Facebook publiceert social marketing gids & Twitpic verkoopt foto’s gebruikers

0

Het laatste social media nieuws voor je op een rij: Facebook publiceert gids met social marketing best practices, Twitpic mag foto’s van gebruikers verkopen aan derden, Facebook lanceert mogelijkheid om pagina’s te taggen in foto’s en antwoord op de vraag: waarom worden mensen lid van een brand community op een social networking site?

Facebook publiceert social marketing gids

Facebook publiceerde onlangs een pdf met tips en best practices voor bedrijven voor online marketing op de SNS (social networking site). Het 14 pagina’s tellende document bevat een officieel overzicht van Facebooks advertising products, social plugins, statistieken (Insights) en meer. Hoewel de gids gericht is op Facebook, zijn de ‘5 guiding principles’ voor elke social media tool bruikbaar:

  1. Build a strategy that is social by design: ‘social’ hoort ingebakken te zijn in alles wat je doet, en niet slechts een klein onderdeel te zijn
  2. Create an authentic brand voice: breng je merkpersoonlijkheid tot leven
  3. Make it interactive: denk na over de aspecten van je merk die echt ‘social’ zijn en creëer content die mensen graag willen delen
  4. Nurture your relationships: een relatie opbouwen kost tijd en vraagt om een investering voor de lange termijn
  5. Keep learning: gebruik statistieken, pas je strategie daarop aan en blijf uitproberen

Lees meer over social marketing op Facebook in de Best Practice Guide – Marketing on Facebook

Twitpic mag foto’s van gebruikers verkopen

Je persoonlijke foto’s op Twitpic.com zouden binnenkort zomaar eens kunnen opduiken in een tijdschrift of reclamecampagne. Twitpic, een service die het mogelijk maakt foto’s te verspreiden via Twitter, heeft de voorwaarden namelijk zo aangepast dat het bedrijf geuploade foto’s van mensen mag verkopen aan derden. Dat blijkt uit een uitleg van de nieuwe voorwaarden op de officiële Twitpic blog. Twitpic besloot de voorwaarden aan te passen omdat foto’s steeds vaker nieuwswaardig zijn en in verschillende media opduiken. Het is niet toegestaan zonder toestemming de foto’s te gebruiken en dus zijn de regels aangescherpt en heeft de website zichzelf toen het recht gegeven de foto’s zelf ook te mogen verspreiden.

De voorwaarden zijn begin mei aangepast en daarna ontstond ophef omdat de maker van een foto na het uploaden geen rechten meer zou hebben over de foto. Twitpic spreekt dit nu tegen, maar stelt wel dat de site de foto’s ook mag delen met andere partijen. De originele fotograaf mag de foto dus blijven verspreiden, maar dit recht wordt wel gedeeld met Twitpic. Inmiddels is de website een samenwerking met fotopersbureau Wenn aangegaan. Verder is niet bekend wie de ‘verbonden partners’ zijn waarover Twitpic spreekt. Ook in de algemene voorwaarden wordt daarover niets duidelijk.

Facebook foto’s: pagina’s taggen

Naast mensen, is het nu ook mogelijk om pagina’s te taggen in een foto. Dat wil zeggen; beroemdheden, merken en producten in een foto kunnen nu worden gekoppeld aan een Facebook-pagina. Een voorbeeld: wanneer je een Adidas vestje draagt, kun voortaan je vestje taggen en daarmee verbinden aan de Adidas Facebook-pagina.

De getagde foto’s verschijnen niet, zoals bij personen, op de wall (prikbord), maar in het tabblad Foto’s in de linkernavigatie van de pagina. Ook foto’s die getagd zijn door gebruikers die geen fan zijn van de pagina, verschijnen hier. Page admins kunnen foto’s verwijderen en deze functionaliteit uitzetten via Edit Page (Pagina bewerken).

Waarom (rijke) mensen lid worden van brand communities

Uit een onderzoek van The Affluence Collaborative blijkt dat mensen met een andere socio-economische achtergrond om andere redenen lid worden van een ‘brand community’. Gemiddeld genomen worden mensen vooral lid van een brand community op een social networkingsite om op de hoogte te blijven van kortingsacties en interessante deals. Rijkere mensen worden vooral lid van zo’n community omdat ze al affiniteit met het merk hadden en op de hoogte willen blijven over de ontwikkelingen rondom het merk. De minst genoemde reden voor alle socio-economische groepen was ‘entertainment’.

Reasons for Following Brands/Companies on Social Networks According to US Affluent vs. General Population Internet Users, by Income, Feb 2011 (% of respondents in each group)

Uit een ander onderzoek, van ExactTarget, bleek dat mensen een merk op Facebook niet alleen ‘liken’ omdat ze affiniteit met het merk in kwestie hebben, maar vooral ook als een manier van zelfexpressie; zodat anderen zien wat zij leuk vinden. Dit effect is groter op Facebook dan op Twitter of bij e-mailnieuwsbrief abonnees. Rijkere mensen acteren echt als merk ambassadeurs op social media.

Lees ook de andere artikelen in de serie social media nieuws.