessant en bovenal verrast het! Als je als bedrijf ook nog eens kan inspelen op de behoeften van de consument, is het helemaal fantastisch.”
Een ander simpel voorbeeld is het aanbieden van een gratis flessenopener bij aankoop van een sixpack bier. Deze flessenopener kun je via de website van het biermerk bestellen met je eigen naam erop. Verrassend en bruikbaar voor de klant en als merk kun je er natuurlijk makkelijk je eigen logo op printen.
Nog grotere omzet voor de 3D-printmarkt
De mogelijkheden van 3D-printen als marketingcommunicatie-instrument zijn dus oneindig. Een creatief brein kan hier alle kanten mee op. Uit cijfers van ABN AMRO blijkt dat er in 2013 al 72.500 desktopprinters, ofwel thuisprinters, werden verkocht. Voorspeld wordt dat de 3D-printmarkt komende jaren stijgt in omzet van 6 miljard in 2013 naar een kleine 20 miljard in 2020. Grofweg kunnen we hieruit concluderen dat het aantal desktopprinters in Nederland sowieso verder gaat groeien.
Co-innovatie is het sleutelwoord
Omdat 3D-printen nog een redelijk nieuw fenomeen is in ‘marketing- en communicatieland’, is het nog lastig om het in te zetten. Toch is het voor organisaties goed om op in te spelen, vanwege de verwachte groei. Je zou kunnen inspelen op interactiviteit met de consument. Je zet als organisatie dan niet direct meer om, maar werkt wel aan je klantenbinding en dit leidt uiteindelijk weer tot meer omzet.
Een vorm van co-creatie
Co-innovatie is daarvoor het sleutelwoord. Co-innovatie is een vorm van cocreatie. Bij co-innovatie wordt in samenwerking met (potentiële) klanten gewerkt aan productontwikkeling. We spreken dus eigenlijk over productontwikkeling 2.0: niet alleen de organisatie ontwikkelt, maar er vindt een samenwerking plaats. Op deze manier kun je achter de wensen en behoeften van de consument komen.
Begin een wedstrijd
Co-innovatie wordt steeds vaker gebruikt in combinatie met wedstrijden. Consumenten mogen dan bijvoorbeeld een nieuw soort chips ontwikkelen (Lay’s ‘maak de smaak’) of een voertuig ontwerpen (Peugeot Design Contest). Uit alle inzendingen kiest de organisatie dan een aantal finalisten en uiteindelijk een winnaar. Het ontwerp van de winnaar wordt op de markt gebracht.
Sluit je aan bij 3D-print-communities, of begin er zelf één
3D-printen zou een fantastisch middel kunnen zijn. Er bestaan namelijk allerlei online programma’s waarbij je ontwerpen kunt maken in 3D en deze later zelf kunt uitprinten. Voorbeelden van deze programma’s zijn Doodle3D (betaald) en Sweet Home 3D (gratis). Daarnaast bestaan er online allerlei 3D-print-communities, waar ontwerpers hun ontwerpen met elkaar delen. Bij zo’n ontwerp- en ontwikkelwedstrijd zou het opstarten van een speciale online 3D-print-community of gebruikmaken van een bestaande community een kans zijn. De mogelijkheden voor de ontwerpen zijn eindeloos: als organisatie zul je versteld staan van de ontwerpen die consumenten kunnen maken.
Begin met een proefprintje
De ontwerpen kun je delen via een community. Daarbij is het makkelijker om de voorwerpen even in het klein te printen, om te bekijken of het ontwerp bruikbaar zou kunnen zijn voor de organisatie. Beschreven ontwerpen zijn namelijk vaak lastig om voor je te zien. Omdat er tegenwoordig al met voedsel geprint kan worden, is het bruikbaar in bijna alle branches. Co-innovatie wordt door de 3D-printer naar een volgend niveau getild!
Ga de uitdaging aan
3D-printen kan iets unieks toevoegen aan de (online) marketingcommunicatie van organisaties. Het printen zal op dit moment de traditionele marketingcommunicatie-instrumenten nog niet kunnen vervangen, maar het kan zeker iets toevoegen. Het is tenslotte hip, hot en interessant. Belangrijk daarbij is om in het achterhoofd te houden dat je wel moet inspelen op de behoeften van de consument.
De mogelijkheden zijn eindeloos
Daarnaast kan 3D-printen een rol gaan spelen in de productontwikkeling van organisaties. Door co-innovatie toe te passen, kom je als organisatie direct achter de wensen en behoeften van de consument en werk je tegelijkertijd aan klantenbinding, doordat klanten zich betrokken voelen bij de organisatie. De 3D-printer biedt jou als organisatie een onderscheidend vermogen, waar veel anderen in de markt nog niet over beschikken. Schaf daarom een 3D-printer aan en start vandaag nog met ontdekken, de mogelijkheden zijn eindeloos!
Eerst zien, dan geloven?
Nog niet helemaal overtuigd en meer het type ‘eerst zien, dan geloven’? Neem dan eens een kijkje op de website van Hubs. Hubs bied je de mogelijkheid om een print te laten maken bij iemand anders die al een 3D-printer in huis heeft. Je kunt zelf een ontwerp maken of er eentje van het web halen en deze kun je dan (tegen een kleine vergoeding) laten printen in je buurt. Ook dat kun je natuurlijk gebruiken bij een ontwerpwedstrijd. Een simpele manier om te ontdekken wat de 3D-printer allemaal voor jou kan betekenen.
Foto’s met dank aan Fotolia.