Verdieping

Contentmarketing met G-kracht: de kunst van het gevonden worden

0

Er zijn nogal wat video’s op YouTube met belabberde kijkcijfers. Duizenden blogs, artikelen, whitepapers, webcasts en andere content is hetzelfde lot beschoren. En zeker niet altijd omdat het slechte content is. Wel omdat niemand die content kan vinden. Content die niet wordt gevonden, is content zonder G-kracht. Alleen op de wereld, eenzaam en verloren. Hoe zorg je er nou voor dat jouw content goed wordt gevonden?

Wacht even, content zonder G-kracht?

Misschien moet ik dat even uitleggen. Content met G-kracht is de best mogelijke content die je maar kunt wensen. Het is content waar belachelijk vaak naar wordt Gezocht, die in een handomdraai wordt Gevonden, royaal wordt Geconsumeerd, volop wordt Gewaardeerd, massaal tot de macht tien wordt Gedeeld en steevast leidt tot het Gewenste Gedrag.

G2

In dit artikel besteedde ik aandacht aan de G van Gezocht. Nu is het tijd voor de tweede G: die van Gevonden worden. Hoe doe je dat, in een handomdraai gevonden worden? Door je SEO op orde te krijgen? Ja, ook. Maar er is meer dan sec SEO.

Het goede doel ben jezelf

Voordat we verder gaan: dit artikel kan ook wel wat G-kracht gebruiken. Het is leuk dat je mijn content hebt gevonden, maar nog leuker is het als je het van A tot Z leest en er straks zo lyrisch over bent dat je de hele goegemeente opdraagt het ook te gaan lezen. Ik weet niet of me dat gaat lukken, maar het helpt vast als ik jou in het verhaal betrek. Daarom zet ik je in voor het goede doel. Je werkt bij een nog vrij onbekende organisatie: de SSCMN, ofwel de Stichting Stop Chihuahua Misbruik Nederland.

tea-cup-chiwawaDe Chihuahua is een van de meest aimabele hondjes op aarde. Zo klein als een knuffel, zo poezelig als een knuffel, zo aaibaar als een knuffel en zo levend als… een mens.

“Ja, en daar gaat het dus vaak mis. Te vaak. Een chihuahua is geen stuk speelgoed!”, zeg je vol verontwaardiging. “Het is tijd om daar wat aan te doen!”

Oké, maar qua contentmarketing komen we hier op een lastig punt. Jij hebt een boodschap. Je wilt mensen bewust maken van wat er misgaat en vertellen hoe zij op een waardige manier met Chihuahua’s kunnen omgaan. En je wilt dat zoveel mogelijk mensen jouw nobele doel gaan steunen, want je zit om fondsen verlegen.

Je wil zenden, maar wie wil ontvangen?

Het is jouw verhaal, maar dat is niet wat mensen willen zien of horen. En het misbruik van Chihuahua’s is nou niet direct iets wat bij de mensen hoog op de agenda staat. Er zijn wel ergere dingen. En de meeste mensen zitten nou ook niet meteen te wachten op verhalen over of beelden van mishandelde Chihuahua’s.

Wat dan wel?

Ten eerste: veel mensen houden van honden, van Chihuahua’s. En mensen praten en denken na over wat er wel en wat niet kan. In ons contact met anderen toetsen we onze normen en waarden, we laten weten wat we ergens van vinden en kijken of anderen er ook zo over denken.

Chihuahua paradeTen tweede: de Chihuahua is uitermate fotogeniek en leent zich voor doldwaze verkleedpartijtjes. In de VS zijn er zelfs Chihuahua-parades. Misschien niet altijd even hondwaardig, maar mensen smullen van dit soort plaatjes. Het is amusement.

Ten derde: mensen houden van spelletjes. Van verkiezingen. Van jurylid spelen. Op de smartphone, tablet, televisie, wherever. Goed, we moeten dus iets maken waar mensen over kunnen oordelen, wat ze kunnen delen met anderen, wat een hoge amusementswaarde heeft en de betrokkenheid vergroot.

Chiwaja of Chiwanee?

Als we nou eens zoveel mogelijk leuke foto’s van Chihuahua’s verzamelen op het net, waaronder foto’s die wat jou betreft niet oké zijn, waarbij sprake is van leedvermaak. Vrij naar het idee van Facemash van Mark Zuckerberg maken we een simpele website met daarop een spel: ‘Chiwaja of Chiwanee?’

De gebruiker krijgt telkens een foto voorgeschoteld en moet aangeven of wat op de foto te zien is door de beugel kan of niet. Mensen kunnen commentaar geven op de beelden en zelf beelden aandragen die gebruikt kunnen worden. Rondom dit spel willen we de doelgroep informeren met feiten en cijfers over de mishandeling van Chihuahua’s.

jaofnee

We plaatsen het spel op je site, maar kunnen het ook aanbieden aan derden of op je Facebookpagina zetten. We kunnen van alles, maar misschien moeten we eerst nadenken over de vindbaarheid.

Zoeken is lang niet altijd usance

Hoe gewild je content in potentie ook is, het betekent niet automatisch dat jouw doelgroep ernaar op zoek gaat. Is dit een open deur? Misschien, maar waarom ik dit principe aanhaal, is omdat veel organisaties zich focussen op Google Adwords en zoekmachineoptimalisatie. De gedachte is: als ik aansluit op een informatiebehoefte en mijn SEO en SEA op orde heb, word ik vanzelf gevonden.

Ja, door mensen die zoeken en kúnnen zoeken.

Voor ons is het lastig voor te stellen, maar er zijn hele volksstammen die niet kunnen zoeken. Zelfs de cursus ‘Zoeken Met Google’ krijgen de googelaars met twee linkerhanden niet boven water. Laat staan www.sscmn.nl, chihuahua of Chiwawa. Veel te ingewikkeld.

Zoeken? Mañana!

En dan heb je nog een aanzienlijke groep die niet wil zoeken. Geen tijd, geen zin, niet nu, mañana! Voor hen moet iets wel zó belangrijk zijn voordat ze met Google aan de slag gaan, dat jij het met jouw Stichting Stichting Stop Chihuahua Misbruik Nederland wel kunt shaken.

De hele shabang

Hoe zorg je er nou voor dat mensen die niet kunnen of niet willen zoeken jou vinden? Dat is makkelijker geschreven dan gedaan: ze moeten je kennen, jouw content tegenkomen of aangereikt krijgen. En daar hebben we reclame, sponsored content, free publicity, social media marketing, e-mailmarketing en nog veel meer voor nodig. De hele shabang!

Gelukkig zijn er ook mensen die niet zoeken omdat ze de bron(nen) al kennen. Die gaan bijvoorbeeld rechtstreeks naar je site (als ze die kennen). God save the queen! Of juist naar de concurrent. Bollocks! Of ze bezoeken een site waar ze verwachten datgene te vinden waarin ze geïnteresseerd zijn. In jouw geval zouden dat sites kunnen zijn als www.dierendag.org, www.dierenbescherming.nl, www.chihuahuainfo.nl of www.chiwawapupstekoop.nl.

Je hebt een speciaalzaak

Een belangrijk besef is dat mensen liever een site bezoeken waar ze alles over een onderwerp zoals dierenmishandeling kunnen vinden dan tien sites waar overal een beetje te achterhalen is. Vergelijk het met de supermarkt versus de speciaalzaken.

Jij bent een soort speciaalzaak. Op een of andere manier zul je dus moeten samenwerken met de partijen achter deze bredere sites. Misschien willen ze je gratis aandacht geven (als jij hen aandacht geeft), een link plaatsen naar je site, hun content laten sponsoren of advertentieruimte aanbieden. Je zou ook kunnen nadenken over het samen ontwikkelen van content.

Specialistenwerk

Om goed gevonden te worden, moeten we nogal wat uit de kast halen. En al die off- en online instrumenten, inclusief SEO en SEA, moeten net zo akelig precies op elkaar zijn afgestemd als de dubbele carburateurs in een Porsche 911 2.2s uit 1969 (om maar wat te noemen). Het is specialistenwerk.

Ook vergt het nogal wat onderhoud. Vroeger kon je bij wijze van spreken een tv-commercial uitzenden en rustig achterover leunen tot je marktaandeel begon te stijgen. Nu moet je aan de bak om die complexe motor aan de gang te houden. Dat is verrekte veel werk. Dus wat moet men doen om in een handomdraai gevonden te worden? Hulp zoeken! De SSSCMN had die trouwens heel snel gevonden via Google.