5 oorzaken voor Facebook Marketing Fails
Facebook heeft spelregels voor acties en campagnes en die zijn er niet voor niets. Ze helpen je eigenlijk vooral om echte fans binnen te halen en zo een levendige fanpage te ontwikkelen. Het overtreden van deze regels leidt tot een Facebook Marketing Fail. Waarom gaan er nog steeds zoveel marketeers de fout in? Ik tel 5 oorzaken.
1. Onwetendheid
Veel marketeers hebben geen idee welke regel ze overtreden. Al zijn ze ‘gespecialiseerd’ in social media, dan nog slaat menigeen de plank finaal mis, zelfs een groot Nederlands opleidingsinstituut in online marketing maakte de fout. De ‘cover foto’ bovenaan een fanpage die met een pijl wijst naar de Facebook app, afbeeldingen die op het prikbord getagged moeten worden om een prijs te winnen. De klassieker is inmiddels een foto delen op je eigen prikbord om kans te maken op concertkaartjes. Allemaal verboden.
Facebookmarketing benaderen als een ‘blank canvas’ kan gevaarlijk zijn, zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de regels. Menig voorstel voor een campagne dat mijn bureau passeert voldoet niet aan de Facebookregels. Voor velen is Facebook een relatief nieuw gebied, vraag dus hulp aan iemand die er wel de weg kent. De regels zijn er vooral om het op Facebook aangenaam te houden, 200 berichten in je timeline met een product om te liken is voor niemand leuk.
2. Ingecalculeerd risico?
Och, hoeveel fanpages worden er nou precies verwijderd? De opsporing heeft geen prioriteit bij Facebook! We nemen de gok wel… Een veelgehoorde reactie op de regels van Facebook. Toch denk ik niet dat je klant/bedrijf tevreden is met die houding als de fanpage op zwart gaat midden in een campagne. Denk eens aan de investering in tijd en geld, die inmiddels is gedaan om zoveel fans te bereiken.
Vergelijk het eens met je website die op zwart gaat, zou men dat risico voor lief nemen als er maar meer bezoekers kwamen. Ik kan geen bedrijven bedenken bij wie je een dergelijk risico mag nemen.
3. Verborgen nadeel
Het risico dat de fanpage op zwart gaat, is niet het enige gevaar. Veel berichten die via ‘tag en win’ of ‘like en win’ in de timeline verschijnen worden door mensen als vervelend ervaren. Dat is alvast geen positieve reclame. Twintig foto’s van een model-BBQ of horloge in mijn timeline en ik klik op ‘Rapporteer als spam’ of ‘Verberg berichten van Merk X’. En zo velen met mij. Zelfs al had je morgen een stukje briljante content voor ons in petto: wij zien het niet meer. Het risico van een beperkt bereik staat bij het starten van deze campagnes bij menig marketeer niet op het netvlies.
Daarnaast versterkt het EdgeRank-algoritme dit nadelige effect. Als 20 vrienden van mij je berichten verbergen gaat dat geen wonderen doen voor je Affinity Score. Facebook berekent onder andere door het gedrag van mijn goede vrienden of een post ook aan mij getoond zal worden. In plaats van virale verspreiding bereik je een virale blokkade.
4. Onbekend met Facebook apps
Veel bedrijven zijn nog niet verder gekomen dan het ‘Prikbord’ in Facebookmarketing. Het prikbord is dan ook het gebied dat als eerste ‘ontgonnen’ wordt. Als je niet beter weet, lanceer je een ‘tag & win’ of een ‘like en win’ actie met een simpele statusupdate. Het plaatsen van een foto met die actie is een overtreding, het uitroepen van een winnaar mag op deze manier ook niet.
Wat wel mag, is een app waarin dit allemaal plaatsvindt en waarin duidelijke actievoorwaarden en een disclaimer zijn opgenomen. Enerzijds wil Facebook niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor je ‘prikbordpromotie’ en anderzijds wil het niet dat je persoonlijke berichtenstroom vervuild zal worden.
Een Facebook app ontwikkelen voor een actie lijkt duur of men weet niet precies hoe dit werkt. Feit is dat voor de bovenstaande voorbeelden in een week een app te ontwikkelen is in Facebook. Daarnaast heb je de voordelen:
- een eigen opmaak in de app;
- een directe link naar je actie;
- opslag van alle deelnemers in een database;
- extra call to action, zoals een nieuwsbriefinschrijving;
- mogelijkheid tot delen en liken volgens de regels;
- stemmen op de mooiste foto of video;
- et cetera.
Let ook hier op wie je in de arm neemt, er worden namelijk ook apps gemaakt die niet aan de regels voldoen!
5. Likes versus echte fans
Terwijl veel marketeers nog steeds bezig zijn met het omhoogjagen van de ‘like’-teller op de korte termijn, heeft Facebook zelf zijn vizier op de lange termijn staan. Is je doel alleen om de teller omhoog te jagen, dan kan je net zo goed 10.000 likes kopen uit India.
Facebookmarketing is langetermijnwerk, het is ontzettend knap als een bedrijf 100.000 likes in een week weet te krijgen, maar als deze daarna de interactie niet aangaan, schiet je er niets mee op. Je hebt geen waarde gecreëerd, maar staart je alleen blind op een cijfer (likes), dat op zichzelf helemaal niets zegt.
Het gaat erom een band te ontwikkelen met je klanten. Wil je weten wat er achter deze gedachte zit, bekijk dan zeker deze boeiende video. Het -zonder achterliggende strategie- omhoogjagen van de likes-teller lijkt een van de drijvende krachten te zijn achter de Facebook Marketing Fails die ik vaak tegenkom.
Leer van je fouten
In dit artikel staat een aantal voorbeelden van fouten, gemaakt door bedrijven, deze heb ik anoniem gemaakt. Leren van je fouten is belangrijk in deze tijd van snelle veranderingen en dus vond ik het niet nodig om bedrijven aan de schandpaal te nagelen.