Rechtstreekse verkoop veroorzaakt opschudding
“Tussenpersonen zijn woest op Nationale Nederlanden, nu zij heeft besloten ook rechtstreeks verzekeringen te verkopen aan consumenten. Zij vrezen oneerlijke concurrentie, als de verzekeraar ‘dit avontuur subsidieert uit winstgevendheid van het intermediaire kanaal’. Deskundigen verwachten dat meer schadeverzekeraars dit voorbeeld volgen.”
Het is oktober 2011. In die maand zal de voorzitter van de vereniging van intermediairs laten weten dat de intermediairs de plannen van Nationale Nederlanden ‘ondubbelzinnig afwijzen’.
BMW
Het is juli 2013. Werner Entenmann, de voorzitter van de vereniging van BMW-dealers in Duitsland, heeft in een reactie laten weten dat dealers de directe autoverkoop ‘ondubbelzinnig afwijzen’. Wat was er gebeurd? Op 20 juli jongstleden maakte BMW-Deutschland-Vertriebschef Ronald Krüger bekend dat niet alleen het elektrische i3-model maar de hele collectie van BMW op het internet direct bij BMW gekocht kan worden. De dealers in Duitsland zijn geschokt. “We hebben BMW onomwonden gezegd dat we directe verkoopkanalen afwijzen”, zegt Entenmann in Wirtschaftswoche. Zou de man wel eens iets hebben gekocht op de duitse Amazon of een polisje bij Allianz?
Toe maar
Een paar dagen later. Daimler maakt bekend dat het webwinkels gaat openen voor de verkoop van compacte auto’s. Het zou passen binnen de groeistrategie 2020 van Mercedes-Benz, waarin wordt aangekondigd dat de verkooporganisatie wordt aangepast aan de veranderende wensen van de consumenten. Toe maar.
Rechtstreekse verkoop
De krant van morgen kan vandaag geschreven worden. Morgen gaat het volgende merk over tot rechtstreekse verkoop. En staan de dealers weer op hun achterste poten. En sust de merken-man de gemoederen. En dat de wereld verandert. En de dealers steken hun koppen bij elkaar en overwegen een boycot. En uiteindelijk gaat alles zoals gezegd werd.
Nutricia, Nivea, Lego, Burberry, Gilette, Procter & Gamble, Sony, Philips en nog duizenden anderen gingen u voor en nog duizenden zullen u volgen.
De tijd stond stil
Het is dus niet het nieuws van de directe verkoopplannen van Nationale Nederlanden of BMW of Daimler dat opschudding veroorzaakt, het is de voorspelbaarheid van de reactie van de tussenlaag die telkens weer verbaast. Ze weigeren in te zien dat de verkoper niet meer verkoopt aan de koper, maar dat de koper koopt bij de verkoper. De tijd stond stil.
Harry Mulisch was al lang aan het denken over zijn roman ‘De Tijd Zelf’. Hij kon het niet voltooien, maar er verscheen wel een boek op basis van dagboekfragmenten en essays, onder redactie van Marita Mathijsen en Arnold Heumakers. In het verhaal in dit boek gaat de hoofdrolspeler, meneer Post, een debat in Londen voeren over ‘de tijd’: ‘mijn standpunt is, kort en goed, dat het verleden niet meer bestaat en de toekomst nog niet. De overgang tussen die twee, het heden, kan dus zelf niet bestaan’.
Op het moment van lezen is het heden al verleden
Het heden is nu, maar op het moment van lezen is het al verleden. Misschien is dat wel het probleem van de Entenmannen van deze tijd: ze hechten aan een verleden dat niet meer bestaat, en ze weigeren de toekomst te accepteren. Ook hun heden bestaat niet.
Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.