Geen Barbie-budget? 5 tips voor kostenefficiënte marketingprojecten
$150 miljoen. Dat budget kreeg het marketingteam voor de nieuwe Barbie-film. Al snel verschenen er talloze artikelen met tips over wat marketeers van Barbie’s marketingstrategie kunnen leren. Er zijn zeker waardevolle inzichten te halen uit dergelijke campagnes. Zoals het principe dat een sterk merk de vraag doet toenemen. Brand generates demand (in ‘t Engels klinkt het toch wat mooier). Maar daartegenover staat dat met zo’n omvangrijk budget bijna iedereen succesvol kan zijn. Heb je een beperkter budget? Ik deel 5 tips voor kostenefficiënte marketingprojecten om je doelen mee te bereiken.
De realiteit is echter dat niet elk bedrijf de luxe heeft van een miljoenenbudget. Voor veel B2B-bedrijven zijn de marketingbudgetten het afgelopen jaar verminderd. In sommige gevallen zijn ze misschien stabiel gebleven, maar ze zijn zeker niet verhoogd. Dit heeft geleid tot een uitdaging voor marketingteams om met beperkte middelen toch effectieve resultaten te behalen. Want de targets, tja die gaan wel omhoog natuurlijk. Tijd voor de aloude kunst van ‘do more with less’.
5 kostenefficiënte marketingprojecten om mee aan de slag te gaan
Gelukkig zijn er tal van kostenefficiënte marketingprojecten waar je mee aan de slag kunt om je doelen te bereiken zonder een Barbie-budget, of zelfs minder dan 0,1% daarvan. Hier zijn enkele ideeën waar je direct mee aan de slag kunt:
1. Aanpassingen aan je huidige messaging
De wereld verandert voortdurend, en met haar ook de behoeften en verwachtingen van jouw (potentiële) klanten. Het is essentieel om je marketingboodschap regelmatig te evalueren. En deze aan te passen aan de huidige economische situatie en veranderende klantbehoeften. Jouw product of dienst voegt ongetwijfeld op verschillende vlakken waarde toe. Maar welke waarden moet je op dit moment het meest benadrukken?
Als jouw product of dienst kostenefficiënter is dan dat van concurrenten, kun je in economisch uitdagende tijden bijvoorbeeld eens testen om dit leidend te maken in je messaging. Je hoeft het hierbij natuurlijk niet van de een op andere dag om te gooien, maar test het eerst eens tijdens een paar salesgesprekken, of e-mailcampagnes naar potentiële klanten. Voor organisaties die iets meer budget te besteden hebben, bestaan er ook oplossingen om je messaging te testen, met oplossingen als Wynter, UserTesting, of Userfeel.
2. ABM-campagnes – land and expand
Account-Based Marketing (ABM) is een marketingstrategie waarbij je je richt op specifieke accounts of klanten. In dit voorbeeld wil ik graag de land and expand-variant toelichten, waarbij je je richt op het uitbreiden van huidige klanten.
Stel dat je je richt op organisaties in de hospitality-sector. Hier zijn veel hotels aangesloten bij een keten. Heb je bijvoorbeeld binnen deze keten één of een paar hotels als succesvolle klant? Dan kun je met dit succesverhaal naar andere organisaties binnen de keten gaan en laten zien hoe je andere hotels al helpt om succesvol te zijn. Hiervoor kun je zogeheten ABM-content maken, waarbij je gepersonaliseerde content maakt waarin je de potentiële klant overtuigt van de waarde van jouw product/dienst.
Qua opmaak kan jouw ABM-document er ongeveer zo uitzien:
- Pagina 1: de cover. Laat hier jouw product zien in de branding van degene die je benadert.
- Pagina 2: het succesverhaal. Vertel hoe je momenteel al andere bedrijven binnen de keten/sector helpt. Idealiter al inclusief contactdetails van deze succesvolle klant, om extra vertrouwen te wekken.
- Pagina 3: waarom jouw product de perfecte oplossing is voor hen.
- Pagina 4: introduceer hun vaste team. Bijvoorbeeld ‘dit is ons team dat verantwoordelijk is voor jullie account’, met daarbij een korte beschrijving wat ze momenteel al doen om hen succesvol te maken.
- Pagina 5: Productoverzicht en call-to-action. Geef een korte samenvatting van jouw product en bepaal wat de volgende stap is die je van hen verlangt. Is dit een productdemo aanvragen; het bekijken van een video; inschrijven voor een webinar of workshop? etc.
3. Gebruiken van nieuwe (AI) tools
Uitdagende budgetten zorgen er ook voor dat je verplicht op zoek moet naar creatieve oplossingen om efficiënter met je middelen om te gaan. Gelukkig hoeven we als marketeers niet te klagen over de hoeveelheid aan tools die ons beloven onze marketing efficiënter en succesvoller te maken. Om je te helpen een weg te banen in het oerwoud aan tools, hier enkele tips die je efficiënter laten werken in je streven naar marketing-succes.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
‘Weer zo’n marketingblogger die over AI begint’, hoor ik je denken. Ik beloof het kort te houden, sterker nog, voor een lijstje met handige tools verwijs ik je door naar het artikel dat ik eerder al schreef over AI-tools voor contentmarketing.
Weg met de stockfoto’s
Naast deze tools wil ik toch nog een interessante optie uitlichten die mij heeft geholpen om ein-de-lijk van saaie stockfoto’s af te komen die altijd prominent pronken als beeld bij content. Dan heb je dus uren gestoken in het onderzoeken en schrijven van een nieuw contentstuk, om vervolgens naar sites als Pexels, of Unsplash te gaan en daar op zoek te gaan naar termen als “happy retail employee” of “unhappy deskless worker”.
Het resultaat is dat je jouw uniek geschreven stuk content ‘opleukt’ met een beeld dat vrijwel al je concurrenten ook wel bij een van hun blogs, artikelen, of whitepapers heeft gebruikt. Zonde van al die uren zwoegen, want een beeld dat bij een verhaal gebruikt wordt, blijft toch het eerste wat men ziet en zo’n dertien in een dozijn-foto doet afbreuk aan de rest van het stuk.
Daarom de volgende tip: Gebruik de AI-tool (jawel hebben we dat buzzwoord weer) Midjourney, waarmee je verzekerd bent dat je altijd unieke beelden bij je content kunt gebruiken. Je kunt in Midjourney een prompt invoeren en dan genereert de tool via AI een beeld op basis van jouw opdracht. De resultaten zijn werkelijk verbluffend. Zie hieronder een voorbeeld van de prompt “/imagine a happy bartender looking into the camera and smiling”.
Vervolgens kun je in een tool als Canva de foto licht aanpassen door je eigen huisstijl toe te voegen en klaar is jouw unieke beeld! Daarmee heb ik direct een volgende toptip voor marketingteams in uitdagende tijden: gebruik Canva! Deze tool is zo gebruiksvriendelijk, dat het van een gemiddelde marketeer een verdienstelijke designer maakt. Zo kun je kleinere designklusjes eenvoudig zelf oppikken, zonder dat je daar een designer voor hoeft lastig te vallen of in te huren.
4. Content repurposing
Contentcreatie kan tijdrovend en duur zijn. Daarom is het hergebruiken en aanpassen van bestaande content voor verschillende platforms en doelgroepen een slimme manier om je bereik te maximaliseren zonder extra kosten. Een blog kan bijvoorbeeld worden omgezet in een infographic, een nieuwsbrief, een podcast of een video voor YouTube (of TikTok voor de Gen Z’ers onder ons), waardoor je meer waarde haalt uit je content.
Een voorbeeld: je hebt een blog geschreven met tips om je interne communicatie te verbeteren. In deze blog deel je een lijst met 10 praktische tips. Vervolgens kun je deze tips in een infographic gieten, die je vervolgens in kunt zetten voor leadgeneratie. Je kunt de blog ook als samenvatting aanbieden in jouw nieuwsbrief. Daarnaast kun je verspreid over verschillende weken socialmedia-berichten schrijven over je blog. En mocht je zien dat het topic aanslaat (bijv. veel downloads van de infographic, of veel bezoekers op de pagina), dan kun je overwegen om er een webinar of video’s over te maken.
Dat laatste zal iets meer tijd kosten. Daarom is het goed om eerst te testen of het topic aanslaat bij jouw doelgroep. Op zoek naar meer distributietips voor je content? Wellicht helpt dit artikel je met wat meer ideeën om van jouw contentproductie en -distributie een goed geoliede machine te maken, waarbij je al het mogelijke uit elk stukje content haalt.
5. Online workshops
Mijn laatste tips voor een kostenefficiënt marketingproject is het organiseren van online workshops, of webinars. Het delen van kennis is een krachtige manier om je merk te positioneren als een expert in je vakgebied.
Door online workshops of webinars te organiseren, kun je waardevolle inzichten delen, interactie hebben met je doelgroep en tegelijkertijd je producten of diensten promoten. Al moet je oppassen dat je niet te commercieel overkomt tijdens deze workshops.
Stel dat je bijvoorbeeld al enkele klanten hebt in een bepaalde sector en je ziet dat deze klanten succesvol zijn met jouw product of dienst. Dan wil je uiteraard meer mensen binnen deze sector bereiken met jouw verhaal en oplossing. Vraag een van je huidige klanten als gastspreker. Dit helpt je om binnen die sector geloofwaardigheid te ontwikkelen. En ook om de nadruk niet bij jouw product of dienst te leggen, maar bij het succesverhaal van een vergelijkbaar bedrijf.
Vervolgens kun je samen met je salesteam een campagne starten om alle vergelijkbare bedrijven binnen je doelgroep te benaderen voor je online workshop. Zo kun je hen eerst waarde bieden via een webinar, in plaats van opdringerige mails te sturen waarin je direct voor een productdemo of proefversie van je product gaat. Was het maar zo makkelijk om meetings te boeken. Helaas is het B2B-koopproces allang niet meer zo lineair. Als jouw potentiële kopers je eerst als expert binnen hun vakgebied zien, komen ze vanzelf wel bij je terecht als ze besluiten een oplossing voor hun uitdagingen te zoeken.
Aan de slag
Dat waren mijn vijf tips voor kostenefficiënte projecten in uitdagende tijden. Er zal er vast al een tussen zitten waar je mee aan de slag bent gegaan. Maar wie weet heb ik je kunnen inspireren om met nieuwe projecten aan de slag te gaan. We kunnen tenslotte niet allemaal Barbie zijn met haar miljoenen, voor veel van ons geldt dat “we’re just Ken”.
Heb jij nog ideeën voor kostenefficiënte marketingprojecten, deel ze dan hieronder. Wie weet kunnen we elkaar helpen om de CAC (Customer Acquisition Costs) omlaag te krijgen en kostenefficiënte groei te verwezenlijken.