Blogging by the boss

0

[[image:ceo.jpg::left:1]]Vanmiddag sprak ik kort met een radiojournaliste over blogging door bedrijven. Daarbij kwam ook het thema blogging door CEO’s kort ter sprake. Het toeval wil dat dit thema deze week ook internationaal volop in het nieuws is. Zo zag ik deze achtereenvolgens berichten van Amy Joyce in The Washington Post en de bekende bloggers Steve Ruble op Micro Persuasion en Tom Murphy op PR Opinions voorbij komen.

Amy Joyce van The Washinton Post vraagt zich in dit artikel hardop af wat de waarde is van zulke corporate CEO-blogs. Ze begint daarbij met een citaat uit het eerste bericht (van 17 januari 2005) op de blog van Randolph S. Baseler, Boeing Co’s Vice President of Marketing (Randy’s Blog).

"Looking back before the dust settles on 2004, it was a great year of building momentum for BCA [Boeing Commercial Airplanes]. Our orders went up, with 272 in ’04 compared to 239 in ’03. It was a super year for widebodies for us."

[[image:boeing.jpg::center:0]]
Met corporate blogs als deze kun je je afvragen, zo stelt ze, of er nog persberichten nodig zijn. Of nog anders gezegd: zijn zulke blogs die in feite niets meer of minder lijken te zijn dan een corporate press room de moeite nog wel waard.

PR-blogger Tom Murphy sluit zich hierbij aan. Hij schreef daar eerder vandaag het volgende over:

"The point of a corporate blog is to provide a human face on the organization. If that "face" is mumbling corporate speak then my advice to you is don’t bother. The corporate blog should provide opinions, observations and color. If you’re going to use the same formula as a press release then put it out on PR Newswire."

Hij benadrukt dat bedrijven goed moeten nadenken over wie ze als boegbeeld kiezen voor hun corporate blog. Je hebt een executive nodig die over voldoende tijd beschikt, voor zijn eigen mening uitkomt en verstand heeft van een-op-een communicatie. Alle andere pogingen zijn volgens Murphy een verspilling van tijd. Een corporate blog moet je volgens hem gebruiken om de communicatie met je doelgroepen te verbeteren, om begrip en relaties op te bouwen en om je doelgroepen een beter inzicht te geven in het reilen en zeilen van je organisatie.

PR-strateeg Steve Rubel (een autoriteit op mediagebied) introduceerde gisteren op zijn blog Micro Persuasion het onderscheid dat je zou kunnen maken tussen bottom-up vs. top-down corporate blogging.

Bottom-up blogging start organisch of met een stukje support en goedkeuring vanuit een onderneming. Bekende internationale bottom-up bloggende bedrijven zijn Microsoft en Sun. In Nederland is Rhinofly met Frank-ly de echte pionier, is FHV Atmosphere begin vorig jaar afgevallen, is DialogAmigo een voorbeeld van hoe het wel goed kan gaan, timmert Lost Boys hier en hier heel aardig aan de weg, is Tulip een interessant voorbeeld van organisch groeien en is Macaw wat mij betreft qua omvang nu een echte pionier. In België vind ik K&L Blog en Hendrik Deckers’ Weblog goede voorbeelden. Bij i-Merge ontbreekt jammer genoeg (nog?) het interactieve karakter.

Volgens Rubel valt de meerderheid van de bloggende bedrijven in de categorie top-down blogging. Deze werken met een bloggingstrategie die gevoed wordt door executives, communicatiemensen, marketeers en HR. Hierbij vind er een flinke regie plaats als het gaat om de vraag wie er voor de onderneming blogt en over welke onderwerpen er op welk moment en waar geschreven wordt. Internationaal zien we hier General Motors, Cisco en mediabedrijven als VNU en ook bijvoorbeeld diverse Franse media verschijnen. In Nederland en België zien we blogs bij de kranten (onder meer de Volkskrant, NRC, Utrechts Nieuwsblad en De Standaard Online), bij de bladen (Quote, Emerce Mobile en RFIDnet) en de omroep (EO, nog een keer EO, KRO, NCRV).
[[image:ennuevenernstig.jpg::center:1]]
Daar tussenin zit er nog een groep bedrijven die wel een top-down benadering hebben, maar ook bezig zijn met het bottom-up stimuleren van blogging. Rubel noemt Yahoo! als het voorbeeld hiervan. Ze hebben een zeer professionele corporate blog die als strategisch communicatieinstrument wordt ingezet. Tegelijk hebben ze een bekende bottom-up blogger als Jeremy Zawodny in huis. Ruben vindt dit verreweg de meest ideale combinatie: hybride vormen waarbij enerzijds groepen mensen begeleid worden om als onderdeel van de strategie te bloggen en anderzijds gezocht wordt naar de vergroting van de hefboomkracht van werknemers die de blogosfeer al gebruiken om hun stem te laten horen. Deze combinatie heeft wat hem betreft verreweg het grootste PR-potentieel.

Op zoek naar meer informatie over blogging by te boss, blogging door bedrijven? Hier een praktisch overzicht van belangrijke bronnen.

» CEO Blogs List (The NewPR/Wiki)
» Corporate Blogs List (The NewPR/Wiki)
» Products Blog List (The NewPR/Wiki)
» Biz Blog Consultants (The NewPR/Wiki)
» How Many Fortune 500’s Blogging? (Jeremy Wright, Ensight)
» European Corporate Blogs (CorporateBlogging.Info van Fredrik Wackå)
» Business Blog Consulting (voorbeelden van business blogs)
» A List of Business Blogs (Darren Rowse, ProBlogger)
» Biz Blogs (sans Consultants) (onderhouden door studenten van Auburn University)

Update 25 maart 2005, 8.57 uur: Nederlandse voorbeelden aangepast.

Update 12 november 2005, 11.53 uur: tekst over i-Merge doorgehaald, dit Belgische bureau heeft sinds september een èchte weblog (i-wisdom).