Aanbevelingen op LinkedIn: zo vergoot jij je betrouwbaarheid

Aanbevelingen op LinkedIn: zo vergoot jij je betrouwbaarheid

Op LinkedIn roepen dat je aanbod beter is dan dat van de concurrenten, maar vervolgens geen aanbevelingen van klanten op je persoonlijke pagina hebben staan. Dat zegt natuurlijk niet per se iets over de kwaliteit die je levert. Maar als klanten je aanbevelen komt het natuurlijk wel een stuk geloofwaardiger over. Zeg eens eerlijk, hoeveel aanbevelingen van klanten heb jij ontvangen op LinkedIn? In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om ze te verzamelen en hoe je hiermee begint.

Geloofwaardigheid en vertrouwen

Het is bij het toepassen van social selling belangrijk dat je geloofwaardig overkomt. Alleen dan gaat het je lukken om het vertrouwen van (potentiële) klanten te krijgen. Voordat ze van je gaan kopen moeten ze het geloof en vertrouwen hebben dat je hun belangen oprecht behartigt, zonder dat je een verborgen agenda hebt.

Om dat te bereiken is het belangrijk dat je stopt met het houden van een salespitch. Blijf inzetten op het delen van kennis, communiceer op een open manier en toon oprecht je interesse in de klant. Laat andere klanten je aanbevelen op LinkedIn om potentiële klanten te overtuigen dat je ze kunt helpen bij het overwinnen van hun uitdagingen.

Sociale bewijslast

Het is algemeen bekend dat mensen gevoelig zijn voor wat anderen over je zeggen. Zijn er geen of alleen maar negatieve reviews over je te vinden? Dan is de kans groot dat ze je dienst of product zullen gaan afnemen bij de concurrent. Als meerdere klanten je aanbevelen op LinkedIn zullen potentiële klanten eerder contact met je opnemen om zaken te doen. Zelf kijk ik voor het doen van een aankoop ook altijd eerst hoe anderen de dienstverlening ervaren. Dat doe jij toch ook?

Ondanks dat we dit weten zijn er nog maar weinig mensen die vragen om aanbevelingen van klanten op LinkedIn. Om de concurrent steeds vaker buitenspel te zetten is het belangrijk dat je bestaande klanten laat bevestigen dat het de moeite waard is om zaken met je te doen. Dat werkt altijd beter dan zelf roepen dat je het beste aanbod hebt. Het hebben van aanbevelingen op LinkedIn helpt je om (potentiële) klanten te laten zien dat je een betrouwbare partner bent.

Zo vraag je om aanbevelingen op LinkedIn

Om klanten te halen uit LinkedIn is het dus belangrijk dat je blijft werken aan je geloofwaardigheid om het vertrouwen van potentiële klanten te krijgen. Maar hoe vraag je klanten om een aanbeveling te schrijven en wanneer is het daar het meest geschikte moment voor? Doe het in elk geval niet in de eerste weken nadat je bent gaan samenwerken. Dit om te voorkomen dat je de indruk wekt uit te zijn op het scoren van de volgende opdracht.

Zelf vraag ik meestal pas na een aantal maanden van samenwerken om aanbevelingen van klanten op LinkedIn. Hierbij geef ik altijd eerlijk aan dat ik het doe om te bouwen aan mijn geloofwaardigheid op het zakelijke platform. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het niet te zeggen. Maar de kans is groot dat de klant toch wel weet je dat er om deze reden naar vraagt.

Aanbevelingen

Bron: Shutterstock

Zelf aanbevelingen schrijven voor klanten op LinkedIn

Het is natuurlijk leuk om aanbevelingen te krijgen van klanten op LinkedIn. In het kader van social selling blijft het belangrijk dat je het platform niet alleen gebruikt om iets te halen. Het is minstens zo belangrijk om ook regelmatig iets te geven. Zelf schrijf ik dan ook regelmatig uit mezelf aanbevelingen voor klanten.

Door zelf aanbevelingen te schrijven op LinkedIn toon je waardering voor de manier waarop je samenwerkt met de klant. Naast het geven van waardering levert het schrijven van aanbevelingen meestal ook weer een aanbeveling van de klant op. Bang om te vragen? Start dan eens met het schrijven van aanbevelingen. De kans is groot dat je door dit te doen een aanbeveling terugkrijgt zonder dat je er om hoeft te vragen.

Stappenplan aanbevelingen vragen op LinkedIn

Inmiddels heb ik je hopelijk kunnen overtuigen waarom het belangrijk is om bij klanten te vragen om aanbevelingen op LinkedIn. Het resultaat is dat je geloofwaardiger overkomt om het vertrouwen te krijgen van (potentiële) klanten.

Onderstaand stappenplan kun je volgen om aanbevelingen te vragen op LinkedIn.

  1. Als eerste stap is het belangrijk dat je connectie hebt met iemand die je wilt vragen om een aanbeveling of wanneer je een aanbeveling wilt schrijven
  2. Ga naar je persoonlijke LinkedIn-profiel en scrol helemaal naar beneden
  3. Klik op het + teken, hierna kun je selecteren dat je iemand om een aanbeveling wilt vragen en geeft aan welke persoon je wilt vragen om een aanbeveling. Ook kun je in dit scherm een aanbeveling voor iemand schrijven
  4. Geef vervolgens aan waar je de contactpersoon van kent, geef aan welke functie je had op het moment van samenwerken met de klant en schrijf een persoonlijk bericht om het verzoek om een aanbeveling op LinkedIn te personaliseren
  5. Klik hierna op de knop verzenden. Als de klant een aanbeveling heeft geschreven krijg je hiervan een melding op LinkedIn. Hierna moet je de aanbeveling handmatig goedkeuren om deze te tonen op je persoonlijke profiel.

Bonustip

Stuur nooit koud een verzoek om een aanbeveling te vragen naar klanten. Zelf neem ik altijd eerst even telefonisch contact om het verzoek aan te kondigen. Door dit te doen heb je direct een contactmoment om weer even bij te praten. Door het verzoek aan te kondigen weten klanten dat deze er aan gaat komen. Mijn ervaring is dat ze hierdoor sneller op je verzoek reageren dan wanneer je koud een verzoek stuurt.

Heel veel succes met het vragen om aanbevelingen bij klanten op LinkedIn. Mijn ervaring is dat het je zeker weten gaat helpen om meer klanten uit het zakelijke platform te halen. Bedankt weer voor het lezen en graag tot de volgende keer!

Blog