Revolutie in de Nieuwe Media
Afgelopen donderdagmiddag werd in de Bastille van de Universiteit Twente het symposium “Meesters van de Toekomst” gehouden. Het symposium werd georganiseerd door het Informal Investors Netwerk Oost-Nederland. De uitnodiging die was rondgestuurd was ronduit uitdagend. Met een pakkende titel “Revolutie in de Nieuwe Media. Het nieuwe investeren in jonge ondernemingen”. Een plaatje van het schilderij van de bestorming van de Bastille en er door heen nog de kreet “Op de barricaden staan…”
Het zou een revolutionair spektakel worden. De belofte was gecreëerd. Het begin was veel belovend. Vijf ervaren ondernemende sprekers hielden hun betoog over nieuwe media en vooral over games.
Theo Huibers, Lector Cross-Media Strategy & Design bij Saxion, hoogleraar Information Retrieval aan de Universiteit Twente maar ook ook media-adviseur en ondernemer, presenteerde zijn visie op nieuwe businessmodellen. Hij gaf de zaal tips mee over welke businessmodellen wel/niet werkten in de nieuwe media, maar vooral ook op welke wijze je verdienmodellen tegen het licht kon houden.
Alles wordt gratis
De zaal werd door de volgende spreker Micha van der Meer, ondernemer en managing director van White Bear ondervraagd. Op de vraag wie er in de zaal (circa 50 mensen) investeerders waren kwamen vele vingers. Op de vraag wie er ooit in een game-onderneming heeft geïnvesteerd zakten alle vingers weer naar beneden. Niemand dus. Micha presenteerde vier cases over game-ondernemers. Drie faillures (omdat de aannemer dacht dat het plan nooit kon falen, omdat een investeerder een andere agenda had, omdat de investeerder zeggenschap op de onderneming wilde hebben) en één succesverhaal (300.000 euro investering, 35% rendement, doorlooptijd 18 maanden). Klonk goed, maar toch werden de investeerders in de zaal niet enthousiast. Vooral omdat hij eindigde met de toekomstvoorspelling dat alles gratis wordt. Met alles bedoelde Micha voornamelijk de games. Daar worden investeerders niet erg snel bij van.
Eerst de vent dan tent
Daarna sprak Dimmes Doornheim, een oude rot in het investeringsvak. Dimmes sprak open over zijn bloemrijke leven en zette uiteen hoe weinig ondernemerskracht Nederland eigenlijk kende. Nederland kent relatief weinig snelle groeiers. Hij gaf de aanwezige jonge (aspirant-)ondernemers allerlei tips en tricks waar je aan moet denken als je gaat ondernemen. Van “eerst de vent dan tent” tot en met “vergeet nooit: de klant is de baas”.
De ene coach is de andere niet
Dat Dimmes waardevolle kennis heeft bepleitte Christian Kromme van Artificial Industry in zijn lezing ”de ene coach is de andere niet”. Christian heeft Dimmes als coach en vertelde zijn ondernemersverhaal. Er was een periode voor- en na Dimmes. Voordat hij gecoacht werd ging het niet zo heel succesvol met hem. Na het aantrekken van Dimmes als coach werd alles beter. Met hanteerbare tips, die Dimmes eerder zelf al had gepresenteerd.
Niet investeren in games?
Tot slot van het eerste deel begon Maarten Brands van Virtual Fairground met zijn claim dat hij een van de weinige bedrijven in de game-industrie was die wel geld verdiende. Je krijgt het publiek scherp met zo’n opmerking. Hij legde daarna de wereld van games uit. Van Advergames tot en met Massively Multiplayer Online games (oftewel virtuele werelden). Zijn beschrijving van de game industrie:
- International gefocussed
- Kapitaal intensief
- 99% van de investeerders komt uit de uitgevers of informals
- Markt erg in beweging
- Risicoprofiel is hoog
Kortom niet echt een interessante propositie voor investeerders in deze roerige financiële tijden. De openingsvraag van Micha van der Meer “wie heeft er ooit geïnvesteerd in een game bedrijf” heeft na deze laatste lezing vast niet meer vingers opgeleverd.
Het woord aan de jonge ondernemers
Na de koffie mochten jonge ondernemers de barricaden opklimmen. Ze mochten hun businessplan presenteren aan drie ervaren rotten in het vak (waaronder Dimmes Doornheim en Theo Huibers). Dit was een tegenvaller! Slecht voorbereide verhalen, haperende techniek en een zenuwachtige voorzitter. Misschien moeten we voortaan verbieden om Dragon’s Den te spelen als er geen volwassen organisatie achter staat. De sessie deed de jonge aspirant-ondernemers geen recht. Ook de jury, die steeds met terechte scherpe feedback kwam, werd maar nauwelijks tijd gegund om een discussie op gang te krijgen. Maar vooral het publiek ging na deze afsluiter met mixed feelings de regenachtige Twentse avond in. ‘Ondernemen in nieuwe media’ misschien toch nog maar even niet….