Verdieping

Iedereen wordt een Willem Wever

0

Afgelopen weekend liep ik met mijn dochters naar het strand. Langs het zandpad door de duinen stonden veel struiken. Mijn jongste dochter vroeg ineens: “Papa, wat is dat voor geluidje?” Hiermee doelde ze op het geluid dat een sprinkhaan maakte. Dankzij mijn smartphone was de vraag binnen een minuut beantwoord. De smartphone verandert iedereen in een Willem Wever.

Vroeger was ik de struiken ingedoken om een sprinkhaan te vangen. Iets wat mij hoogst waarschijnlijk niet gelukt was. Nu greep ik echter mijn smartphone. Ik tikte in: ‘Hoe maakt een sprinkhaan geluid?‘. Tijdens het intikken maakte Google voor mij de zin al af. Alsof Google wist waarnaar ik op zoek was. Vervolgens kreeg ik een aantal zoekresultaten terug. De tweede link verwees naar een Wikijunor-pagina die alles haarfijn uitlegde met mooie foto’s.

Ik kon echter nog niet laten zien hoe een sprinkhaan dit precies doet. Even zoeken op YouTube. Wel zo handig als ik wist wat een sprinkhaan in het Engels was. Google Translate gebruiken. ‘Grasshopper’ was het antwoord. Op naar YouTube. Zoeken op ‘grasshopper sound‘. Het allereerste filmpje was direct prijs. Het laat duidelijk zien hoe een sprinkhaan zijn geribbelde dijen tegen elkaar aan wrijft om geluid te produceren.

Accepteer cookies

De vraag van mijn dochter was binnen een minuut naar volle tevredenheid beantwoord. Liggend op het strand deed mij dit nadenken over het onderwijs. Dankzij Google en YouTube moet het onderwijs wel veranderen. De smartphone verandert iedereen in een Willem Wever. Waarom moet je je nog door een boek heen worstelen als iemand de lesstof ook kan demonstreren via een video? Legt een video niet veel beter uit wat iemand anders met lange teksten uitlegt? Wie leest er nog de handleiding van een apparaat? Is een instructievideo niet vele malen handiger? Iets wat ik overigens uit de praktijk kan beamen bij de aankoop van mijn opblaasbare zwembad. Daar zat een handleiding bij en een dvd. De dvd heb ik bekeken en bewaard. De handleiding heb ik direct weggegooid. En blijft een video ook niet veel beter hangen? Kun je een visueel verhaal niet veel beter onthouden?

Zo lag ik een beetje te mijmeren in de zon. Ik moest aan mijn eigen vader denken. Hoe hij ooit voor mij een sprinkhaan ving. En hoe spannend ik het vond om het beestje in de holte van mijn handen vast te houden. Dat gespring. Het kietelde.

Op de terugweg naar onze caravan ben ik bij het eerste geluid van een sprinkhaan de bosjes in gesprongen. Het kostte redelijk wat moeite, en brandneteljeuk, maar ik heb zo’n springbeest gevangen. Ook mijn dochters hebben staan giebelen om het gekietel van de sprinkhaan. Dus toch de combinatie. Niet alleen digitaal visueel, maar ook de fysieke ervaring.