Soft skills: jouw geheime wapen in het sollicitatieproces
Ben je op zoek naar manieren om jezelf te onderscheiden tijdens je sollicitatietraject? Soft skills – zoals communiceren, problemen oplossen en empathie tonen – kunnen het verschil maken tussen een gemiste kans en jouw droomjob. Ontdek waarom soft skills steeds belangrijker worden en hoe je ze kunt laten zien.
Wat zijn soft skills?
Soft skills zijn persoonlijke eigenschappen, sociale vaardigheden en communicatieve vaardigheden. Ze bepalen hoe je met anderen omgaat, hoe je werkt en hoe je problemen oplost. Soft skills staan in contrast met hard skills, die meer technisch of specifiek van aard zijn, zoals het kunnen programmeren in een bepaalde taal of het bedienen van specifieke machines.
Waarom moet ik soft skills laten zien?
Tijdens een sollicitatieproces is het belangrijk om je sociale vaardigheden te laten zien omdat dit de werkgever helpt een compleet beeld van jou als potentiële medewerker te krijgen. Hoewel je technische vaardigheden en ervaring belangrijk zijn voor de baan waar je op solliciteert, zijn je soft skills net zo belangrijk om een onvergetelijke indruk achter te laten.
Hoe kan ik mijn soft skills trainen?
Die ‘zachte vaardigheden’ zijn dus cruciaal voor jouw succes op de arbeidsmarkt, ongeacht de specifieke rol of industrie waar je in zit. Er zijn talloze soft skills waar je uiteindelijk aan kunt werken. Voor het gemak neem ik je mee in de drie belangrijkste vaardigheden en hoe je ze kunt blijven ontwikkelen.
1. Communicatieve vaardigheden
Van schriftelijke tot mondelinge communicatie; het vermogen om je gedachten, ideeën en feedback op een respectvolle en effectieve manier over te brengen, is essentieel. Want goede sprekers brengen informatie helder over, ongeacht wie er luistert. Je kunt deze vaardigheid trainen door:
- Te oefenen met presenteren
Geef bijvoorbeeld eens een presentatie op je werk of school, of zelfs gewoon aan vrienden. Dit kan helpen om je meer zekerheid te geven en verbetert je vermogen om ideeën duidelijk en overtuigend over te brengen. - Actief te luisteren
Wanneer je met anderen praat, probeer dan écht te luisteren in plaats van na te denken over wat je wil zeggen. Stel vervolgvragen om aan te geven dat je luistert en oprecht geïnteresseerd bent. - Jouw schriftelijke communicatie onder de loep te nemen
Ga eens langs jouw geschreven e-mails, rapporten en andere communicatie. Controleer of deze duidelijk zijn en of je eenvoudige, heldere taal gebruikt. Je kunt ook aan vrienden of collega’s vragen of jouw boodschap duidelijk overkomt in bepaalde teksten.
2. Probleemoplossend vermogen
Problemen en uitdagingen komen terug in elke baan. Het vermogen om problemen te analyseren en op te lossen is dan ook een zeer gewaardeerde vaardigheid. Dit omvat kritisch denken, creativiteit en het vermogen om te werken onder druk. Verbeter jouw probleemoplossend vermogen door:
- Te zoeken naar case studies in jouw vakgebied
Analyseer deze en probeer de case studies zelf op te lossen. Vergelijk vervolgens jouw oplossing met de daadwerkelijke oplossing om te zien waar je goed zit en waar je kunt verbeteren. - Een rollenspel te spelen met collega’s of vrienden
Zij geven jou een hypothetisch probleem dat je moet oplossen binnen een bepaalde tijd. Het spelen van zo’n spel kan ook helpen om je creativiteit te verbeteren. - Puzzels en andere ‘brain games’ te spelen
Denk eens aan het maken van kruiswoordpuzzels, Sudoku en andere logische spellen om je probleemoplossende vaardigheden aan te scherpen.
3. Emotionele intelligentie
Oftewel: jouw eigen emoties én die van anderen begrijpen en interpreteren. Emotioneel intelligente mensen tonen empathie, geven constructieve feedback en kunnen deze ook ontvangen. Vaak zijn het ook effectieve leiders omdat ze in staat zijn om een positieve, ondersteunende werkomgeving te creëren. Train deze skill met behulp van:
- Mindfulness en meditatie
Dit zijn technieken die je kunnen helpen om meer in contact te komen met jouw emoties. Ze kunnen ook helpen om stress te verminderen, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere regulering van je emoties. - Empathie te oefenen
Het lijkt een open deur, maar probeer je in te leven in de situatie van anderen. Dit kan zo simpel zijn als proberen te begrijpen waarom een collega een bepaalde beslissing heeft genomen, of proberen de gevoelens van een vriend te begrijpen. - Feedback te vragen en te geven
Oefen het geven van constructieve feedback aan anderen, en sta open voor feedback van anderen. Dit kan je helpen om te begrijpen hoe je handelingen anderen beïnvloeden en hoe je kunt verbeteren. Begin bijvoorbeeld eens de ‘feedback-sandwich’: je begint en eindigt met iets positiefs, in het midden zit het verbeterpunt.
En hoe kan ik mijn soft skills laten zien?
Natuurlijk heb je een aantal van de nodige soft skills in huis. Vaak ben je je daar niet eens bewust van. Breng die vaardigheden allereerst in kaart door ze allemaal op te schrijven. Vervolgens kun je jouw soft skills op verschillende manieren aantonen in het sollicitatieproces. Ik neem je mee in de mogelijkheden:
1. Op je cv
Geef concrete voorbeelden van projecten of taken waarin je bepaalde sociale vaardigheden hebt toegepast. Bijvoorbeeld als je met succes hebt bemiddeld in een lastige situatie binnen je team. Laat dat dan zien als bewijs van je vaardigheden op het gebied van conflictbeheersing en communicatie.
Als je hebt gewerkt aan een belangrijk project, benadruk dan hoe jouw probleemoplossend vermogen heeft bijgedragen aan het succes ervan. Laat zien dat je in staat bent om effectief samen te werken, uitdagingen te overwinnen en positieve resultaten te behalen.
2. In je sollicitatiebrief
Je kunt bijvoorbeeld schrijven over die keer dat je empathie nodig had om een uitdaging op het werk te overwinnen. Dit maakt je vaardigheden tastbaarder en meer overtuigend.
Leg in je sollicitatiebrief ook een verband tussen je soft skills en de vereisten van de functie waarop je solliciteert. Hiermee toon je aan dat je hebt begrepen wat de rol vraagt en dat je beschikt over de vaardigheden die nodig zijn om deze uit te voeren.
3. Tijdens je sollicitatiegesprek
Wees voorbereid op gedragsvragen, die je uitnodigen om specifieke voorbeelden te geven van situaties waarin je bepaalde sociale vaardigheden hebt toegepast. Probeer dit ook tijdens het gesprek te laten zien.
Je kunt bijvoorbeeld ook voorbeelden geven van situaties waarin je leiderschapsvaardigheden, teamwerk, of aanpassingsvermogen hebt getoond.
4. Online profielen
Ook op je online profielen kun je aandacht besteden aan je soft skills. Vermeld ze in je samenvatting, vaardighedenlijst en in de beschrijving van je vorige rollen. Verzamel op LinkedIn daarnaast aanbevelingen van collega’s, managers of klanten die je sociale vaardigheden erkennen en bevestigen.
5. In assessments en tests
Sommige bedrijven gebruiken assessments en tests om je ‘emotionele intelligentie’ te beoordelen. Wees tijdens deze assessments authentiek. Soft skills gaan over hoe je natuurlijk functioneert, dus het is belangrijk om oprecht en geloofwaardig te blijven, zelfs in gesimuleerde situaties.
Gebruik gerichte voorbeelden
Wat vooral belangrijk is om te onthouden, is dat soft skills via jouw gedrag tot uiting komen. Het helpt daarom niet om simpelweg te vertellen dat je een bepaalde sociale vaardigheid bezit. Wat helpt dan wel? Toon aan hoe je deze vaardigheid in de praktijk benut met gerichte voorbeelden. Zo kun je dit geheime wapen eenvoudig toepassen tijdens jouw sollicitatieproces!