Het knip- en plakweb: overal en nergens content
Echt knippen en plakken kon ik op school nooit zo heel goed maar nu, in mijn digitale leven- of misschien moet ik wel zeggen in mijn tweede digitale jeugd- doe ik dat alsof ik nooit anders gedaan heb. Wanneer ik online content tegenkom die me interesseert, dan knip en plak ik die direct in mijn digitale archief.
Daar staat het vervolgens in ‘hapklare brokken’ voor me klaar totdat ik het echt ga gebruiken. En er zijn inmiddels veel meer internetgebruikers die zo hun informatie-stroom kanaliseren en archiveren en dat blijft niet zonder gevolgen voor de manier waarop websites ingericht worden. Over wat dat betekent voor de website van de toekomst, hieronder meer.
Dat het knip- en plakweb nog slechts een kwestie van tijd is en dat het alles in zich heeft om bestaande businessmodellen voor sites met nu nog enorme bezoekersaantallen om te gooien, daarvan is Steve Rubel overtuigd. Hij beschrijft zijn visie in het artikel ‘In the Cut and Paste Era, Traffic Happens Elsewhere’ en dat artikel vormt ook de inspiratiebron voor deze column want, zoals ik hier al eerder schreef in Never a dull moment with digital fastfood en Overvloed en schaarste: Economie van de aandacht, ook ik zie bij mezelf en anderen die versnippering van content en aandacht.
Maar wat maakt het knip- en plakweb nu anders? In het kort komt het enerzijds op neer dat content van een bepaalde site ‘overal en nergens’ voor gebruikers toegankelijk moet zijn en eenvoudig ‘hergebruikt’ moet kunnen worden: bijvoorbeeld in RSS-feeds, in social bookmarks, in widgets, op een Netvibes, Pageflake of WindowsLive-pagina etc… Anderzijds zorgt het ervoor dat de traffic naar (nu nog je website) zich gaat verplaatsen naar al die andere ‘plekken’ die gebruikers aanmaken in hun digitale archief.
En dit laatste betekent naar mijn idee dat je als marketeer na moet gaan denken of en hoe je op al die ‘plekken’ waar die content zich kan bevinden je merkbeleving kunt vormgeven. Rubel spreekt in dit verband over ‘mini experiences’ en hij ziet daartoe de volgende mogelijkheden:
- Maak alle content op je site ‘embeddable’ zodat die elders geplaatst en gebruikt kan worden
- Denk in webservices, niet in websites
- Breng gebruikers/klanten/bezoekers met elkaar in contact en verbind ze
- Maak alles op je site ‘portable’, letterlijk (toegankelijk voor mobiel internet) en figuurlijk (verplaatsbaar naar waar de gebruiker maar wil)
Op die manier geef je je gebruikers en de mogelijkheid de voor hen relevante content tot zich te nemen en deze op de voor hen relevante wijze te ‘hergebruiken’. En je zorgt ervoor dat ze jouw merk ook ‘overal en nergens’ tegenkomen en beleven.
Overigens is het feit dat ik nu dit artikel schrijf en de manier waarop ik daartoe gekomen ben een praktijkvoorbeeld dat duidelijk maakt dat het het knip- en plakweb al bestaat. Want ik lees de rss-feeds van Steve Rubel’s blog en sloeg deze specifieke post even geleden op om hem later te gebruiken. En ik schreef erbij dat het een prima uitgangspunt was voor een artikel. En zie hier, de cirkel is weer rond…
Zowel de titel van dit artikel als ook de strekking ervan zijn geinspireerd door Steve Rubel’s column ‘ In the Cut and Paste Era, Traffic Happens Elsewhere’