Inspiratie

Mobile Convention: bedrijven worstelen en de mobiel als Zwitsers zakmes

0

Gisteren werd in Amsterdam de Mobile Convention gehouden, een congres dat helemaal in het teken staat van de toekomst van de mobiel. De mobiel gaat ons leven in razend tempo veranderen, zo liet het event zien. Consumenten omarmen de nieuwe ontwikkelingen massaal, maar veel bedrijven zoeken nog. Wat staat ons te wachten?

Trendwatcher mist de trend…

Mijn dag begon met een presentatie van Joseph Ciprut van Youth Media over het gebruik van de mobiel door de jeugd. Belangrijke kenmerken die deze generatie-Y typeren, zijn dat het een connected collective is, dankzij de mobiel delen ze niet alleen emoties, zoals oudere generaties ook doen, maar ze creëren er zelfs emoties mee. Jammer is wel dat Ciprut in zijn verhaal nog vooral cijfers over sms gebruikt, maar grote nieuwe ontwikkelingen onder jongeren, zoals Ping en WhatsApp, niet kwantificeert en zelfs amper noemt. Hoe scherp heeft deze trendwatcher zicht op wat er echt gebeurt?

Google spreekt de juiste taal

In de volgende presentatie van Google wordt heel helder waarom we niet meer over de ‘mobiele telefoon’ praten, maar over de ‘mobiel’. De telefoon is in de afgelopen 10 jaren veranderd in een Zwitsers zakmes dat werkelijk van alles kan. Na communicatie en entertainment wordt de mobiel nu al veel voor winkelen gebruikt en in de toekomst zullen er nog meer life-critical-functions worden toegevoegd, zodat de telefoon echt onmisbaar wordt. Voor Google is dat een reden om alle diensten en functies die ze ontwikkelt ook op de mobiel te laten werken. Om dat succesvol te doen, wordt ondersteuning vanuit ‘the cloud’ steeds belangrijker.

De spreker van Google toont de zaal live een aantal mooie toepassingen van z’n Android telefoon, waarbij hij bijvoorbeeld gebruikmaakt van stemherkenning en vertaalfuncties. Zo vraagt hij in het Engels de weg naar het strand, waarna de zin wordt vertaald en in het Nederlands wordt voorgelezen. Ook complexe beeldherkenning, bijvoorbeeld een schilderij van Monet, kan dankzij razendsnelle berekeningen in the cloud eenvoudig op de mobiel worden uitgevoerd.

Hier vind je de presentatie van Google.

Layar ziet het scherp

Raimo van der Klein, CEO van Layar, vertelt vervolgens een filosofisch verhaal over waarnemen en ogen. Hij gaat daarbij miljoenen jaren terug in de evolutie, naar de Cambrische explosie, een periode waarin relatief snel vele verschillende levensvormen ontstonden. Er zijn geleerden die als verklaring hiervoor het ontstaan van ogen aanvoeren. Doordat wezens ogen ontwikkelden, konden ze hun omgeving plots op een heel andere manier waarnemen. Jagers konden hun prooi eerder aan zien komen, maar de prooi zag een jager ook eerder. Dat leidde tot totaal nieuwe manieren van overleven en interactie met de omgeving en objecten.

Deze theorie wordt interessant als hij op onze tijd wordt toegepast. Ook onze relatie met objecten is het afgelopen decennium sterk gewijzigd. Wij hebben nu ook een nieuwe manier van waarnemen, een nieuwe lichtbron. Dat is het internet, dat relevante kennis schijnt op alle objecten die wij waarnemen. Mensen gaan nu bijvoorbeeld ook zoeken naar nieuwe manieren om zich te verdedigen, om niet aangevallen te worden. Van der Klein toont bijvoorbeeld make up die er voor moet zorgen dat je gezicht niet geautomatiseerd herkend kan worden. Ook het hebben van grote sociale netwerrken of veel volgers is een verdedigingsmechanisme: “Don’t fuck we me, I’ve got 100.000 followers!” Met de komst van het internet, als nieuwe lichtbron ontstaat een nieuwe evolutionaire rat race. De ruimte om ons heen is daarmee niet meer vrij en ook geen eigendom van bedrijven of overheden. Wij gaan de bestaande ruimte bekijken en waarnemen met onze nieuwe digitale ogen. Waarmee Layar naar mijn mening een interessante filosofische kant laat zien van de dagelijkse wereld waarin wij ons inmiddels bevinden.

Bol.com worstelt met giganten

Ook Bol.com herkent het belang van de mobiel. Winkelen is immers voor steeds meer consumenten vanzelfsprekend op de mobiel, dus moeten aanbieders daar vlot op inspringen. Hoewel Alex Bloemendal van Bol.com laat zien hoe belangrijk de mobiel is, blijkt tussen de regels van de presentatie de grote worsteling van het bedrijf. Om boeken eenvoudig toegankelijk te maken op een iPad of iPhone werpt Apple heel wat belemmeringen op. Via de eigen app Boekenbol kun je e-books online lezen, maar dan moet je wel een account bij Adobe hebben en de boeken via je mobiele browser aanschaffen. Echt makkelijk gaat het allemaal niet. Bol.com geeft zelf aan dat de conversie op de gewone site via de iPad vrijwel net zo hoog is als via de pc en vindt dat prima. Men heeft overigens niet getest of de conversie met een echte app of mobiele site nog veel hoger zou kunnen zijn.

Mij bekruipt tijdens de presentatie steeds meer het gevoel dat relatieve nieuwkomer Bol.com nu al onder vuur ligt en de ontwikkelingen amper kan bijhouden. Cd’s en films koop je al via iTunes, voor games is er een app store. Zodra er een Nederlandse iBook store opent (of Amazon haar Kindle platform openstelt voor Nederlandse uitgevers) zou het wel eens hard kunnen gaan met de nu nog lucratieve boekentak van Bol.com. Bol diversificeert met een breder aanbod van elektronica en fysieke producten, maar zullen ze daarin de slag winnen van wereldwijde giganten als Amazon en Ebay? De presentatie van Bol.com klinkt goed, maar tussen de regels van het verhaal schemert een bedrijf dat vecht met gigantische wereldwijde concurrenten. Gaat bol.com de mobiele toekomst overleven? Dat zal de tijd ons leren, maar ik zie de nodige uitdagingen.


Sanoma’s zoektocht naar winstgevende magazines op de iPad

Herman Kienhuis van Sanoma vertelt uitgebreid over de gebruikersprofielen van iPad-gebruikers in Nederland. Dat de meerderheid bestaat uit mannen tussen de 22 en 45 is geen verrassing, wel is het nieuw voor mij dat maar liefst 94% van de door Sanoma ondervraagde gebruikers de iPad dagelijks meerdere keren gebruikt. De piek ligt daarbij duidelijk in de avonduren, terwijl de smartphone al vanaf het opstaan wordt gebruikt en bijvoorbeeld aan het einde van de dag opnieuw een piek heeft (voor het slapengaan nog even je apps langslopen). Ook is het gebruik van media op de iPad anders: minder chat en messaging maar juist meer consumeren van media, zoals magazines. Met name dat laatste is voor Sanoma interessant. Men heeft inmiddels met veel apps en magazines uitgeprobeerd wat werkt.

Sanoma gelooft in een toekomst van magazines op de iPad, maar denkt ook dat de definitieve vorm daarvan nog niet is gevonden. Men blijft daarom experimenteren. Uitdagingen daarbij zijn om zaken eenvoudig te maken, gebruik te maken van aanbevelingen en andere sociale functies en om nog veel beter te leren om in app edities van magazines te vermarkten. Om te leren van de ontwikkeling van apps bouwt Sanoma bewust analytics in haar apps. Leren van de ontwikkeling van apps is een belangrijke peiler bij Sanoma en het afgelopen jaar kende veel lessen. Zo blijken er de nodige juridische issues. Sanoma heeft geleerd om altijd het eigendom van de code te claimen, om ook bij toekomstige apps code te kunnen hergebruiken. Ook rond content kunnen juridische issues spreken. Zo bleken de rechten van het klassieke Margriet-kookboek niet bij het blad te liggen, maar bij een externe uitgever. Iets waar men bij de ontwikkeling van de app pas achter kwam.

De komende periode gaat Sanoma voornamelijk aan de slag met kids apps, app directories, shopping apps, magazines apps, location based zaken, interactieve ads en custom apps voor derde partijen. Sanoma ziet dat het landschap van beschikbare apps onoverzichtelijk is voor veel consumenten en wil daarom een aantal gids-apps gaan ontwikkelingen waarin leuke apps op een overzichtelijke manier worden aangeprezen. Hoewel Sanoma al een respectabel aantal apps heeft opgeleverd, is het geen makkelijke weg. Kienhuis geeft aan dat Sanoma tot nu toe “ongeveer quite” heeft gedraaid met haar apps, er is duidelijk nog geen sprake van een makkelijke markt of melkkoe.


Enthousiaste consumenten, maar bedrijven zoeken nog

Al met al laat de Mobile Convention zien dat mobiel aan een stormachtige ontwikkeling bezig is. Er is al lang niet meer sprake van een mobiele telefoon, de device is inmiddels een Zwitsers zakmes met steeds uitbreidende functies en mogelijkheden. Consumenten gebruiken de mobiel massaal. Opvallend is dat bijna de helft van het mobiele datagebruik via Wifi plaatsvindt, dus vaak thuis of op kantoor. Daarmee is de mobiel allang niet meer alleen een device voor onderweg. Ook thuis wordt de mobiel de hele dag gebruikt om met anderen in verbinding te blijven of aankopen te doen. Verder is het opvallend dat nog veel bedrijven vrijwel geen mobiele aankopen op hun website ondersteunen.

Dat de mobiel met een stormachtige ontwikkeling bezig is, daar hoef je consumenten weinig over te vertellen, maar voor bedrijven blijft het zoeken. Waar moeten we in investeren, hoe kunnen we geld verdienen, welke concurrenten gaan onze markt totaal omver gooien? Het zijn zaken waar veel organisaties geen scherp zicht op hebben; iedereen zoekt naar de beste weg. Juist die zoektocht werd vandaag op de Mobile Convention duidelijk en maakte het een buitengewoon interessant event.

Lees hier meer over Mobile Convention 2011.