Anonymous Analytics: een Wikileaks voor bedrijven
Op maandag 26 september 2011 presenteerde Anonymous haar nieuwste vertakking aan de wereld: Anonymous Analytics, een soort van Wikileaks voor bedrijven. Het is een website die geheel gewijd is aan het blootstellen van zakelijke fraude. Dit doen ze volgens de website op geheel eigen wijze: “Acquiring information through unconventional means”, met een groep mensen van allerlei allooi: “Our team includes analysts, forensic accountants, statisticians, computer experts, and lawyers from various jurisdictions and backgrounds.”
Het eerste slachtoffer
Het eerste slachtoffer van AnonAnalytics is het grote Chinese agrarische bedrijf Chaoda. Het bedrijf is één van China’s grootste producenten op het gebied van groente en fruit. Op de beurs van Hong Kong vertegenwoordigt het een waarde van meer dan 460 miljoen dollar. In haar eerste rapport, doorspekt met verwijzingen naar de Amerikaanse series Seinfeld en The Simpsons, toont de groep aan hoe het management van de organisatie willens en wetens de aandeelhouders heeft bedrogen door ze valse informatie te verstrekken en door grote sommen geld aan de kas van het bedrijf te ontrekken. Zo ontbreken er miljoenen dollars op de balans, hebben er transacties plaatsgevonden met een niet-bestaande producent van mest en is er veel geld verdwenen in de zakken van een niet-bestaand marketing bedrijf om zo de waarde van het eigen merk op te krikken.
In een interview met de Financial Times liet een woordvoerder van de groep weten dat ze in China begonnen zijn omdat de economie van dit land enorm groeit en er dus meer dan genoeg ruimte is voor frauduleuze praktijken. De groep wil klein beginnen en gaandeweg groeien, door steeds grotere bedrijven aan te pakken. Eén van de doelen is om de volgende Madoff te traceren. “We have to start with smaller companies, gather enough resources and expertise, and slowly work our way up the food chain. We would love to take down the next Madoff, but we have to make sure our reach doesn’t exceed our grasp.” AnonAnalytics moedigt haar volgers aan om informatie omtrent frauduleuze praktijken van bedrijven aan de de kaak te stellen. Net als Wikileaks voorziet de site in een upload functionaliteit om hier in te faciliteren.
Vlak voor de publicatie van het rapport maakte de Chinese overheid bekend dat het een onderzoek was gestart naar het reilen en zeilen van het bedrijf Chaoda. Het directe resultaat was dat het aandeel van het bedrijf met 26 procent kelderde voordat de handel in het aandeel werd stilgelegd. In een reactie hierop liet de groep AnonAnalytics het volgende weten: “After 11 years, the government decided to announce proceedings hours before we released our report. We will let your readers do the math.”
Informatieoorlog
De website Anonymous Analytics is een een verrassende ontwikkeling in de evolutie van de hacktivistengroep. Eens te meer maakt het duidelijk hoe serieus de dreigementen van deze groep genomen moeten worden. Wat ooit ontstond vanuit een zoektocht naar “lulz” op het illustere imageboard 4chan, is nu veranderd in een legioen van naamlozen die opkomen voor de rechten van “access to information, free speech, and transparency”. In deze informatieoorlog is Anonymous, naast Wikileaks, een formidabele tegenstander geworden, waar terdege rekening mee moet worden gehouden.