Social media in vastgoedbranche: webinars & praktijkvoorbeelden
Arjan Hofmann van Neprom is gedreven om de vastgoedbranche te vernieuwen. Met de webinarreeks Bring Your Own Coffee (BYOC) weet hij zijn publiek te bereiken. Samen met internetspecialist Boris Geheniau heeft hij in 2011 vijf webinars georganiseerd over hoe je social media kunt toepassen in de woningmarkt. Dit was een primeur voor de bouwbranche. Met #BYOC bereikten ze zelfs even de status Trending Topic in Nederland op Twitter.
Webinars succes in traditioneel werkveld
De vastgoedbranche is een traditionele branche. Mede door de kredietcrisis is deze aanbodgedreven markt sinds 2008 nog sneller aan het omslaan naar een vraaggestuurde markt. Arjan Hofmann vertelde tijdens het Frismakers Festival 2011, hoe hij met een serie webinars over social media heeft ingespeeld op de groeiende behoefte van deze branche om hiermee aan de slag te gaan.
Mensen delen hun ervaringen over het kopen van een huis via social media. Want een huis kopen is emotie. Social media zijn een laagdrempelige manier om contact te zoeken met potentiële kopers. Maar hoe zet je een account op? Hoe houdt je dit bij en wat doe je als mensen terugpraten? Met voorbeelden van koplopers zijn de webinars praktisch ingestoken. Tijdens de webinars konden deelnemers vragen stellen via Twitter en nazorg was er op LinkedIn en via een Facebook fanpage. Dankzij de webinars is er in een beperkt tijd veel informatie overgebracht en is duidelijk geworden dat het in de woningmarkt niet alleen gaat om meters, type huisvesting. Maar om emoties van huizenzoekers en hoe je hier op in kunt haken.
Aanpak
De webinars waren ’s avonds, in de privétijd van mensen. De reden hiervoor was ook praktisch omdat binnen veel bedrijven in de bouwbranche de hardware onvoldoende is om een webinar te kunnen volgen. 2500 mensen zijn via e-mail uitgenodigd. Maar gezien de reacties via de diverse social media kanalen lijkt het erop dat de meeste aanmeldingen toch via social media zijn gekomen. In totaal 500 geïnteresseerden en gemiddeld ruim 100 deelnemers per webinar. Tot ruim een uur na het webinar is men nog non-stop aan het twitteren geweest om alle vragen en reacties te beantwoorden.
Arjan onderschrijft het artikel van Jasper Arbeel over de do’s and don’t bij het organiseren van online webinars. De ideale duur van 1 uur onderstreept hij, als het langer duurt haken mensen af. En houd het eenvoudig. Je neiging om er veel bij te halen, voorbeelden en verbindingen met andere onderwerpen. Richt je op één afgebakend onderwerp en diep dit uit volgens vooropgestelde slides.
Webinar social media in de bouw
Social media zijn kansrijk om daadwerkelijk met je klanten in dialoog te gaan. Zoals ook Sander Willems bespreekt in zijn artikel Twitter: hoe kom je met de bouw in gesprek? zijn 9 van de 10 bouwbedrijven actief op Twitter met zenden en luisteren door middel van monitoring, maar van een open dialoog is vaak geen sprake.
Een mooie case van hoe het ook kan is het project Hollands Goed van Bouwfonds.
Zij gaan op Facebook verder dan alleen het aanbieden van prachtige huizen en slogan als “Kom hier wonen!”. Het is goed om te laten zien wat je te bieden hebt, maar probeer ook te polsen wat mensen ervan vinden. En doe iets met deze informatie. Ultiem is het als potentiële kopers het gevoel krijgen dat jij hun droomhuis kan realiseren doordat je als projectontwikkelaar begrijpt wat iemand wil en dit ook waar kan maken. Social media is omvangrijk en een werkelijk open dialoog kost veel tijd. Direct een kans doordat andere jouw ambassadeurs worden en zo de boodschap mee verspreiden. Op de Facebookpagina van Hollands Goed gebeurde dit doordat bewoners elkaars vragen gingen beantwoorden over hypotheekversterking. Bekijk hier ook voorbeelden van Facebookpagina’s van Bouwfonds, Heijmans en Volker Wessels.
De ROI van social media is niet op de traditionele wijze te achterhalen. Je kunt kijken naar kwantitatieve gegevens zoals aantal volgers en hoe vaak geretweet. De meerwaarde zit in de kwaliteit van de antwoorden en interactie, deze vertaalt zich in reputatie. Als je als organisatie open staat en je klanten serieus neemt wordt je sneller gezien als preferred brand.
Nog meer
Na het succes van de BYOC webinars zijn er nu ook andere partijen webinars gericht op de bouwbranche gaan organiseren. Onder meer op het thema BIM. Vooruitstrevende, jonge hoogleraar in het vastgoed, Dirk Brounen, zet webinars ook in om onderwerpen in het vastgoed te bespreken, kijk hier.
[vimeo]https://vimeo.com/16758763[/vimeo]
Je kunt de webinars van Arjan terugzien via SlideShare en Vimeo, zoals hierboven. Bekijk hier het derde webinar met de titel “Van schreeuwen naar luisteren”. Dit webinar leverde nog een flinke discussie op over de toekomst van de makelaar. Roger Lips stelde namelijk dat ‘de makelaar uitsterft’ door de opkomst van social media. Onder andere op Marketingfacts, kreeg dat nog een vervolg in een veelgelezen artikel. Tijdens het webinar zijn er diverse vragen gesteld aan de luisteraars, de antwoorden geven inzicht in de deelnemers, in welke branche ze actief zijn, de leeftijd en discipline. Ruim de helft van de deelnemers zit in de leeftijdscategorie 30-40 jaar oud. Hier kun je daarover meer lezen.