Innovatie

Ruimtevluchten, egotoerisme & high-tech hotels: hoe zien onze vakanties in 2024 eruit?

0

Trendwatchers vertellen ons hoe de toekomst van reizen en vakantie vieren eruit ziet. Die beelden spreken tot de verbeelding. Ze prikkelen onze fantasie. Willen we niet bedrogen uitkomen, dan moeten we kritisch reflecteren op wat de toekomstbeelden ons zeggen, of juist niet zeggen. Hoe zien onze vakanties er over tien jaar uit?

Afgelopen week presenteerde het online reisbureau Skyscanner de uitkomsten van een toekomstonderzoek uitgevoerd door trendwatchers, reisonderzoekers en futurologen. Een greep uit de meest opmerkelijke beelden en natuurlijk mijn korte reflectie erop.

Egotoerisme

We gaan massaal op vakantie naar bestemmingen die tot voor kort nog ‘verboden’ waren. Daarbij gaat het om bestemmingen die gevaarlijk of ontoegankelijk waren vanwege oorlogen en politieke instabiliteit: denk aan Afghanistan, Syrië en Noord-Korea. Of om bestemmingen waar dieren en stammen leven die met uitsterven worden bedreigd. We willen de eersten of de laatsten zijn om het te zien, zodat we onszelf snel kunnen vastleggen op selfies en daarmee kunnen opscheppen in onze sociale netwerken.

Worden we allemaal een beetje Floortje Dessing?

Er zijn altijd avonturiers als Floortje Dessing geweest die naar het einde van de wereld willen reizen. Maar wie is er gek genoeg zich bloot te stellen aan gevaarlijke omgevingen, met het risico om in de gevangenis te belanden? En hoe leuk is het om drie dagen door de woestijn te moeten rijden naar de volgende attractie? Dan is de Eiffeltoren een stuk romantischer, denk ik.

(Anti-)sociaal reizen

Airbnb-achtige initiatieven breken massaal door en worden een onderdeel van het normale reizen: over tien jaar verhuren 5 tot 10 procent van de mensen hun kamer aan toeristen, zegt het onderzoek. Reizen wordt definitief sociaal: lekker logeren thuis bij de locals.

Hippe reizigers zijn toch weer massatoeristen

Als Airbnb gemeengoed wordt, worden hippe reizigers toch weer massatoeristen. Misschien leidt dat weer tot een tegenbeweging, om ons toch te kunnen blijven onderscheiden. Anti-sociaal reizen dus: lekker afgezonderd in een boshutje tai-chi’en in de ochtend ver van de propvolle stadse appartementen, voor couchsurfende toeristen.

atlantis

Onderwaterhotel (Bron: Skyscanner)

Nieuwe bestemmingen

Chinese toeristen overspoelen in 2024 de populaire bestemmingen zoals Londen, Parijs en New York. Zij drijven de prijs op, waardoor de bestemmingen onbetaalbaar worden voor Westerse toeristen. Deze moeten op zoek naar nieuwe opkomende steden zoals Libanon (Dubai) en Bhutan.

Andere nieuwe bestemmingen liggen hoger en dieper. Er komen nieuwe onderwaterhotels met adembenemende panoramische uitzichten. En we gaan ruimtevluchten maken waarbij we voor een korte tijd gewichtloos zijn (zie ook de initiatieven van Virgin Galactic en Space Experience Curaçao van Michiel Mol). Hoewel deze reizen prijzig blijven, dalen de kosten naar enkele duizenden tot tienduizenden euro’s en komen daarmee steeds meer binnen het bereik van grotere groepen mensen.

spaceNog steeds iets voor de ‘happy few’?

Worden dit soort avontuurlijke reizen veilig en betrouwbaar genoeg? Gaan we straks allemaal naar deze verre bestemmingen, of blijven ze nog lange tijd te duur voor de meeste mensen en iets voor de happy few? Zijn we bereid flink te sparen voor een paar minuten gewichtloosheid met uitzicht op een zwarte lege hemel, in plaats van een ritje in een snelle achtbaan?

High-tech hotels

Hotels worden volledig geautomatiseerd en zonder personeel: inchecken en uitchecken doe je met je smartphone, de muren van de hotelkamer zijn hyper-interactief en gepersonaliseerd: de muren kunnen alles projecteren, van mooie zonsopkomsten tot vergezichten. Je kunt er mee videobellen, interactieve hulp krijgen bij het plannen van excursies en een persoonlijk fitnesstrainingsprogramma volgen. Douchen doe je ‘ultrasoon’: dus met geluid in plaats van water.

Waarom hebben toekomstbeelden vaak iets onpersoonlijks?

Waar zijn de nieuwe onverwachte ervaringen? Ervaringen die niet op basis van onze bestaande profielen worden bedacht en geprojecteerd? Een spontane ontmoeting aan de hotelbalie bij het ophalen van een extra handdoek? En wat is er lekkerder dan spetteren onder de douche en je daarna echt fris voelen? Waarom hebben toekomstbeelden vaak iets klinisch, kouds en onpersoonlijks of eenzaams? Dat zegt meer over de makers van die beelden dan over onze toekomst.

Maar hoe zit het dan met…

Leuk de toekomstbeelden. En ze spreken zeker tot de verbeelding. Ook hebben ze allemaal – niet toevallig – betrekking op de traditionele vakantie, want daar leeft Skyscanner van. Maar wat te denken van virtueel reizen? Even onze Oculus Rift-bril opzetten, die ons in enkele milliseconden overal heen kan brengen. Facebook kocht Oculus dit voorjaar namelijk voor 2 miljard dollar. Dat kan een oplossing zijn om onze CO2-uitstoot te verlagen of vaker op een betaalbare vakantie te gaan als de fysieke vakanties te duur worden.

En zou het niet handig zijn als we via een hersenimplantaat dat gemakkelijk is in te pluggen, automatisch meerdere talen vloeiend spreken en verstaan? Of verlang je ook zo terug naar de Zeppelin van vroeger?

Foto met dank aan Fotolia.

Foto met dank aan Fotolia.

Glazen bol

Niemand kan voorspellen hoe de toekomst er precies uit zal zien. Technologisch is er van alles mogelijk. De interactieve hotels zullen de nerds onder ons tot de verbeelding spreken. De ‘verboden’ bestemmingen haalden de krant en de radio, vanwege de oorlog(sdreiging)en in die gebieden.

De toekomstbeelden zijn gebaseerd op trends en ontwikkelingen die vandaag de dag waarneembaar zijn. Hoe die in de toekomst uitpakken is de grote uitdaging voor toekomstkijkers (net als ik ;-)). Er zijn veel combinaties mogelijk die leiden tot andere toekomstbeelden. Dat betekent dat bepaalde keuzes in die toekomstbeelden redelijk willekeurig kunnen overkomen en betwistbaar zijn.

‘The best way to predict the future, is to create it’

Laat je dus vooral inspireren en een spiegel voorhouden, maar sus er niet door in slaap. Dus Skyscanner: schuw een scenario waarin je zelf overbodig geworden bent niet. En laten we niet vergeten: the best way to predict the future, is to create it (Alan Kay, vrij naar Abraham Lincoln). Met de keuzes die we elke dag maken bepalen we een beetje hoe onze toekomst eruit gaat zien. Sta daar eens bij stil, als je snel een last-minute naar de Canarische Eilanden boekt voor in de herfstvakantie.