Natuurwetten van de digitale wereld: geen object ontkomt eraan
Het feit dat de muziekindustrie zo lang haar traditionele keten in stand heeft kunnen houden had te maken met het eindproduct: een schijf van vinyl, nauwelijks te kopiëren. De problemen kwamen eerst met de cassettebandjes, later met de cd’s en mp3. Zoals gebruikelijk bleek ook hier dat de reactie van de traditionele wereld op een lek in het systeem bijna altijd is gebaseerd op foute aannames.
Het gat dichten
Er wordt geprobeerd het gat te dichten, in plaats van het systeem aan te passen. We kregen te maken met downloadverboden, kopieerbeveiligingen en regiocodes. Ze zijn als belastingheffingen: nette en luie burgers zullen braaf betalen – en smokkelaars en bulgaren slaan hun slag.
Het principe blijft: de muziekkringloop is een gang van analoge trillingen in de studio of concertzaal naar analoge trillingen die middels een koptelefoon of grote speakers onze oren bereiken. Dat daartussen alles digitaal is maakt dat het proces aan de binnenkant gevoelig is voor laagdrempelige kopiën en goedkope, snelle distributie.
3D-printen: theekopjes & pistolen
De 3D-printer dient zich aan. Dat betekent dat alle lessen die we leerden van de muziekwereld (film, nieuws, krant) ook van toepassing gaan zijn op analoge produkten die veilig leken voor piraterij. De 3D-printer: ergens is er een analoog produkt, bijvoorbeeld een theekopje, de afmetingen worden opgenomen, het wordt gedigitaliseerd, verstuurd en uiteindelijk, met tussenkomst van een 3D-printer, ziet een kopie-kopje het licht.
Met een kopje is er nog niet zoveel aan de hand. Maar de rapen zijn gaar als het om een pistool gaat. Begin deze maand werd het filmpje getoond van The Liberator, een plastic pistool. Je koopt een pistool als bestand, vervolgens zet je thuis je 3D-printer aan het werk na het bakje met plastic gevuld te hebben. Voeg er een spijker aan toe (slagpen) en je hebt een dodelijk wapen.
De eerste reactie van de Amerikaanse State Department was de voorspelbare: de bestanden moesten bij de verspreider ervan (Cody Wilson, defcad.org) worden verwijderd. De wetgever denkt te leven in een wereld van een paar trechters, de werkelijkheid is dat we leven in een wereld van duizenden vergieten. Als het ergens regent wordt het overal nat op het internet. Het bestand voor het plastic pistool is op veel plaatsen te krijgen, behalve op de officiële.
De natuurwetten van de digitale wereld
3D-printers kunnen steeds meer en hun prijs gaat snel naar beneden; ze worden een consumentenprodukt. Geen object is meer ongevoelig voor de natuurwetten van de digitale wereld. De consument betaalt voor de printer en de grondstoffen (plastic, hout) en de braverik betaalt daarbij voor de rechten. Waar we niet meer voor betalen is voor transport, voor distributie of voorraden. We gaan produktie verplaatsen van de lagelonen landen naar ons thuis.
De gedachtenoefening moet gemaakt worden: hoe ziet de wereld er uit als de perfecte 3D-printer in het bereik van consumenten komt, misschien niet thuis maar bij een printcentrum om de hoek? De Hema deed het met foto’s. Met een plastic pistool op ons hoofd moeten we er wel over denken.
Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.