How to, Verdieping

Beste apps voor fysieke en sociale veiligheid

0

Er zijn vele tienduizenden apps beschikbaar voor de verschillende platforms. Maar welke apps dragen nu echt bij aan de fysieke en sociale veiligheid? Met andere woorden, welke apps zijn écht bruikbaar, zodat iedereen zelf een bijdrage kan leveren aan zijn of haar veiligheid? In dit artikel zetten we de vijf beste apps op een rijtje, die iedereen op zijn telefoon zou moeten hebben.

Criteria

Om jullie een beetje op weg te helpen hebben we de veiligheidsapps onderverdeeld in een aantal categorieën. Per categorie zijn de apps aan de hand van een aantal criteria gescoord. Het gaat om de volgende criteria:

  • Aantal downloads
  • Gebruikersfeedback (cijfer in appstores)
  • Interactiemogelijkheden met organisatie en/of andere gebruikers
  • Overige (uitgebreide) mogelijkheden
  • Prijs
  • Privacy: hoeveel gegevens slaat het (ongevraagd) op?
We hebben aan alle makers dezelfde vragen gesteld, maar helaas niet van iedereen antwoord gekregen.

Leefbaarheid

Problemen op straat of in de buurt. Iedereen ziet ze bijna dagelijks, klein of groot. Een bushokje waarvan de ramen kapot zijn geslagen. Een stoep met veel loszittende tegels. Via Buitenbeter kun je snel en simpel problemen, irritaties en verbeteringen bekend maken bij je gemeente. Je meldt de locatie, het probleem en een foto. Indien de gemeente vragen heeft over je melding, kan ze contact met je opnemen. Een detail: de gemeente moet natuurlijk wel Buitenbeter hebben omarmd als nieuwe mogelijkheid om te melden.

Dit niet te veronachtzamen detail geldt ook voor Verbeterdebuurt. Een gemeente moet wel de mogelijkheid bieden om problemen over je buurt aan te kunnen kaarten. Inmiddels nemen al 300 gemeenten de meldingen actief in behandeling. Verbeterdebuurt gaat een stapje verder dan Buitenbeter, doordat je ook ideeën kunt aandragen. Bij tien stemmen op je idee wordt deze doorgestuurd. Je kunt daarnaast ook reageren op de meldingen van je buren.

Een voorstel van Safe City is de app Bambuser. Daarmee kun je met je mobiele telefoon een video maken en deze live uitzenden op Bambuser. Een soortgelijke app is Qik, waarmee je ook live kan delen terwijl je de video aan het opnemen bent. Beide hebben hun meerwaarde voor de leefbaarheid en veiligheid in buurten en wijken, maar het veiligheidsdomein is nog onvoldoende voorbereid om deze beelden te benutten. 

Top app Leefbaarheid: Verbeterdebuurt, vanwege de hoeveelheid deelnemende gemeenten.

Opsporing

Ook in dit domein zijn meerdere apps te gebruiken. De Boevenvangen-app laat zien welke criminelen bij jou in de buurt worden gezocht  en meldt wat ze op hun kerfstok hebben. Naar eigen zeggen waren ze de allereerste met een opsporingsapp waarbij gps werd gekoppeld aan de berichten. De app toont de berichten, die het dichtste bij zijn gebeurd vanaf de plek waarvan de app wordt geopend, maar je kunt ook kiezen voor tijd. Dan krijg je de meest recente berichten. Op dit moment is Boevenvangen bezig met de toevoeging van een zoekfunctie.

Naast dit private initiatief is er ook een politie app-genaamd Depolitiezoekt. De gratis applicatie biedt een overzicht van onopgeloste zaken,  inclusief foto’s en video’s van door de politie gezochte personen. Via de app kun je tips doorgeven. De mobiele app is enkele weken na de lancering al 100.000 keer gedownload. Sinds kort is er een app beschikbaar waarin Amber Alert meldingen worden gepusht naar je smartphone. Maar ouders kunnen de app ook gebruiken om foto’s van hun kinderen te bewaren in het gedeelte ‘Mijn Kind’, voor het geval dat.

Tot slot heeft de Nederlandse politie een gratis app gemaakt. Via de app Politie.nl is snel contact te leggen met de politie. Tevens zijn foto’s en filmpjes van ernstige misdrijven direct naar de politie te sturen. Ook is het mogelijk om updates te krijgen over Amber Alert, Burgernet en politienieuws.

Top app Opsporing: Depolitiezoekt, vanwege het aantal downloads en de  transparante privacy-instellingen.

Handhaving

De app StopHeling, een initiatief van politie, OM en advertentiesites, is bedoeld om consumenten bewuster te maken van heling en hun eigen rol daarin te benadrukken. De app maakt het mogelijk voor gebruikers om via het serienummer via internet te controleren of een product als gestolen geregistreerd staat. Een soortgelijke app is EuroBiljet, geïntroduceerd door De Nederlandsche Bank op 1 december 2011. Door middel van echtheidskenmerken kan deze app echte eurobiljetten onderscheiden van valse. De app geeft vervolgens aan wat te doen als het mogelijk een vals biljet is.

Top app Handhaving: Eurobiljet, vanwege het geboden handelingsperspectief.

Hulpverlening

Voor de hulpverlening is er een zogenaamde ICE-app. In deze In Case of Emergency-applicatie kun je als gebruiker je medische gegevens en allergieën voor medicijnen en/of voeding opnemen. Hulpverleners kunnen daarmee in één oogopslag zien wie je bent, waarmee ze rekening moeten houden bij je behandeling, wie ze moeten alarmeren en of je orgaandonor bent of niet. Een andere ontwikkeling is de HELP! app. HELP! verbindt mensen om elkaar te helpen in noodsituaties. Als je via de app alarm slaat, wordt 112 gebeld en worden mensen in de nabijheid, die de app ook hebben gedownload,  gealarmeerd. Om misbruik te voorkomen wordt achteraf aan de helpers gevraagd of het alarm terecht was. Als twee of meer helpers aangeven dat een alarm vals was, dan ontvangt de melder een waarschuwing. Als dit nogmaals voorkomt, kan de betreffende gebruiker geen alarm meer slaan.

[vimeo]https://vimeo.com/33532939[/vimeo]

Dan is er nog AED4.EU gelanceerd door het UMC St Radboud, met de ambitie om op onafhankelijke wijze alle automatische externe defibrillators (AED’s) in Nederland in kaart te gaan brengen. Via een gratis app zien mensen via een digitaal kompas en een zogenaamde augmented reality browser de AED-data in beeld. Ze zien bijvoorbeeld afstand, contactgegevens en de (loop)route naar de dichtstbijzijnde AED.
Daarnaast heeft het Rode Kruis een EHBO-app. Met deze app heb je de juiste EHBO-instructies altijd op zak. Tevens vind je de route naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis en heb je de mogelijkheid om direct 112 te bellen. De Ambulance app van de Meldkamer Ambulancezorg Noord Nederland geeft uitleg over 112 en overige actuele telefoonnummers. De app biedt de gebruiker ook de mogelijkheid om automatisch via GPS de exacte locatie te bepalen van waar de spoedmelding wordt gedaan.

Top app Hulpverlening: EHBO-app, vanwege het aantal downloads en de uitgebreide mogelijkheden.

Top vijf (in willekeurige volgorde)

  • Verbeterdebuurt
  • EHBO-app
  • Amber-Alert app
  • Depolitiezoekt
  • Eurobiljet

Tips voor toekomstige apps

Op basis van de analyse kunnen we een aantal tips geven aan de ontwikkelaars van apps voor de veiligheid. De eerste tip gaat over interactie. Het is één van de belangrijkste kenmerken van sociale media. Door interactie kan het veiligheidsdomein burgers betrekken bij haar werkzaamheden. Gebruikers willen veel interactiemogelijkheden met de organisatie en/of met andere gebruikers van de app. De tweede gaat over de functionaliteit van de app. Keep it Simple! Het moet niet te moeilijk zijn, anders wordt het niet gebruikt. De derde tip gaat over de stabiliteit van de app. Een app die te vaak crasht, wordt al snel niet meer gebruikt. Last but not least: privacy. Wees transparant in de hoeveelheid gegevens die de app opslaat van de gebruiker. Privacy zal volgens ons in de toekomst steeds meer een USP zijn.

Toekomst: één veiligheidsapp?

Op de website Infopunt Veiligheid is een overzicht beschikbaar van alle apps voor mobiele telefoons en tablets, met de thema’s leefbaarheid, opsporing, handhaving, hulpverlening en zelfredzaamheid. We zien ook kansen voor een samenvoeging van allerlei apps op het terrein van fysieke en sociale veiligheid. Al deze apps kunnen vanuit hun eigen doelstelling burgers de mogelijkheid geven mee te doen of mee te denken met de maatschappelijke veiligheid-, leefbaarheids- of gezondheidssituatie in hun eigen wijk of gemeente. Wellicht krijgen we straks een veiligheidsapp, waarmee burgers zelf kunnen aangeven waaraan ze een bijdrage willen leveren op het terrein van fysieke en sociale veiligheid: opsporing, handhaving, leefbaarheid of hulpverlening.

Screendumps van alle genoemde apps in dit artikel zijn ook ‘gepind’ op Pinterest. Missen er volgens jou apps in ons rijtje, laat het dan weten in een reactie!