Innovatie

TEDxAmsterdam: Schwartz, Shafei en Mabel

0

Vandaag vindt voor de derde maal het TEDxAmsterdam spektakel plaats. Een conferentie, seminar of event zijn woorden die de lading nauwelijks dekken. In enkele artikelen zal vandaag semi-live verslag gedaan worden, hier op Frankwatching. Je kunt ook live meekijken op de livestream. Oké en we zijn begonnen.

Een schitterend openingstableau van niets minder dan het Nationale Ballet, die een paar hersenen uitbeelden op het podium. Jim Stolze, organisator en vandaag ook spreekstalmeester, heet de gasten welkom en opent het TEDxAmsterdam bal.

Barry Schwartz: Idea technology

Professor Barry Schwartz is de eerste spreker. Hij beweert dat iedereen in de zaal gemiddeld 4 elektronische devices bij zich draagt. Things technology noemt hij dat. Wetenschap creëert concepten en zorgt voor ideeën. Als we niet begrijpen hoe aangeboren afwijkingen ontstaan, bidden we tot god. Als we er meer van begrijpen, proberen we er met technieken iets aan te doen. Idea technoloy is zijn term. Zelfs als ideeën niet waar zijn, noemen we het een ideologie.

Waarom werken mensen? Voor een salaris, een beloning, toch? Nee natuurlijk niet! Ze moeten geld verdienen, maar werken niet alleen voor het geld. Als ze het “alleen voor het geld” doen, dan is dat kritiek van een ander. Waarom betalen we iemand een ander salaris voor andere werkzaamheden? Als je hetzelfde werk doet zonder geestelijke inspanning, dan moet het wel voor het geld zijn. Dat was de gedachte rond 1960. Maar dit is niet langer houdbaar volgens Schwartz.

Intelligentie

Sommige kinderen denken dat intelligentie een vaststaand feit is. Een self-fulfilling prophecy komt vaak voor. Een meisje denkt dat ze slecht is in wiskunde en gaat het daardoor niet proberen. De feedback loop zorgt ervoor dat dit uitkomt. Kinderen die geloven dat intelligentie kan worden aangeleerd, dagen zichzelf uit en worden wijzer. Natuurkundige wetenschap dient zichzelf te corrigeren en dat gebeurt ook. Bij sociale wetenschap is dat nog maar de vraag. Is intelligentie een vaststaand feit? Alleen als je dat gelooft! We lossen zaken vaak op door te zeggen: ach het is menselijk, het is “human nature”(=thema van deze dag, red.). De vraag is of mensen slechts dieren zijn die nog niet ‘af’ zijn (unfinished animals).

Accepteer cookies

Es’ra Al Shafei: Mideast Youth

De volgende spreekster is Es’ra Al Shafei. Ze moet anoniem blijven. Er worden dan ook geen foto’s of video’s van haar gemaakt, omdat ze gevaar loopt in haar eigen land vanwege haar mening. Ze laat een video zien van de Midden-Oosten jeugdbeweging (Mideast Youth.com). Een YouTube video gaat verloren in de veelheid aan uploads. Via crowdvoice of yemenportal.net worden foto’s en video’s gepubliceerd van protesten in bijvoorbeeld Syrië, Kazachstan en Jemen. Veel andere media nemen die berichten over, vaak ook omdat ze zelf geen correspondenten in de regio (mogen) hebben. Ze laat een video zien van protesten van jongeren over de hele wereld die vaak bloedig worden neergeslagen.

https://www.youtube.com/watch?v=rObBA06Zsr8

Ahwaa.org  is ook zo’n site die platform én sociale media site is voor deze jongeren onder een dictatoriaal regime. Niemand gebruikt daar een foto, maar wel een avatar, om anoniem te blijven voor de autoriteiten. Een goed design met illustraties, comics etc. is daarbij van belang. Die worden ook sneller overgenomen door andere (westerse) media. Shafei krijgt een staande ovatie van de hele zaal.

Prinses Mabel van Oranje: Girls, not brides

De volgende spreker was niet aangekondigd. Het is Prinses Mabel van Oranje, CEO van The Elders, een groep van wereldwijde denkers die voor mensenrechten vechten. Ze laat een foto zien van een oude man met tulband en een zeer jong meisje genaamd Gulam. Het is een foto van hun trouwdag. Princes Mabel stelt aan de kaak wat er fout is aan dit plaatje. Dat dit jonge meisje geen menswaardig bestaan zal hebben. Ze noemt het kind-huwelijken, die de gehele gemeenschap van Gulam ontwrichten.

Het gaat hier om 10 miljoen meisjes onder de 18 die per jaar moeten trouwen. Sommigen zijn zelfs pas 6 of 7 jaar oud. Dat zijn per dag 20.000 meisjes die gedwongen worden te trouwen. Het heeft niets te maken met geloof. Er bestaat geen geloof dat zegt dat je jonge meisjes moet trouwen. Binnen één generatie moet dit worden opgelost volgens Princes Mabel. Er is geen vader of moeder die een eigen kind wil kwetsen. Toch wordt vaak voor geld (of vee) een meisje uitgehuwelijkt. Hoe jonger en hoe minder opgeleid, hoe meer zo’n jong meisje kan ‘opbrengen’.

Accepteer cookies

Meisjes (en vrouwen) worden vaak als inferieur aan mannen gezien. Ze zijn lastig en moeten snel van de hand gedaan worden. The Elders start een campagne genaamd: “Meisjes, geen bruiden” (girls, not brides). Tradities zijn ook vaak een oorzaak, maar zoals Mandela’s vrouw het zegt: tradities zijn gemaakt door mensen en kunnen dus ook veranderd worden door mensen. Verder moet er worden geïnvesteerd in meisjes door ze te scholen, te kleden en de families te ondersteunen. Ook moeten er wettelijke regels tegen kind-huwelijken worden gemaakt. Dit wordt helaas vrijwel nergens nog geïmplementeerd.

Foto’s via Flickr TEDxAmsterdam. Lees ook de andere verslagen van TEDxAmsterdam 2011.