Een smeekbede aan de oude muziekwereld
Beloof me één ding. Beloof me dat op de dag dat ik op deze manier geld moet verdienen zoals deze mensen doen, iemand me waarschuwt, me al mijn rechten en bevoegdheden ontneemt en me brengt naar een tehuis voor mensen die er niet meer toe doen. Het zijn de mensen van Sony Music Entertainment Germany. Het zijn hun Münchense advocaten die onleesbare dreigbrieven versturen.
Heel in het kort de zaak. Pietje was in Berlijn, een paar dagen, ze logeerde in het appartement van vrienden. Ze heeft met haar laptop, wifi van het appartement, gezocht naar Jazzcafés in Berlijn. Wat ze oprecht niet wist is dat via Limewire waarschijnlijk een bestand van Christina Aguilera van haar computer is geupload. Het is september 2011 als de eigenaar van het appartement een brief krijgt, namens Sony. Met advocaten wordt besloten tot een voorlopige schikking van 400 euro. Dit wordt door Pietje, student, betaald.
Nu, bijna drie jaar later, laat Sony weten het hier niet bij te laten. Of er dit keer 750 euro kan worden overgemaakt, direct. Voor nog steeds hetzelfde vergrijp. Het zijn slaafse advocaten-koelies die met brieven vol met eendimensionale alinea’s uitvoeren wat de muziekmaffia van Sony hen opdraagt te doen.
Krampen van de oude muziekwereld
Het zijn krampen van de oude muziekwereld die verbaasd is dat er zoveel illegaliteit in het downloaden bestaat. Ik zal je vertellen, Sony, we gaan er een tandje bijzetten, als het aan ons ligt komen alle nummers van al jullie artiesten op de gedeelde V-schijf van onze NZA, de nationale zorgautoriteit, en, zoals je weet, daar kan iedereen bij.
Help ons
Een smeekbede aan de oude wereld: help ons en sla niet als een hersenloze wilde om je heen. Help de burger die muziek wil luisteren, films wil kijken, in taxi’s wil rijden, in sfeervolle appartementen wil logeren. We doen het namelijk toch, ook als je ons niet helpt.
Tegenwerking bij Uber en Airbnb
In Brussel en Berlijn wordt Uber verboden, de taxi-lobby heeft het voor elkaar gekregen: lokale bestuurders zijn gezwicht. Voorlopig. Waarom doen bestaande taxi-netwerken niet wat Uber deed? Bestellen met één knop, een schone rookvrije auto, vertellen hoeveel een rit kost, betalen met een creditcard, de rekening delen met meerderen. We willen het blijkbaar, lever het dan.
Airbnb krijgt tegenwerking. Hotel-lobby, gemeenteraden. Waarom leveren hotels of Booking.com niet wat Airbnb levert? Appartementen midden in de stad, wifi, een ijskast met een fles water. En niet een minibar met woekertarieven of internet voor 20 euro per dag. In Brussel wil de lokale overheid gastgezinnen die toeristen laten overnachten beboeten.
De oude wereld kent nog landsgrenzen
Begrijp me goed, ik gun artiesten hun gage. Betaal graag aan Spotify, iTunes en Netflix, koop dvd’s, ga naar de bioscoop. Maar in Frankrijk mag ik mijn Netflix-account niet gebruiken. Desolé, Netflix n’est pas disponible dans votre pays. De oude wereld kent nog landsgrenzen. Om te hinderen.
En ondertussen ligt die brief van de advocaten van Sony er. Je schijnt er weinig tegen te kunnen doen. Ordinaire diefstal is het. Werkverschaffing aan toga’s. Het is zo schaamteloos dat zelfs de blos zich niet meer durft te laten zien.
Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Foto’s met dank aan Fotolia.