Traffic boosters: SEO, nichemarketing & deelbare content
Het afgelopen jaar heb ik twee methodes gezien, die zorgen voor een sterke groei in bezoekersaantallen: via websearch en via deelbare content (social sharing). Hard groeien via websearch kan o.a. met een speciale tool voor nichesites. Uitgever Wayne Parker Kent laat met froot.nl zien hoe je groot wordt dankzij deelbare content. Beide methodes vragen om discipline in het publiceren. Tijd voor een toelichting uit de praktijk.
Nichesites: schrijven voor de zoekmachines
Nils Rooijmans van Expose Media vroeg mij in 2010 naar een niche waar wij (Sanoma Media’s home deco cluster) potentie in zagen. Het onderwerp ‘brocante’ was de eerste gedachte, omdat dit bij het tijdschrift ariadne at Home populair is. Zo populair, dat men de frequentie van de bijbehorende Brocantespecial heeft opgehoogd van 2 naar 4 keer per jaar. Expose Media onderzocht het domein met hun speciale methode en wat bleek? Er zijn ongeveer 400.000 zoekopdrachten per maand met de term ‘brocante’ er in.
Allesbrocante.nl: een succesvolle niche
Eind 2010 lanceerden we Allesbrocante.nl en de site liet meteen een stabiele groei zien dankzij de speciale werkwijze met de tool ‘Blue expose’. Binnen een jaar hebben we de 100.000 bezoeken per maand bereikt. Ik heb nooit geweten dat er zoveel gezocht wordt op bijvoorbeeld ‘brocante toiletrolhouder’ of ‘brocante spitzen’. Met de kennis die we vergaren met deze tool, kunnen we als website het magazine ariadne at Home weer voeden met interessante onderwerpen. Nog kansrijker bleek de niche ‘kinderkamers’. De site kidskamers.nl lanceerden we in mei 2011 en bereikte binnen een half jaar al de 100.000 bezoeken. Het is een inspirerende site over baby-, kinder en tienerkamers.
Werkwijze nichesites
De werkwijze voor deze nichesites bestaat uit het schrijven van en aantal uitgebreide, inspirerende artikelen per week, linkbuilding d.m.v. link- of artikelruil met webshops en blogs en het schrijven van 15 korte artikelen per dag (zgn. landingspages), die gebaseerd zijn op zoekopdrachten met de term ‘brocante’ of ‘ kinderkamer’ er in. Alles komt neer op de discipline van dagelijks publiceren. De zoekopdrachten naar deze termen zien we dankzij de tool in het contentmanagementsysteem (WordPress), ze vormen meteen de titel van het te schrijven artikel. Je test als het ware welke zoekopdrachten het verdienen om een uitgebreid artikel over te schrijven.
Werkwijze deelbare content: froot.nl en culy.nl
Ik sprak ook met Slaven Mandic van Wayne Parker Kent, de uitgever van Culy.nl en Froot.nl. Die laatste site heeft 1,2 miljoen bezoekers per maand en staat pas vanaf augustus 2010 live. Ik vroeg hen natuurlijk naar het geheim van de succesvolle groei. Deelbare content was het antwoord, 80% zou social traffic zijn. Maar wederom kwam ook de discipline van het publiceren naar voren. Monique van Loon, hoofdredacteur culy.nl, schrijft maar liefst 10 artikelen per dag (voorzien van veel groot en mooi beeld) en werkt een maand vooruit.
Werkwijze deelbare content: 101 Woonideeen.nl
Een van de home deco sites, 101woonideeen.nl, laat de laatste maanden ook een explosieve groei in social traffic zien. Sinds een jaar zijn een aantal redactieleden intensief bezig met Twitter, Facebook en Pinterest. Omdat de redactie veel bloggers, webshophouders en stilisten interviewt en vermeldt in hun blad, hebben zij een persoonlijke band. Social media is bij uitstek de plek om de contacten met deze mensen te onderhouden en dat doen ze ook.
De content van de site wordt op social media veel gedeeld, ook door deze webshops en bloggers die behoorlijk wat volgers hebben. Veel berichten posten op social media heeft voor dit tijdschrift eerder een positieve dan negatieve werking. Inmiddels komt meer dan 11% via sociale kanalen op de site, dat is bij de andere titels minder dan 5%. Bij titels als Grazia en LINDA.magazine ligt dat percentage nog veel hoger.
Deelbare content boven websearch?
In een artikel op Techcrunch over Google, Facebook, Privacy and You beweert de auteur dat social search en deelbare persoonlijke content, web search en de pagerank zullen vervangen. Daar kwam nogal veel commentaar op. En terecht. Want beide hebben een ander doel en een ander gebruik. Ze zullen beide dus ook voorlopig nog wel even blijven bestaan.