Sportlobster: game changer in social media?
April 2013. Twee jonge Britten lanceren in het Wembley Stadion een nieuw sociaal platform waarvan insiders zeggen dat het een game changer is. Binnen enkele dagen melden 7.500 gebruikers uit 126 landen zich aan. In september volgt een kapitaalinjectie van een miljoen dollar om de iPhone app van de grond te krijgen. Die komt in oktober.
Een maand later besluiten de Britse ex-international Michael Owen en Formule I coureur Mark Webber zich in te kopen. De teller staat op dat moment op 70.000 users. Inmiddels zijn dat er 300.000 en elke dag komen er zo’n 5.000 bij. Missen we hier een trend?
Sportlobster: 35 sporten in de aanbieding
Daar lijkt het wel op. Hoog tijd dus om kennis te maken met Sportlobster, een sociaal netwerk dat volledig is gewijd aan sport. Met vijfendertig sporten in de aanbieding beoogt het platform een one-stop-shop te zijn voor sportliefhebbers. In plaats van meerdere sites te moeten bezoeken voor nieuws, video, voorbeschouwingen, voorspellingen, het wedstrijdprogramma, uitslagen, standen, analyses en reacties, voegt Sportlobster dat allemaal voor je samen op één platform.
Gat in de markt
Het snelgroeiende sportplatform is opgericht door twee sportfanaten: de 28-jarige Andy Meikle en de 26-jarige Arron Shepherd. Zij zagen een enorm gat in de markt: “There are many social networks but none that are really tailored for sports fans. The experience for fans is quite a lengthy and disjointed one as it means having to visit lots of different sites that have different functions.” De kracht van Sportlobster zit volgens de bedenkers in de curatie en het maatwerk: “We bring all content together and customise it. With Sportlobster, you get exactly what you want, in one place, tailored to your preferences in sport.”
Als gebruiker bepaal je dus helemaal zelf welke sport, competitie en sporters je volgt. Uit het aanbod van 35 sporten heb ik bijvoorbeeld gekozen voor voetbal en tennis. Binnen voetbal voor de Champions League en Ajax en binnen tennis voor het mannentennis en Roger Federer en Rafael Nadal. (Om maar iets heel voor de hand liggends te noemen. Ping pong of Polo kan ook.)
De ultieme sportbeleving
Wat is er te doen op Sportlobster? Op de eerste plaats kan je, net als op Facebook, berichten, foto’s en video’s plaatsen en delen. Je kunt andere sportliefhebbers volgen en hun artikelen ‘liken’ of erop reageren. Je kan ook zelf een blog schrijven en daarin bijvoorbeeld je commentaar geven op een wedstrijd, opstelling of prestaties. Verder lees je de live uitslagen, einduitslagen, het programma en de standen. Je kan bovendien belangrijke wedstrijden die op het programma staan toevoegen aan je persoonlijke sportagenda. Dan weet je wat er speelt.
Sportlobster TV
Sportlobster filtert het laatste sportnieuws aan de hand van je voorkeuren. Op de site (en op YouTube) kan je ook kijken naar Sportlobster TV. Een praatprogramma met inmiddels meer dan 128.000 volgers. De kijkers mogen zelf de onderwerpen bepalen.
Ajax versus PSV
Een geinig onderdeel zijn de uitslagen die je kunt voorspellen. Je krijgt alle komende wedstrijden aangeboden van de sporten die je hebt gekozen. Vervolgens geeft je aan wie volgens jou gaat winnen. Je voorspelling wordt als bericht geplaatst in je tijdlijn. Voor elke goede voorspelling krijg je punten. Sportlobster houdt bij hoeveel voorspellingen je hebt gedaan en wat je nauwkeurigheid is. Degenen met de meeste punten vinden zichzelf terug op het leaderboard.
Betaalde diensten
Voor artikelen die je schrijft kun je trouwens ook punten krijgen. Sportlobster wil in de toekomst van deze punten virtuele valuta maken waarmee gebruikers korting op producten kunnen krijgen. Zodra een kritische massa bereikt is, zal Sportlobster een aantal betaalde diensten introduceren, waaronder video streaming, verkoop van merchandise en diverse ‘gamification tools’ (lees: wedspelletjes). De basis blijft gratis, beloven de makers.
A winner?
Hoewel je kan kiezen uit 45 sporten is het nieuws beperkt tot 7 sporten: voetbal, rugby, tennis, cricket, golf, basketbal en Formule I. Dit zal gaandeweg worden uitgebreid naar 94. Dat geldt ook voor de taal. Op dit moment is alles in het Engels. In maart dit jaar zal Sportlobster in meerdere talen te gebruiken zijn. Ook in het Nederlands. De meertaligheid zal het sportnetwerk een flinke duw in de rug geven. Dat geldt ook voor de grote sportevenementen die eraan zitten te komen: het WK Voetbal en de Olympische Winterspelen. Oprichter Meikle ziet de toekomst in ieder geval zonnig in:
“We want Sportlobster to be the place to talk about sport with fellow fans. In five years, every sports personality, broadcaster and sports fan will be on the network.”
Zelf geef ik Sportlobster een goede kans van slagen. Om drie redenen:
- Het vult een gat op in de markt;
- Het bedient een doelgroep die omvangrijk is en interessant voor grote adverteerders;
- Het is gestoeld op drie grote ontwikkelingen die gaande zijn: segmentation, mass customization en content curation.
PS: Waar komt die naam vandaan?
De naam Sportlobster was een suggestie van één van de investeerders. Het bleek de naam te zijn die het beste bleef hangen. Maar wat heeft sport met een kreeft te maken, vraag je je misschien af. De gedachte is als volgt: een kreeft blijft zijn hele leven net zo trouw aan zijn partner als een supporter aan zijn club, team of sporter.
Welke toekomst voorspel jij voor dit sociale sportnetwerk?