Instagramification van je webshop: 4 redenen om mee te doen
Dagelijks worden 500 miljoen afbeeldingen geupload en gedeeld op social media als Pinterest, Twitter en Instagram. Vaak zitten hier foto’s bij die gebruikers hebben gemaakt van zichzelf en hun laatste aankoop. In dit artikel ga ik in op de mogelijkheden van deze user-generated foto’s voor webshops.
Het communiceren in beeld versnelt zich in rap tempo, door de komst van de nog jonge social media-kanalen als Pinterest en Instagram. Deze instagramification van het web lijkt steeds meer de gangbare manier van communiceren te worden. Waarom zou je iets willen vertellen als je het kunt laten zien? Steeds meer bedrijven en merken beginnen de potentie van deze enorme bron te erkennen en hiervan gebruik te maken.
Waarom deelnemen?
Er zijn vier belangrijke redenen om eens serieus te kijken naar de mogelijkheden van deze nieuwe ontwikkeling.
1. Engagement: houd bezoekers langer op je site
Het schoenenmerk New Balance maakt op hun website gebruik van user generated-foto’s die iedereen kan uploaden via Instagram of Twitter met een specifieke hashtag. Niet alleen maakt het merk handig gebruik van deze afbeeldingen om de bezoeker betrokken te houden, maar daarnaast vergroot het merk de kans op verkoop door het aanbieden van een bestelbutton.
2. Loyaliteit
User generated-foto’s zijn geschikt om de loyaliteit van klanten te versterken. Door het actief bijdragen van de liefhebber aan de website wordt het gevoel van binding aan het merk vergroot. Wie vindt het niet leuk om een eigen foto terug te zien op de site van zijn of haar favoriete merk?
Rei laat met hun 1440-project heel goed zien hoe je mensen kunt motiveren om ergens aan deel te nemen. Rei is een outdoor webshop met daarop een digitale tijdlijn, waarbij iedere minuut een foto wordt getoond van het outdoor-leven van één van de deelnemers. Door het duidelijk tonen van hoe de foto’s worden gebruikt, kunnen potentiele deelnemers over de streep worden getrokken.
3. Gratis content
Iedereen die een webshop runt weet dat het veel tijd en geld kost om te beschikken over kwalitatief goede content. Het laten zien van user generated-content is een slimme en goedkope manier om je pagina’s te vullen. Waarom zou je dure foto’s laten schieten van producten, als je een belangrijk deel van de content op je website kunt crowdsourcen?
4. De conversaties vinden toch plaats
Als merk heb je niet meer in de hand wat er online wordt geschreven of gezegd en dit geldt natuurlijk ook voor de foto’s die van je producten worden gemaakt en gedeeld. Veel merken hebben zich nog niet verdiept in de conversaties die plaatsvinden rondom hun merk en de bijbehorende stroom aan beelden. Dit betekent natuurlijk niet dat je zomaar iedere foto op je site kunt te plaatsen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van hoe merken hiermee omgaan.
De mogelijkheden en enkele drempels
Het klinkt volkomen logisch om klanten te laten zien hoe producten eruit zien in het echt en bij bestaande klanten. Allen lijken niet alle producten zich er even goed voor te lenen. De mate waarin merken willen vasthouden aan hun reputatie speelt een belangrijke rol bij de toepasbaarheid hiervan. Threadless verkoopt t-shirts die ge-crowdsourced zijn. Dit merk leent zich uitstekend om gebruik te maken van user generated-foto’s en zij zijn hier dan ook actief mee bezig.
Ook voor luxe producten?
Een luxe-product van bijvoorbeeld Prada lijkt minder geschikt om gebruik te maken van dit type foto. Een foto van je tante in een (duur) Prada-jurkje kan zomaar alle glamour wegzuigen uit het kledingstuk. Feit blijft wel dat foto’s van juist deze dure merken vaak worden gedeeld. Chanel is een van de meest gedeelde merken op Pinterest. Is het niet zonde dat het merk daar niets mee doet?
Crowdtap, Olapic en PazeMetrix
De kwaliteit van veel zelfgemaakte afbeeldingen is een belangrijk aandachtspunt. Niet iedere gemaakte foto van jouw product wil je ook laten zien op je website. Om dit probleem op te lossen, verschijnen er steeds meer online diensten die je hierbij kunnen helpen. Crowdtap doorzoekt social media en produceert databases met kwalitatief goede foto’s die zonder problemen op je website mogen worden gebruikt.
Olapic –een andere service – heeft tools ontwikkeld waarmee je al deze foto’s kunt verzamelen, organiseren, weergeven en analyseren. De start-up GazeMetrix gebruikt software die twaalf miljoen foto’s per dag scant en bekijkt of er logo’s van bepaalde merken zichtbaar zijn. Bedrijven kunnen de afbeeldingen met hun logo verzamelen en kijken wie ze heeft gepost, om contact te leggen met de gebruiker.
Conclusie: user generated-foto’s worden steeds beter
User generated-foto’s zijn in de toekomst op nog grotere schaal beschikbaar en worden kwalitatief steeds beter door de ontwikkeling van services als Crowdtap en de almaar beter wordende camera’s op mobiele devices. Bedrijven (en webshops) doen er goed aan te kijken hoe zij deze nieuwe ontwikkeling kunnen gebruiken om de binding met hun klanten te vergroten en de sales naar nieuwe hoogtes te brengen.
De volgende stap is de ontwikkeling van een techniek waarbij je producten op de user-generated foto’s direct kunt kopen, waar ze ook verschijnen.
Dit artikel verscheen eerder in Twinkle editie september 2013.