Handboek Nieuwe Media: grondig, maar weinig inspirerend

0

Toen enige weken geleden het Handboek Nieuwe Media uitkwam, triggerde dat m’n nieuwsgierigheid. Ik heb zelf veel ervaring met nieuwe media en help klanten met minder ervaring die nog zoekend zijn. Zou dit boek mijn klanten op weg kunnen helpen? Waar zou het precies over gaan? Voordat ik het boek ontving, vroeg ik mezelf al af: wat zou ik in zo’n boek opnemen? Wat zou ik weglaten? Zou zo’n boek de moeite waard zijn? De afgelopen tijd heb ik het boek uitgebreid doorgenomen en ik vertel je graag mijn persoonlijke oordeel.

Tom en Piet Bakker, de auteurs van het Handboek Nieuwe Media, hebben beide een achtergrond als journalist en docent. Dat merk je aan alles. De heren weten waar ze het over hebben, gaan grondig te werk en leggen alles helder uit. Het boek is voor een specifieke doelgroep geschreven: voor mensen die beroepshalve met communicatie en informatie te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een journalist die nog niet helemaal thuis is in de wereld van de nieuwe media.

Om deze groep op weg te helpen, gaat het handboek uitgebreid in op allerlei nieuwe media zoals Twitter, Facebook en LinkedIn, maar ook aan andere nieuwe ontwikkelingen, zoals Tablets, digitale fotografie of audio op websites. Ook komen weblogs, browsers, RSS, user generated content en databases aan bod. In twaalf hoofdstukken wordt een tool of medium besproken, waarin wordt ingegaan op allerlei functionaliteiten en mogelijkheden.

Weinig nieuws voor ervaren mensen

De bespreking van functionaliteiten is de sterkte, maar tegelijkertijd ook de zwakte van het boek. Sterk is dat het boek een aardig overzicht geeft van wat er mogelijk is. Een nadeel is echter dat die bespreking noodgedwongen wat oppervlakkig blijft. De meer ervaren professional zal in het boek wellicht een paar nieuwe tips tegenkomen, maar het boek biedt voor ervaren mensen weinig nieuws en het is dan de €30 aanschafprijs niet waard.

Veel informatie, maar te weinig inspirerend

Voor mensen met minder ervaring met nieuwe media biedt het boek erg veel informatie, maar ook dat is tegelijkertijd een achilleshiel. De uitgebreide opsomming van functionaliteiten maakt het boek namelijk behoorlijk technisch en saai. Het is duidelijk geen boek dat je doorleest om eens lekker geïnspireerd te raken als journalist. Terwijl ik denk dat juist de mensen die nu nog niet thuis zijn in de nieuwe media daarbij extra hulp nodig hebben.

Weet je nu nog niet wat RSS is, of hoe je met Twitter overweg kunt? Dan zal een boek met een opsomming van functionaliteiten je waarschijnlijk niet het steuntje in de rug geven dat je nodig hebt. Om beginners op weg te helpen had het boek meer inspirerende voorbeelden kunnen gebruiken van wat er zoal mogelijk is met alle nieuwe media en hoe nieuwe media nu al worden ingezet. De bespreking van functionaliteiten had weggelaten kunnen worden, of nog meer naar een online blog verplaatst kunnen worden.

Om de kennis over nieuwe media actueel te houden, is er naast het boek een blog, waar nieuwe ontwikkelingen worden gemeld. De blog bevat echter ook vooral korte nieuwtjes over extra functionaliteiten. Nieuwtjes die voor beginners erg technisch zijn, terwijl meer geavanceerde gebruikers dit soort nieuws allang kennen.

Een naslagwerk voor starters

Dit boek is duidelijk een handboek, waarvan de geïnteresseerde leek af en toe een hoofdstuk zal doorbladeren om over een gericht onderwerp wat meer te leren. Maar wil je je echt verdiepen? Dan is zal een ander boek over het onderwerp van je interesse al snel meer vertellen. Laten we eerlijk zijn: het Handboek Nieuwe Media vertelt over veel onderwerpen een beetje, maar blijft daarbij noodgedwongen oppervlakkig. Wil je echt weten hoe je online met video aan de slag moet? Of hoe je als journalist gebruik kunt maken van Twitter? Dan kun je elders informatie met meer diepgang vinden over jouw onderwerp.

Goed geschreven, maar teveel oude wereld

Het was voor mezelf veelzeggend dat ik eigenlijk niemand kan verzinnen aan wie ik mijn reviewexemplaar van het boek kado zou kunnen doen. Mijn vrienden zijn of allang bekend met deze stof, of zouden het boek in de kast laten verstoffen omdat ze het te technisch vinden. Al met al is het Handboek Nieuwe Media grondig opgesteld. Het is vlot geschreven en bevat veel goede informatie. Het zwakke punt is dat het boek ‘vlees noch vis’ is geworden. Het is teveel een opsomming van technische functionaliteiten om de leek te inspireren, terwijl meer ervaren mensen vrijwel alles wat het boek bespreekt al zullen weten (of zelf online kunnen vinden).

Daarmee is het Handboek Nieuwe Media eigenlijk typisch een handboek uit de oude tijd geworden. Zo’n tien of vijftien jaar geleden was dit soort boeken bruikbaar. Maar in de huidige tijd zijn er andere hulpmiddelen nodig. Ervaren gebruikers weten zelf allang online gratis de informatie uit het boek te vinden. En de mensen die dat nu nog steeds niet kunnen? Die moet je op een ander niveau op weg helpen. Het uitgebreide overzicht van functionaliteiten zal deze groep ook niet verder helpen.

Titel: Handboek Nieuwe Media
Auteur: Tom Bakker, Piet Bakker
Uitgever: Kluwer
Jaar: 2011
Nummer: ISBN-13: 978-901309167-0
Mediatype: Boek (250 pagina’s)
Prijs: € 29,90
Bestellen: Managementboek (of andere boekensites)