Project X Haren: wat kan Facebook verbeteren?

0

De afgelopen dagen is er veel discussie over de ‘schuldvraag’ rondom ProjectXHaren. Zoals verwacht is het zwartepieten begonnen en is de eerste quote over het beperken van social media een feit. Facebook zegt niet verantwoordelijk te zijn en geeft aan dat het instellen van de privacy settings op z’n minst “helemaal niet moeilijk is”. De Duitse minister Ilse Aigner doet ook haar duit in het zakje en noemt Facebook juist ‘medeschuldig’.

Dat Facebook, sociale media en traditionele media niet ‘schuldig’ zijn aan het drama rondom ProjectXHaren, zoveel is zeker. Dat zijn de relschoppers of tuig zo je wilt. Maar een zelfreflectieve blik naar binnen zou een mooi winstpunt zijn in deze verder vreselijke situatie. In dit artikel trek ik daarom – met fluwelen handschoen – Facebook aan z’n jasje.

Gebruikers moeite met privacyinstellingen

De ervaring leert dat weinig gebruikers zich verdiepen in privacyinstellingen, zeker als het gaat om Facebook. Men vermoedt en vertrouwt erop dat de standaardinstellingen voldoende zijn om persoonlijke informatie af te schermen. In de praktijk blijkt dat echter niet zo te zijn. Slechts weinigen zijn zich bewust van wat ze doen en delen.

Niet alleen personen en particulieren gaan hier de fout in, ook bedrijven – zowel klein als heel erg groot – gaan met regelmaat op hun neus als zij aan de slag gaan met social media. Instellingen worden niet goed bekeken, de privacy wordt onvoldoende afgedekt en het imago wordt onbedoeld te grabbel gegooid. Merthe is ongetwijfeld niet de enige, die ooit per ongeluk een privé-evenement op Facebook niet helemaal op slot heeft gezet. Bovendien heeft ze de uitnodiging vrij snel weer verwijderd en waren het derden, die haar informatie uit handen hebben genomen en er zelf een draai aan hebben gegeven.

Is Facebook dan schuldig?

De ‘schuld’ ligt dus niet per definitie bij de gebruiker. Ook Facebook zelf mag mijns inziens in dit geval met een reflectieve blik kijken naar de eigen opmaak en instellingen. Die zijn namelijk nogal eens complex, onoverzichtelijk of soms op zijn minst voor verbetering vatbaar. Ik wil uitdrukkelijk benoemen dat ik de mening van de Duitse minister Ilse Aigner van Consumentenbescherming, die Facebook ‘medeschuldig’ heeft genoemd, absoluut niet deel. Dat vind ik zelfs belachelijk. Wel vind ik dat het aanmaken van een evenement op Facebook veel makkelijker en overzichtelijker kan. Het afschermen van een evenement voor slechts je vrienden loopt bijvoorbeeld niet langs de optie ‘vrienden’. En dat is raar.

Een evenement op Facebook: hoe zit dat nou?

Als je een evenement aanmaakt heb je 3 opties: ‘publiek’, ‘vrienden’ en ‘alleen genodigden’. Er wordt in verschillende media vanuit gegaan dat Merthe uit Haren heeft gekozen voor ‘publiek’, maar dat hoeft niet zo te zijn. De optie ‘vrienden’ is namelijk ook niet waterdicht. Ook deze optie kan een sneeuwbaleffect veroorzaken. Als je namelijk ‘vrienden’ uitnodigt, mogen zij na acceptatie op hun beurt ook weer hun vrienden uitnodigen.

evenement facebook opties

Bron: Facebook.com

Een quote van Facebook: “Zodra een vriend van de organisator deelneemt, kunnen hun vrienden ook deelnemen aan het evenement.” Terwijl de optie ‘vrienden’ toch echt suggereert dat je als organisator alleen je vrienden uitnodigt. Slechts weinigen zoeken de Facebook FAQ en help-documenten op Facebook op om dat na te pluizen, natuurlijk. Het is ook wel vreemd dat bij het selecteren van de optie ‘vrienden’ de mogelijkheid bestaat om heel veel anderen uit te nodigen, die niet tot de vriendenkring van de organisator behoren.

Extra optie & opt-in ipv. opt-out

Ik zou het heel goed vinden als er bij de optie ‘vrienden’ ook de optie zou komen te staan: ‘gasten mogen vrienden uitnodigen’. Dat is nu ook het geval bij ‘alleen genodigden’, zie de afbeelding hieronder. Ook lijkt het me wenselijk dat je die optie vervolgens moet aanvinken om toestemming te geven, waarbij dus de standaardinstelling zou zijn dat deze optie uitgevinkt is. Nu staat het standaard aangevinkt en ligt een vergissing voor ons allemaal op de loer.

Het verschil tussen de keuze van ‘Vrienden’ en ‘Alleen genodigden’ zit ‘m er dan uiteindelijk in dat het bij de optie ‘Alleen genodigden’ het evenement niet vindbaar is in openbare zoekresultaten en dat derden de informatie, het prikbord en de foto’s van het evenement niet kunnen zien. De basis van ee nuitnodiging moet mijns inziens dus zijn dat je je best moet doen om externe partijen erbij te betrekken.

Juiste instellingen Facebook Privacy

Bron: Facebook.com

Ik wil nogmaals aangeven dat de rellen in Haren niet de schuld zijn van Facebook, social media of traditionele media. In mijn persoonlijke overtuiging zou Facebook er echter wel goed aan doen dit makkelijker en overzichtelijker te maken. Ik denk namelijk dat er nog veel meer Merthes zijn die de optie ‘vrienden’ kiezen in de overtuiging dat ze dan alleen hun vrienden uitnodigen. Ik denk niet dat ze beseffen dat er dan ook een achterdeur openstaat. En als er een achterdeur openstaat, dan krijg je vaak ongewenst bezoek.