Innovatie

In 3 stappen naar een alles verbindende mobiele strategie

0

We zijn beland in de tweede fase van de mobiele revolutie: business goes mobile! De zakelijke apps, webapps en mobiele sites schieten momenteel al als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe zorg je dat dit geen eendagsvliegen zijn? Werk aan een meerjarige mobiele strategie en verbind daarmee klanten, partners, medewerkers èn producten!

The time is now!

De tijd is in ieder geval rijp voor een mobiele strategie! Smartphones zijn inmiddels in bezit van een grote meerderheid van de westerse beschaving. Meer dan de helft gebruikt deze ook zakelijk en voor tablets ligt dit percentage zelfs boven de 70%, zo blijkt uit cijfers van Forrester. Op dit moment zijn dit vooral apps voor communicatie, agenda en filesharing (bv. Dropbox), maar men gaat ook meer verwachten van de processen in de eigen of partner-organisaties.

En niet alleen je werknemers, maar ook klanten verwachten dat je ook mobiel bent. Direct naar hen, of via smart products, zoals de recent gelanceerde E-thermostaat van Essent. Eén app om met de trend mee te gaan is dus niet genoeg. Hoe voldoe je als bedrijf aan die verwachtingen? Hoe ga je mee met de tijd en verander je de organisatie van een logge systemenbusiness naar een agile mobile-first georiënteerd bedrijf, waarbij het om verbinding met mensen draait? Forrester geeft in 3 stappen het antwoord:

Stap 1: Stel een Chief Mobility Officer (CMO) aan

Oftewel: iemand (liefst met een team), die de hele organisatie overziet en het mobiele meerjarenplan invult en begeleidt. In Amerikaanse termen; bij grote bedrijven wordt dit dan een CMO. Bij kleinere bedrijven in Nederland zal een mobiele coördinator binnen een afdeling communicatie voldoende zijn. Belangrijk is in ieder geval dat het geen los blokje in de organisatie is en dat het niet alleen om communicatie gaat. Waarom is dit nodig?

  • Mobiel is te complex en kostbaar om het er even bij te doen. Kennis, onderzoek en uitvoering (of uitbesteden) centraliseren scheelt tijd en dus kosten.
  • Mobiele toepassingen zijn op de gebruiker gefocust en niet op de organisatiestructuur. Bij de meeste apps zullen dus meerdere afdelingen betrokken zijn. Het beste is ook dat een mobiel team van mensen uit meerdere afdelingen wordt gevormd.
  • Mobiel vereist een andere aanpak, medewerkers moeten deze cultuuromslag aanleren en accepteren.

Stap 2: Richtlijnen voor mobiel denken & doen

Het eerste werk van deze mobiele coördinator en zijn team is het opstellen van richtlijnen, waar bij elk mobiel project op moet worden gelet. Zaken om mee te nemen:

  • Richt je op de doelgroep. Wat doet je doelgroep al op de mobiel, welke devices worden gebruikt? Welke devices wil men gebruiken?
  • Focus op gebruikersvriendelijkheid, niet alleen op een mooi ontwerp en techniek. Probeer ook zeker niet enkel de bestaande systemen te verkleinen. Op een mobiel device is men sneller gefrustreerd en als een mobiele toepassing na enkele dagen een lage waardering heeft, is het mooie icoontje zo verdwenen naar scherm 4 op de tablets of smartphones.
  • Denk na over de goede technologische keuze. 25 van de 30 online retailers die Forrester ondervroeg kozen voor native apps, maar grote partijen als Time en Twitter kiezen voor hybride oplossingen op basis van webtechnieken. Met name omdat daarmee sneller een groter bereik te realiseren is. Voor complexere processen voor een kleine doelgroep is native vaak weer een betere keuze. Lees dit artikel over de keuze tussen een app of web.
  • Werk agile aan de mobiele toepassingen. Een website of intern systeem kan vaak af met jaarlijkse updates, maar voor mobiel moet toch minimaal een keer per kwartaal een update komen, want telefoons en tablets vernieuwen zichzelf sneller dan pc’s. Wie een half jaar werkt aan een concept, heeft aan het eind van het traject alweer een achterhaald plan. Daarbij wordt op apps veel feedback gegeven, waardoor de gebruikers gratis voor je bepalen wat de belangrijkste features zijn voor een tweede versie.
  • Denk verder dan de huidige systemen, denk na over hoe mobiel nieuwe business kan genereren. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van smart products, zoals de eerder genoemde E-Thermostaat. Momenteel kun je daarnaast ook qua media-aandacht met deze smart products nog de show stelen. Over enkele jaren zal ook dit gemeengoed zijn.

Stap 3: Een nieuwe technische blauwdruk

Over enkele jaren zijn er 10x meer mobiele devices dan PC’s. Daarbij staan mobiele devices continu aan, zijn ze bijna altijd connected én worden ze vaker gebruikt dan een pc. Gevolg: de systemen krijgen veel meer te verdragen. De technische architectuur goed voorbereiden op de mobiele focus is dus van levensbelang. Anders ga je uiteindelijk ten onder aan je eigen succes. Daar kan Blackberry over meepingen, ehh -praten…

Ook voor deze nieuwe blauwdruk hierbij alvast wat aandachtspunten:

  • Kosten: Reken erop dat 1/3 van de kosten in het maken van apps zit, daarna 2/3 in de komende 2 jaar voor het onderhoud en aanpassen van servers en interne systemen.
  • Open web: Ga niet met eigen trucjes of technieken aan de gang die de huidige ICT-ers toevallig kennen, maar gebruik open webtechnieken als REST, OAuth, JSON en HTML5.
  • Alles online: Gebruik Cloud-technologie, dat is makkelijk multi-platform te verspreiden. Lokaal hosten en onderdelen alleen binnen het kantoor beschikbaar hebben kan echt niet meer. Beveiling kan hier in sommige gevallen wel een lastig issue zijn.
  • Slim combineren: Zorg ook dat de systemen snel zijn. Een gebruiker van een PhoneGap app combineerde 20 webservice calls in een enkele XML-koppeling. Dat bracht een te lange laadtijd van meer dan 10 seconden terug naar 1 seconde.
  • Betrek partners: Organisaties die veel met partners samenwerken, moeten verder kijken dan hun eigen organisatie. Partners moeten ook investeren en hun systemen laten aansluiten.

Wanneer moeten we beginnen?

De titel van dit artikel klinkt zo simpel, maar deze 3 stappen zijn niet zomaar gezet. Het is zeker the way to go, maar het kost tijd, geld én de organisatie moet ook nog om! Een risicovolle stap in deze tijd. Veel bedrijven zullen daarom liever nog even de kat uit de boom kijken. Dat kan, want voor de omslag zoals hier beschreven, is nog tijd tot uiterlijk 2015. Wie volgend jaar met stap 1 begint is dan waarschijnlijk nog net op tijd klaar. Dit jaar alvast een pilot starten om het onderwerp op de agenda te krijgen, is dan wel nodig. Want een kat houdt het zonder verzorging geen jaar vol in een boom…