Online marketing

Zo gebruiken marcom-professionals AI in hun werk [infographic]

0

AI-tools toepassen in je werk is misschien even wennen en vraagt soms een andere denk- en werkwijze dan voorheen. Maar inmiddels gebruikt de grote meerderheid (72%) van de Nederlandse marcom-professionals artificial intelligence op de werkvloer. En dat bespaart een hoop tijd én heeft een positieve invloed op de marketinginspanningen, blijkt uit onderzoek. Benieuwd hoe AI hiervoor zorgt?

AI-toepassingen voor marcom-professionals

Er zijn inmiddels ontelbaar veel AI-tools die ons allerlei werkzaamheden uit handen kunnen nemen. En daar maken we in de marketingwereld naar hartenlust gebruik van, zo blijkt. Het is eigenlijk niet meer de vraag óf je generatieve AI benut, maar vooral hóe.

PR- en marketingbureau TEAM LEWIS onderzocht hoe marketeers AI toepassen in hun werk en wat dat oplevert. Uit hun cijfers blijkt dat 72% van de communicatie- en marketingprofessionals in Nederland de technologie inzetten voor allerlei verschillende marketingactiviteiten. Voor de hand liggen taken als ideeën genereren (56%), content creëren, waaronder het schrijven van teksten (52%), en het beeldmateriaal maken (37%).

Dat zijn vrij laagdrempelige manieren om AI toe te passen in je werk, als je er nog niet veel ervaring mee hebt. Maar het gaat verder dan dat. Andere populaire manieren waarop AI wordt toegepast zijn:

  • bedenken van concepten (51%)
  • uitvoeren van campagnes (41%)
  • chatbot voor klantenservice (44%)
  • socialmediabeheer (37%)
  • data-analyse en -inzichten (36%)

Extra tijd & het effect op de creativiteit

Maar liefst 60% van de ondervraagden in het onderzoek, geeft aan dat generatieve AI heeft gezorgd voor meer creativiteit in het team. Daarnaast wordt er veel tijd bespaard. Meer dan de helft (55%) van de marcom-professionals bespaart zo’n 3 tot 6 uur per week. Win-win, toch?

Als je dat effect wil bereiken, is het wel belangrijk dat je de juiste AI-tool voor je taak kiest. Want als een AI-tool net niet oplevert wat je had gehoopt, heb je er uiteindelijk meer werk aan. In de tijd die je bespaart, kun je een heleboel andere nuttige werkzaamheden doen die AI niet van je over kan nemen. Daarbij moet je waken voor ‘productititeitsval’, waarbij we denken dat we door nutteloze werkzaamheden weg te halen, meer kunnen doen. Want alsmaar productief willen zijn, is juist funest voor onze creativiteit.

Nieuwe skills

Helemaal overbodig worden marcom-professionals heus niet. Maar dat hun werkzaamheden goed samengaan met AI, zou geen verrassing meer moeten zijn.

Het vereist wel nieuwe vaardigheden als je AI-tools in je voordeel wil gebruiken, denkt ook 81% van de respondenten in het onderzoek. De belangrijkste skills volgens hen zijn meer bekwaamheid in AI-tools (52%), een beter analytisch vermogen (43%) en meer kennis over data-ethiek en privacy (41%). Het kan dus geen kwaad om ermee te oefenen en je erin te scholen.

Wie weet kunnen vakgenoten je inspireren om (nog meer) te onderzoeken hoe AI jou kan helpen in je werk. Ben je benieuwd naar meer cijfers over AI-gebruik op de werkvloer? Je vindt ze in onderstaande infographic. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Infographic over AI-gebruik op de werkvloer

Bron: TEAM LEWIS

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hierin bespreken we elke keer een relevante infographic.