Albert Heijn lanceert een persoonlijke AI-assistent in de app, zo werkt het

Albert Heijn lanceert een persoonlijke AI-assistent in de app, zo werkt het

De retailer komt vanaf maandag 11 november als eerste Nederlandse supermarkt met een persoonlijke AI-assistent in de AH-app, die onder andere antwoord geeft op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’ Daarnaast kunnen klanten een foto maken van hun boodschappen, waarna ze in de nieuwe Kook & Scan- feature in de app ook suggesties kunnen bekijken voor recepten. En de app is vanaf volgende week door Engelstaligen te gebruiken.

De retailer lanceert de nieuwe Gen AI-features niet stilletjes. De 15e verjaardag van de AH-app was de aanleiding om groots te presenteren, op een speciale persbijeenkomst op het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam. Veel vakjournalisten, maar ook tech-journalisten van landelijke dagbladen waren aanwezig. En AI-auteur Remy Gieling, die ‘influencer’ op zijn naamkaartje had staan. Bijzonder, want zoveel persbijeenkomsten worden er binnen marketing & tech niet meer georganiseerd. We kregen, na een kop koffie en een stuk fruit, verschillende demo’s en konden vragen stellen aan de aanwezige directieleden en projectleiders.

Om te benadrukken dat Albert Heijn de eerste retailer in Nederland is die op deze wijze met AI werkt, en flink inzet in de toekomst van AI in de dienstverlening, was ook CEO Marit van Egmond aanwezig. Want Albert Heijn wil vanaf nu weer gepercipieerd worden als de retailer in Nederland die steeds als eerste met technologische innovaties komt.

We zijn dan ook een volwaardig Food & Tech-bedrijf’. We willen de eerste retailer zijn die AI inzet om klanten te helpen om eten en boodschappen leuker te maken.  – van Egmond

Sjoerd Holleman, bij Albert Heijn verantwoordelijk voor strategie, product & analytics, noemt enkele cijfers. Inmiddels telt de AH-app 4,5 miljoen app-gebruikers per maand en 1,1 miljoen premium leden. Hij gaf de verzamelde pers een klein maar interessant inkijkje hoe een grote partij als Albert Heijn op dit moment AI toepast.

Technology community

Meer dan 1000 data scientists, engineers, product owners en developers werken inmiddels in AH’s technology community. Vanaf het moment dat  ChatGPT zijn intrede deed, experimenteerde de retailer met de mogelijkheden van GenAI. Samen met Microsoft werd een verantwoorde GPT-omgeving gebouwd. Stagiaires mochten vervolgens in het Gen AI lab ‘los’ met AI. De inzichten die daaruit kwamen, werden al dan niet omgezet tot use cases. De Engelstalige oplossing bijvoorbeeld kwam uit een hackathon.

AI-toepassingen in klantenservice

Naast de features in de app past AH AI ook al toe in zijn klantenservice, bijvoorbeeld met AI die de inhoud uit calls samenvat en registreert, maar ook (trend)analyses maakt van de verzamelde klantfeedback. En met Copilot wordt er sneller codes geschreven en men experimenteert met AI-visuals voor retailmedia.

Purpose

Albert Heijn vindt AI-innovatie zo belangrijk dat de producten niet eens helemaal perfect hoeven te zijn bij lancering. Holleman: ‘Als het werkt, maken we het beschikbaar voor iedereen. We kijken waar de waarde zit voor klanten, leveranciers, en van daaruit gaan we verder’. AI moet bijdragen aan de purpose van de retailer: een gezonde, sociale en duurzame samenleving.

Het moet kloppen, makkelijker maken en inspireren.

Wanneer is dit een succes? Holleman: ‘Allereerst willen we dat klanten tevreden gebruikers zijn, maar reken er maar op dat alles gemeten wordt, met legio kpi’s.’ De doelstelling voor AH werd al even door Van Egmond genoemd (eten en boodschappen makkelijker en leuker maken): doorvertaald naar de nieuwe features betekent dit volgens mij dat klanten meer en vaker in contact komen met producten en de content in de AH-app.

Complexe recepten

Terug naar de app-features. De AH-assistent is gebouwd voor de receptendatabase en kreeg als context mee” ‘Denk als een chef’. Klanten kunnen eenvoudige vragen stellen en vervolgens recept- en productsuggesties bekijken. Daarnaast biedt de assistent praktische tips voor het koken, of bewaren van gerechten.

Om de recepten werkbaar te maken voor AI, moest men de recepten wel helemaal herschrijven naar (computer)taal die AI zou begrijpen. Een lastige klus omdat recepten complexe materie zijn en je AI moet trainen om alle verschillende ingrediënten en combinaties te herkennen. De assistent weet nu dan ook nog niet alles, maar volgens Holleman Ieert hij snel en wordt steeds slimmer.

Lees ook het artikel over mis-en onbegrip bij chatbots dat ik eerder dit jaar schreef, waarbij in het onderzoek ook een receptenbot werd gebruikt.

App Albert Heijn

Overigens bewaart de assistent geen gesprekken (en dus geen klantdata). Bij iedere sessie begin je weer opnieuw en er is geen connectie met je persoonlijke klantprofiel. Albert Heijn communiceert dit in de disclaimer, net als het feit dat de assistent een eerste versie is en dus nog niet alles weet. Worden de klantprofielen ooit gekoppeld? Sjoerd Holleman: ‘Dat komt vast wel een keer, maar privacy is belangrijk. Als de klant dit ooit wil dan zal hij dat zelf moeten aangeven.’ Als je eetvoorkeuren in de app opgeeft, wordt het al wel wat persoonlijker.

App Albert Heijn

Scan & Kook

Albert Heijn wil dat klanten in de AH-app meer en vaker met producten en met de AH-content in de weer zijn. Naast de assistent komt er dus ook een Scan & Kook-functionaliteit in de app, waarbij AI de koppeling maakt tussen beeld en tekst. Dat wil zeggen, je maakt een foto van een aantal producten en AI zoekt er een aantal (bestaande) recepten bij. Een foto van kwark en bier geeft bijvoorbeeld een recept met groente in bierbeslag. Qua zuivel zoekt AI er dan mayonaise bij, bijna goed dus 🙂

App Albert Heijn

De functie moet volgens Albert Heijn helpen om koken en boodschappen makkelijker te maken, maar refereert ook aan de purpose, in dit geval om voedselverspilling in de laatste stap in de keten, bij de mensen thuis, terug te brengen.

Mijn AH app in het Engels

Met de Engelstalige functie hoopt Albert Heijn dat meer internationale gebruikers gebruik gaan maken van de app. Meer talen volgen in de nabije toekomst, Sjoerd Holleman noemt Turks en Pools.

Albert Heijn is dan wel de eerste retailer in Nederland die AI beschikbaar maakt in klantinteracties (partijen als Picnic en bol zetten overigens al langer AI in, onder andere in hun logistieke systemen), maar zover als Amerikaanse retailers, zoals Walmart die AI zelfs al inzet in de onderhandeling van leveranciers, wil de retailer zeker nog niet gaan. Albert Heijn hecht aan de relatie met leveranciers en houdt zich aan de strengere privacyregels die in Europa gelden, die in de disclaimer in de app zijn opgenomen, net als het feit dat de AH-assistent ‘nog niet alles weet’.

Bron header-afbeelding: Lea Rae / Shutterstock.com

Blog